Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Pamela Jaskoviaks pjäs Isadora & Kärleken premiär på Hagateatern

2021-09-28 av Chawki

Foto: Noah Jaskoviak Åstrand

   Dansaren Isadora Duncan föddes i San Fransisco 1877. Hon började dansa och undervisa redan som barn och bidrog senare till att modernisera den klassiska baletten med sin oerhört frigjorda stil, känd för sin barfotadans, tunikor och scarfs. Hon kämpade även för poesins vikt och plats i vardagen och samhället. Under hennes levnad dansade hon över stora delar av världen, undervisade, födde två barn, vilka hon förlorade i en tragisk olycka när de var små, levde med olika män, varav flera var konstnärer. Isadora dog endast 50 år gammal, strypt av sin egen scarf under en biltur på franska Rivieran.

   På fredag är det premiär för ISADORA & KÄRLEKENHAGATEATERN i Göteborg. Efter att ha fått lägga föreställningarna åt sidan och istället renovera foajén, under det dryga senaste halvåret, så är de redo att leverera  en pjäs för allmän beskådan skriven av poeten och författaren Pamela Jaskoviak. Jaskoviak blev tillfrågad av Hagateatern om hon ville skriva en pjäs för dem och hon kom själv med idén att den skulle handla om Isadora Duncan. GBG Nonstop red. frågar Jaskoviak varför hon valde just Duncan. ” Jag hörde talas om hur hon förlorade sina barn när bilen rullade ner i Seine och undrade hur någon människa någonsin kunde repa sig efter en sån förlust. När man själv har barn ter det sig som den djupaste avgrunden som kan öppna sig. Jag undrade hur en människa kunde fortsätta att leva efter detta, och läste på om Duncan, insåg att hennes inre drivkraft och kreativitet var så starka att livet vann över döden. Och så tyckte jag att hon var så djärv som genomförde sin egen vision inom dansen, aldrig kompromissade, aldrig gav vika för konventioner och moralism, hon körde sitt race ända in i det sista, satsade allt, om och om igen, föll och reste sig upp, om och om igen, övertygad om att den vision hon hade var värt det, att livet och skönheten, andligheten var värda att kämpa för. ”

  GBG NONSTOP red. har sett såväl repetitioner som genomdrag av föreställningen och kan avslöja att en mycket stark och vacker text bär de båda skådespelarna Sara Klingvall & Daniel Adolfsson genom pjäsen, hängivet regisserade av Marcus Carlsson. Kärleken till såväl konsten, barnen och olika män avhandlas på ett känsligt, poetiskt och fräckt sätt. GBG NONSTOP återkommer senare i veckan med en recension.

Speldatum: PREMIÄR 1 okt kl 19.00
Tisdag 5 okt kl 19.00, Onsdag 6 okt kl 19.00, Torsdag 7 okt kl 19.00, Fredag 8 okt kl 19.00, Onsdag 13 okt kl 19.00, Torsdag 14 okt kl 19.00, Fredag 15 okt kl 19.00, Lördag 16 okt kl 19.00, Tisdag 19 okt kl 19.00, Onsdag 20 okt kl 19.00, Torsdag 21 okt kl 19.00, Fredag 22 okt kl 19.00, Onsdag 27 okt kl 19.00, Torsdag 28 okt kl 19.00, Fredag 29 okt kl 19.00, Lördag 30 okt kl 19.00, Onsdag 3 nov kl 19.00, Torsdag 4 nov kl 19.00, Fredag 5 nov kl 19.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.