Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Guerilla gardening vill få asfalten att blomma: Intervju med Olle Bjerkås

2010-08-02 av ozelot

Somliga ställer till med fester. Vissa odlar andra intressen. Som till exempel växter. På oanade platser. Som Mariaplan.

Gruppen Guerilla Gardening GBG bildades som en gräsrotsrörelse. Eller så var det bara en ovanligt bra idé.
Tillfredsställelsen att så ett frö och titta på det medan det växer ger en tillfredsställse som för tankarna till Noaks ark. Utan myggor.

Några snabba frågor till en av initiativtagarna.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund? Hur kom ni på idén med Guerilla gardening? Vad är tanken?
Olle Bjerkås heter jag. Bor, arbetar och stundom skapar, stundom söker meningen med livet, i Göteborg.
En dag i maj ringde en god vän till mig – ”Jag är ledig på torsdag ska vi hitta på nåt, odla t.ex?”
Vi gjorde en facebookgrupp, skapade ett event, bjöd in vänner, ringde runt lite, köpte spadar och utsäde.
Tanken är att skapa liv i outnyttjade delar av staden.

Vad har ni ställt till med hittills? Bönstjälk i Nordstan?
Vi har odlat på oräkneliga platser runt om i Göteoborg i mindre skala. Mycket på platser lite i skymundan, eftersom vi odlat mycket matväxter. Vi kanske är mer Guerilla farmers snarare än Guerilla gardeners, haha.
Potatisarna är det som växer bäst! Den största plantagen finner man på Skansbergets västra sluttningar.
Några i gruppen sysslar även med Guerilla Decoration, ett tips är att snabbt slänga ett öga på rondellen vid Mariaplan.

Vad har ni på gång just nu? Drömplats?
En dröm skulle vara att förvandla Skansberget till Göteborgs hängande trädgårdar.
Tänk vilken turistattraktion dessutom!

Fria ord:
Gruppen ”Guerilla Gardening GBG” är öppen för alla att gå med i, just nu har vi ca 300 medlemmar. Det vore kul om fler ville vara med och skapa odlingsevents. Än så länge har vi bara haft ett officiellt, och det var jättelyckat.
Jag tror säkert att det finns många läsare som vet platser som ni skulle vilja se växtligheten frodas över

Guerilla Gardening GBG
Snart på en gräsplätt nära dig

Imorgon tisdag 3 augusti 17 – 19 är det Skördefest!
Samling på Skansbergets västra sida för gemensam skörd av vad jorden gav. Morötter, ärtor och potatis och andra godsaker!

Efter grävandet blir det avtåg till Olles lägenhet för middag anrättat på densamma.

Medtag: Trädgårdsredskap (om sådant finnes), plastpåsar, något att äta och dricka till potatis etc, vettiga kläder och något att torka händerna på.

SMHI lovar bra väder.

Dessutom: Provsmakning av kryddiga vegankorvar från Seitanfoods/BioCargo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...