Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Pamela Jaskoviaks pjäs Isadora & Kärleken premiär på Hagateatern

2021-09-28 av Chawki

Foto: Noah Jaskoviak Åstrand

   Dansaren Isadora Duncan föddes i San Fransisco 1877. Hon började dansa och undervisa redan som barn och bidrog senare till att modernisera den klassiska baletten med sin oerhört frigjorda stil, känd för sin barfotadans, tunikor och scarfs. Hon kämpade även för poesins vikt och plats i vardagen och samhället. Under hennes levnad dansade hon över stora delar av världen, undervisade, födde två barn, vilka hon förlorade i en tragisk olycka när de var små, levde med olika män, varav flera var konstnärer. Isadora dog endast 50 år gammal, strypt av sin egen scarf under en biltur på franska Rivieran.

   På fredag är det premiär för ISADORA & KÄRLEKENHAGATEATERN i Göteborg. Efter att ha fått lägga föreställningarna åt sidan och istället renovera foajén, under det dryga senaste halvåret, så är de redo att leverera  en pjäs för allmän beskådan skriven av poeten och författaren Pamela Jaskoviak. Jaskoviak blev tillfrågad av Hagateatern om hon ville skriva en pjäs för dem och hon kom själv med idén att den skulle handla om Isadora Duncan. GBG Nonstop red. frågar Jaskoviak varför hon valde just Duncan. ” Jag hörde talas om hur hon förlorade sina barn när bilen rullade ner i Seine och undrade hur någon människa någonsin kunde repa sig efter en sån förlust. När man själv har barn ter det sig som den djupaste avgrunden som kan öppna sig. Jag undrade hur en människa kunde fortsätta att leva efter detta, och läste på om Duncan, insåg att hennes inre drivkraft och kreativitet var så starka att livet vann över döden. Och så tyckte jag att hon var så djärv som genomförde sin egen vision inom dansen, aldrig kompromissade, aldrig gav vika för konventioner och moralism, hon körde sitt race ända in i det sista, satsade allt, om och om igen, föll och reste sig upp, om och om igen, övertygad om att den vision hon hade var värt det, att livet och skönheten, andligheten var värda att kämpa för. ”

  GBG NONSTOP red. har sett såväl repetitioner som genomdrag av föreställningen och kan avslöja att en mycket stark och vacker text bär de båda skådespelarna Sara Klingvall & Daniel Adolfsson genom pjäsen, hängivet regisserade av Marcus Carlsson. Kärleken till såväl konsten, barnen och olika män avhandlas på ett känsligt, poetiskt och fräckt sätt. GBG NONSTOP återkommer senare i veckan med en recension.

Speldatum: PREMIÄR 1 okt kl 19.00
Tisdag 5 okt kl 19.00, Onsdag 6 okt kl 19.00, Torsdag 7 okt kl 19.00, Fredag 8 okt kl 19.00, Onsdag 13 okt kl 19.00, Torsdag 14 okt kl 19.00, Fredag 15 okt kl 19.00, Lördag 16 okt kl 19.00, Tisdag 19 okt kl 19.00, Onsdag 20 okt kl 19.00, Torsdag 21 okt kl 19.00, Fredag 22 okt kl 19.00, Onsdag 27 okt kl 19.00, Torsdag 28 okt kl 19.00, Fredag 29 okt kl 19.00, Lördag 30 okt kl 19.00, Onsdag 3 nov kl 19.00, Torsdag 4 nov kl 19.00, Fredag 5 nov kl 19.00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...