Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Angivarfasoner av GP

2010-06-23 av ozelot

Valår råder. Och visst måste man säga att man är en smula imponerad valbevakningen från göteborgarnas husorgan Göteborgs-Posten. GP stoltserar idag med ett riktigt djuplodande reportage om de olika kandidaterna till kommun- och regionfullmäktige. Komplett med grafik och faktarutor.

Man har helt enkelt jämfört 1433 valbara kandidater mot kronofogdens register och smällt upp en topplista med foto och allt på folk som har skulder. Inte någonstans vad de står för i olika frågor.
I GP.s rapportering är de bara ett personnummer.

Jag kan inte annat än att tycka att det är unken journalistik. För vad kom man egentligen fram till? Jo, att utfallet motsvarar riksgenomsnittet, och att ingen särskild slutsats går att dra av partifördelningen. Mer än att någon moderat har stora skulder (inte särskilt förvånande egentligen med tanke på partiets starka koppling till egenföretagare) och att någon sosse blivit behäftad med flera mindre betalningsanmärkningar.
Kan man lita på kandidater med risig privatekonomi frågar GP retoriskt?

Mitt svar är: Ja det hoppas jag verkligen!
Förordar de ”undersökande journalisterna” Lasse Andree och Peter Lenken en återgång till det gamla systemet då valbar plats var förknippat med taxerat fastighetsvärde och inkomst? Då utgick ju dessutom ingen arvodering och därmed skulle vi kanske slippa en del förarglig uppmärksamhet om höga löner för förtroendevalda.
Mycket praktiskt.

På nästa sida har GP en artikel om en folkpartist som hoppat av riksdagslistan. Orsak? Jo, hon har tjuvåkt på vagnen. Förvisso vid flertal tillfällen och nu är hon åtalad för bedrägligt beteende. Kanske inte världens bästa politiska plattform att stå på inför ett riksdagsval men ändå, herregud är det ett scoop?
Jag undrar om journalisterna ifråga själva har några betalningsanmärkningar. Och om det i sin tur innebär att allmänhetens förtroende för dem skulle rubbas i en tveksam fråga?

Kan en journalist med risig privatekonomi skriva om ekonomi- och näringslivsfrågor?
Kan en musik- och nöjesjournalist skriva om musik och nöje fastän de aldrig går ut?

Jag vet inte vad jag skall tycka. Jag vet i alla fall att vem som helst med tillgång till internet kan få fram information om sina grannars privatekonomi genom bara några musklick utan någon som helst laga skäl. Jag vet också att den borgerliga regeringen lagt ett förslag om att begränsa detta, men att de rödgröna lovat riva upp detta vid en eventuell valseger.

Ett av skälen var att det skulle försvåra kritiskt granskande journalistik i valrapporteringen. Jo, tjena.
Den enda förändringen skulle bli att journalister skulle tvingas att lyfta på luren istället för att anonymt kunna få fram samma information.
Vår demokrati är hotad.

Om någon ids ta en kreditupplysning på berörda journalister står det fritt fram att publicera detta i kommentarsfältet.
Gärna komplett med partitillhörighet, medlemskap i suspekta föreningar i ungdomen och utdrag ur belastningsregistret. Särskilt LOB.

Kommentarer på Angivarfasoner av GP

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-10-11

Förrätten HÖSTENS SOPPA Två kokta potäter En kokt morot Hacka detta  till småbitar Salladslök och en klyfta  vitlök Hackas jättesmått Grönsaksbuljong och en liter vatten Alltsamman kokas i mikron på det högsta med lock Mellan 6-8 minuter Efter detta lägger man i en halv burk vita bönor i tomatsås Och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...