Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Riget V: Östra sjukhuset

2010-11-02 av ozelot

Igår var jag på Östra sjukhuset och skulle hälsa på en vän. Bara själva ankomsten var en smula märklig, vid Smörslottsgatan töms bussen snabbt på folk och jag färdas de sista hållplatserna ensam genom ett sovjetliknande komplex som folk verkar ha evakuerat hals över huvud.

När jag väl stiger av är det inte mycket bättre. Pressbyråkiosken lyser visserligen inbjudande gult och har och var hukar några vilsna själar – några landsförvisade stackars rökare står ensamma och röker frenetiskt i plexiglaskurer utplacerade slumpartat över ingenmanslandet på sjukhusområdet – men annars är det oerhört ödsligt.
Jag tänker på hur det måste kännas att komma hit när man faktiskt är sjuk, men slår genast bort den tanken. En abort för mycket längesedan gav mig en inblick i det svaret som jag gärna kunde varit utan.

Så småningom hittar jag infektionskliniken. Det är där mer eller mindre alla som pekar menande på magen och säger ”ont” hamnar.
Magar är nämligen farliga saker och kan dessutom vara smittsamma vilket är absolut det värsta scenariot som kan inträffa i en sjukhuskorridor.
Säger du dessutom att du varit i Afrika någon gång kommer du betraktas som ett ebola-utbrott på en jumbojet på väg till Landvetter.
Min vän hade både ”ont” och varit i Afrika.

Först fattar jag inte ens hur jag skall ta mig in i byggnaden: Den enda receptionsliknande som fanns var inhyst i en sidobyggnad med ett litet rum längst in som alla tycktes vilja in i, så jag tog istället följe med ett ekipage som signalerade något slags myndighet.
Det visade sig vara två sjuksköterskor och en liten farbror i rullstol, men in kom jag i alla fall och hittade faktiskt till den avdelningen jag skulle.

Stängt.
Jag ringer på den lilla klockan. Utan resultat. Efter någon minut vågar jag ringa en gång till att hoppas att måtte jag inte bryta mot någon slags helig sjukhuskod nu – jag menar de har ju naturligtvis viktiga saker för sig här och det borde jag förstå – men inte heller nu händer någonting.
En vänlig undersköterska på väg förbi hänvisar mig slutligen till en ANNAN korridor, på ANDRA sidan av ett trapphus där jag återigen ringer på en klocka. Ånyo blir jag tillrättavisad, istället skall jag ut på en balkongavsats utomhus med en lång rad dörrar med olika nummer på där det är meningen att patienten själv skall släppa in mig. Detta för att minimera kontaktytor, förstår jag.

Det är bara det att jag inte vet säkert vilken av dem jag skall in i och patienten ifråga kanske ligger fjättrad med droppställningar?
Till sist bultar jag på ett fönster som tycks leda till ett personalrum och får motvilligt hjälp.
Låt den rätte komma in.

Min vän blir nog ganska glad att se mig erfar jag, är vid ganska god hälsa men känner sig nog ganska utlämnad. Hon har praktiskt taget inte sett en enda människa sedan 6 på morgonen (nu är det kväll). Någon mat vet hon inte om hon kommer få, men morgondagens meny står på en liten anslagstavla.
TV finns men eftersom personalen inte kunde hitta fjärrkontrollen är den obrukbar – åtminstone tills det att jag lyckades tjuvkoppla den.
Eftersom hon inte hunnit få med sig så mycket i brådrasket – inga toalettartiklar – får jag gå ut till Pressbyrån och köpa en tandborste och lypsyl. En handduk stor som en stjärtlapp lyckas hon själv förhandla till sig, samt en extra filt.
Jag är i Sovjet.

Det märkligaste av allt: Efter ca en halvtimma då jag gjort mig hyggligt hemmastadd i den andra (tomma) patientsängen dyker plötsligt en undersätsig man i blå snickarbyxor upp och mumlar på danska.
Med sig har an en lådliknande konstruktion som han drar på en kärra och med den skall han ”göra service” lyckas jag uttolka ur mumlet medan han pekar på toaletten. Jaja, HAN vet i alla fall vad han vill tänkte vi.

Man hör hur det brummar lite mystiskt från andra sidan toalettdörren.
Sedan hör man hur han börjar prata. Länge.

Jaja, helt normalt tänker vi. Han har väl ringt någon. Vi återgår till TV:s som sänder ett program om norrmän som flyttat ut på landet. De slaktar grisar, rider på kor och låter så där hurtiga och sympatiska som bara norrmän kan.
Och på toaletten står en undersätsig man och pratar danska. I en halvtimma.

Vad är det egentligen som händer? Vi tittar forskande på varandra. Är det dolda kameran? Riget?
I en isoleringsenhet på Östra Sjukhuset står en dansk gubbe och pratar det danskar gör på en toalett – som tillhör en patient som när som helst kan få ett akut anfall av ebola diarreus.Det brister för oss.

DANSKJÄVLAR!

Kommentarer på Riget V: Östra sjukhuset

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...