Den mest perfekta Palak paneer jag någonsin intagit åt jag på en låg galonsoffa på stranden i Palolem, Goa. Shanteep serverade och servade på alla upptänkliga sätt.
Han hade stuckit från mangoplantaget han förväntades ta över och följde nu turistäsongerna runtom i Indien för att passa upp på turisterna. Han ville allra helst driva ett hotell en vacker dag. Och han frågade mig och mitt lika blonda sällskap vilken färg vårt hår får när vi blir gamla..
På den lilla strandrestaurangen fanns också gudomlig friterad minimajs som jag sedan dess traskat gata upp och gata ner i Göteborg för att hitta på hemmaplan. Det finns inte här kan jag till slut konstatera. Men det finns rätt många ställen att leta på. Här är några.
Bombay, Andra Långgatan 2
Klassiskt ställe att sammanstråla på före en utekväll i trakten runt Järntorget. Ofta lite stökigt och högljutt, men med helt Ok käk.
Huvudrätter: 85-119 kr, fullständiga rättigheter
Lunch: 65 kr inkl sallad, ris och naan. Dricka kostar en femma extra.
Take away och catering
Maharani, Första Långgatan 4
Helt klart en av de dyrare indierna i stan, men också en av de bästa. När man i vanliga fall kanske söker upp ett indiskt kök en vardagkväll som behöver piggas upp, är det hit man vänder sig när det är fest. Vacker lokal, finkrogsklass på serveringen och fantastisk mat.
Huvudrätter: 125-193 kr, bra vegetariskt utbud och tex vildsvin och hjort för den mera experimentellt sinnade köttätaren.
Lunch: 65 kr inkl blandad sallad och vatten, naan kostar 5 kr extra och kaffe en tia till.
Take away och catering
Tre indier, Skanstorget 7
Modernt och uppdaterat, med riktigt bra mat. Där billigare indiska restauranger ofta missat en hel del på inredning och upplevelse lyckas Tre Indier kombinera en vansinnigt lång och lite rörig meny med helt överkomliga priser och ett skönt ställe att sitta och umgås på. Uppmärksam, vänlig och kompetent servis.
Hit tar men gärna ett stort kompisgäng och beställer in sällskapsmenyn för 159 kr/pers och sitter kvar länge.
Huvudrätter: 80-140 kr
Lunch: 60 kr inkl blandad sallad och vatten, naan, läsk och kaffe kostar extra
Take away
Indiska hörnet, Hörnet av Hvidtfeltsgatan/Kungshöjdsgatan
Bubblare som ligger lite gömd halvvägs upp på Kungshöjd. Trångt, energiskt och vänligt. Riktigt bra lunch.
Varmrätter: 89-129 kr
Lunch: 69 kr, inkl. naanbröd, sallad och vatten. Läsk 10 kr extra.
Take away.
Mother India, Köpmansgatan 27
Klassiker i lunchsammanhang. Kan ha den barskaste, mest uppfostrande personalen i hela stan. Men så får de in många sittningar i den stora, men extremtrångt möblerade lokalen också. Bra mat serverade på rostfria flerfackstallrikar i hysteriskt tempo. Kanske så nära Indien man kan komma en slaskande februaridag i Göteborg.
Eftersom Mother India inte verkar finnas på det världsomspännande nätet har jag inga prisuppgifter att delge er. Men senast jag var där, för nåt år sen eller två var lunchen i alla fall helt klart överkomlig. Och mättande.
Tandoori Kitchen, Friggagatan 13
Fullständigt flärdfri. När du kliver in genom entrén är det lätt att tro att du hamnat på ett pizza-för-avhämtningsställe, men innanför valvet gömmer sig en rätt fräsch restaurangavdelning. Humorbefriad men korrekt servering. Och gott drag i lammgrytan. Perfekt för en förkyld lördag när du inte vill behöva piffa och inte träffa nån du känner. Riktigt prisvärt.
Huvudrätter: Runt hundralappen, hemsidan är inte uppdaterad med nuvarande priser.
Lunch: 75 kr, inkl salladsbuffé, naan, läsk och kaffe.
Take away
Naturligtvis är detta bara ett litet urval. Och dessutom sörjer jag fortfarande King of India på Första lång, vars ägare helt tragiskt mördades för ett tag sedan. Och jag gillar bambakänslan på lunchstället på Östra Larmgatan där maten du pekar på lassas upp över disk, precis som i skolmatsalen. Men jag kommer inte ihåg vad det heter.
Om du har andra tips, kommentera! Och skulle du veta var det finns friterad minimajs, maila på stört.
Kommentarer på Indisk hetta i Göteborg – några restauranger i urval