Mitt förra restaurangbesök inleddes med ett glas rosé, en Pol Roger Extra Cuvèe de Rèserve.
Sedan landade en Carpaccio på hummer och pilgrimsmussla, råkost på rädisa och stjälkselleri kompletterat med dill- och kumminmousse på den stärkta vita linneduken.
Det fortsatte i samma stil.
Eftersom det var måndag nöjde vi oss med den lilla avsmakningsmenyn. Fem rätter duger gott en vardag…
Eller nä. Så var det ju inte. Mitt förra restaurangbesök inleddes med att jag i desperation på väg från ett jobb jag inte riktigt kände att jag behärskat messade en kompis och tiggde om att vi skulle ta en öl. Vi träffades på Publik. Han skulle ägna sig åt aktiviteter som krävde bilkörning senare på kvällen och nöjde sig med ett glas vatten. Han åt gnocchi. Jag åt svampcrepes. Båda var goda, vi smakade på varandras. Men det var liksom mest precis som det brukar vara…
Om man vill kan man äta flott i Göteborg. Det får vi ständigt kvitto på. Nu senast på Restauranggalan i måndags där tre göteborgskrogar tog hem vinsten i hyfsat tunga kategorier. Grattis, säger vi på Nonstop och undrar varför aldrig någon bjuder ut oss på en av dem?
Vi gillar verkligen mat!
Årets Krögare: Magnus Lindström och Per Blomqvist på restaurang Swedish Taste
Motivering: Strävan efter kunskap och viljan att ständigt utvecklas driver Årets Krögare 2010 och kommer gästerna till godo i form av nya innovativa mat- och dryckesupplevelser. De har utvecklat sin affärsidé till fullo under samma tak och med en påfallande lättsam, ödmjuk och lekfull attityd ? på köpet har de skapat ett kreativt gastronomiskt centrum som också kommer den övriga branschen till godo. Det rör sig om två kollegor som kompletterar varandra på ett extraordinärt vis och som är generösa med sin kunskap.
Årets Matsalsteam: restaurang Kock & Vin
Motivering: Hos Årets Matsalsteam tas gästen om hand på ett otvunget, självklart sätt där alla i matsalen gemensamt och ändå på sitt eget sätt tar hand om gästerna. Ett flytande matsalsarbete där alla i teamet hjälper varandra utan att det blir rörigt eller stimmigt. Omsorg om detaljer och djupgående kunskap gör upplevelsen helgjuten och det råder inga tvivel om att personalen trivs.
Årets Krogmiljö: Linnéa Art Restaurant
Motivering: Det är en konst i sig att skapa en mötesplats som ger gästen så mycket mer än fantastisk mat. Det är utmärkt, annorlunda, unikt och lätt omtumlande. Man går inte härifrån oberörd – inte ens från toaletten! Att låta svenska konstnärer möta svensk gastronomi på det här sättet är ett genidrag ? och vinsten är glasklar.
Bilden visar Linnéa Art Restaurant, foto: Lars Ardarve