Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Jakob Sjöstedt: Vernissage på Galleri 54

2010-05-21 av ozelot

I kväll är det vårens sista utställning på Galleri 54. I finalen visas arbeten av Jakob Sjöstedt, som utexaminenerades från HFF:s magisterprogram 2009

JAKOB SJÖSTEDT
”Avgörande steg i utvecklingen”

Vid en första anblick tycks Jakobs arbeten göra allt för att avsäga sig något specifikt innehåll eller anknytning till verkliga händelser och historiska skeenden.
Genom att utgå från basala arkitektoniska element och formationer, skapas skulpturala system, där enskilda fragment länkar samman och förhåller sig till varandra. Konstruktionerna är oftast vagt beskrivande och föreslår endast en tänkt utformning av en abstrakt kropp eller en avbildning av ett landskap.

I Jakobs arbeten gör sig modernismens vurm för det monumentala och det heroiska sig påmind, men i en omstöpt form av enkla material som gips, spånskivor och kartong.
Samtidigt som formspråket känns igen från såväl tidiga europeiska avantgardistiska strömningar, som från 60-talets amerikanska landart, finns utrymme för såväl tillkortakommanden som för improvisation och materiella omvägar.
Ett centralt tema är själva tillblivelsen av verken, görandet. I utställningssammanhang presenteras de som om de vore färdiga och avslutade arbeten. Ett alternativt förhållningssätt kan vara att se dem som samplingar, att de innehåller upptagningar, skulpturala avtryck av en pågående process. På så vis kan arbetena sägas teckna sin egen tillblivelse, sin egen topografi.

Jakob Sjöstedt är född 1977, bor och verkar i Göteborg.

För mer info se: http://www.jakobsjostedt.com/

Galleri 54
Kastellgatan 7
21 maj – 20 juni
Vernissage: Fredag den 21 maj kl 18–21

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...