Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Abborrsommar

2010-09-27 av ozelot

Idag såg jag min far på stan, på avstånd. Vi har inte talat på ett tag och han var t.om vithårigare än jag tänkt mig. Dock som alltid brunbränd och med lätt steg för åldern, efter sommarens oändliga golfrundor och en och annan vinresa.
Men det är inte det jag skall tala om.
Jag tänkte att jag skulle berätta om min pappa istället.

Jag tillbringade hela somrarna vid vår sommarstuga, nära Säffle, Kållerud, Värmland. Ett fint ställe, man var tvungen att åka genom en stor äng med kor och hoppas på det bästa varje gång att vägen inte var översvämmad. Sedan in i skogen, och så plötsligt, en glänta!
Och en gul stuga och en sjö som blänkte.

Ja, där satt jag i alla fall hela sommaren, i en stuga utan tv (jo, en svartvit som fick in ettan och norsk tv), med en hund som enda leksällskap.
Men på helgerna, då kom pappa! Vad jag såg fram emot det, konstigt hur hela ens världsbild kretsade kring en person. Han med stora kastspöt!

Nåväl, varje fredag, jag gick hela den där vägen, säkert 4-5 kilometer, först känslan av mjukt varmt gräs under fötterna, och efter grinden, det skarpa gruset som skar in i fotsulorna så man fick gå i mitten där det fanns en liten smal rännil av torkat gräs. Eller vägrenen, fast där fanns det tistlar. Men: Hallon!
Så jävla goda och lätt värt det.

Det luktade vansinnigt gott där, skog, nyslaget hö, blåklint, komocka och solvarm hud med Nivea.
Och det var alltid sol, givetvis

Så kom man fram till vägen äntligen, det var också där brevlådan låg och som punktligt vittjades på Wermlandstidningen varje gång någon gick förbi – det brukade vara jag och jag sträckläste serien på plats innan jag påbörjade vandringen hemåt igen mot den väntande femkronan i belöning.

Men nu – Fredag och pappa (och Zeb Macahan) skulle komma.
Snart. Snart.
Han kunde vara försenad? Eller ha fastnat i bilkö. Eller kanske han inte kom? Eller?
Men så dök bilen upp i alla fall, en gul Golf som var en GTI, vilket var en frän bil och gick fort.

Hur glad jag blev varje gång! Hoppade upp och ned, hundrackaren som for omkring efter benen så man snubblade utan att egentligen förstå vad som stod på.
In i bilen. Kärt återseende, en vecka är en lång tid för ett litet barn. Hejj på dejj grabbennn!
Raspig kind och en lukt av cologne.
Och….*trumvirvel*… en GODISPåSE!!123#!!

Alltid samma påse, inte som de är idag, i överflödets tidevarv när man bara vräker ner allt i en ICA-kasse, med egen skopa.
Nej, godis som utvalts med OÄNDLIG omsorg, och som kioskbiträdet handplockade med tång under det att han mumlade priset för sig själv. Tie öre femti öre första andra tredje. Japp det blir fem kronor!
Sjappet hemmavid. Sandåskiosken Brottkärr Sverige.

Nåväl, back on track: Ibland om man hade tur, och han inte var allt för stressad kunde man få sitta mellan hans knä och styra. Köra bil!
Det var nog bland det roligaste som fanns, vad duktig man var då som kunde styra över en äng i 20 km i timman.
Mot stugan, förväntningen och middagen som stod klar.

Pappas rutin: av med alla stadskläderna, mynten och nycklarna på samma ställe på fönsterbrädan, vräka i sig maten och kort tupplur framför Café 18.
Sedan: Fiska från BÅTEN!

Det bästa stället var på andra sidan sjön, en stor vassrugg där man fick ankra. Och pappa tog fram fiskelådan, ett rent mysterium av krokar, tafsar, linor, blysänken och flöten och STOD upp i båten när han kastade. Han var stor så han fick det. No questions asked.

Och så satt man där, i timmar, till ögonlocken började bli tunga.

Jag minns en gång, pappa hade fått massa aborrar, jag inte en enda, och jag var väl lite besviken. Sparkade lite surmulet på spannen med aborrpinnarna och satt tyst med trumpen min.

Så säger han: ”Vi kan ju säga till mamma att du har fått fiskarna”
Jag (skiner upp lite motvilligt): ”Okej.”

Så ror vi då hemåt, under tystnad, jag avsevärt lättare till mods.
Jag misstänker att det är så de stora besluten görs upp, än idag.

Kommentarer på Abborrsommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...