Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En råbiff i Göteborg: Var hittar du den?

2010-11-23 av ozelot

Kanske beror det på att det var fullmåne i helgen, men någonstans natten mot måndagen föddes tankarna på en riktigt god råbiff. Diskussionen fortsatte på det sociala nätverket och det gladde mig att den livsförnekande vegantrenden äntligen tycks passerat sitt bäst före datum till förmån för en mer sund och lite mindre socialistisk inställning till mat.

Hur en råbiff skall ätas rätt uppstår ofta gärna livliga diskussioner om, men klassiska tillbehör som går igen är den råa äggulan, rödlök och kapris men även fransk senap och pepparrot kan vara gott till.
En försvenskad variant serveras med kalixrom men blir nästan för mycket av det goda och att servera råstekt potatis till eller – än värre – pommes frites tycker jag personligen är lite vulgärt.
Råbiff serveras ju som traditionellt som förrätt eller enklare huvudrätt och syftet är ju inte att bli proppmätt av den – vilket numer tycks vara det enda sättet att få braksvenne att investera den där extra hundringen i dräglig människoföda.

En råbiff – eller Biff Tartar – som är det internationellt mer gångbara namnet sägs komma från tatarerna som enligt förvarade köttet under sadeln för att det skulle nötas riktigt mört.
Det är ju lite overkill och förmodligen inte ens ett dugg sant och du kan be köttdisken mala köttet precis så där fint som just du vill ha det. Man kan välja att mala det både en eller två gånger beroende på vilket tuggmotstånd man föredrar, och råvaran skall vara kalv,- eller nötinnanlår och allra helst det förra.
På en del krogar serveras mald oxfilé och det tycker är onödigt dyrt och dessutom rätt smaklöst.
Som att äta barnmat för tusen kronor kilot.

Här är några ställen som serverar råbiff i stan, på lite olika sätt:
Casa Nostra på hörnet Nordenskiöldsgatan/Vegagatan serverar en råbiff med lite italiensk touch. Det innebär ett obligatoriskt byrackestänk av fin olivolja och en lätt kyss av citronskal. Serveras med sardeller och persilja utöver de vanliga tillbehören. Kostar 255 kr.

Manfreds Brasserie brukar kunna gå att lita på i de här sammanhangen med sin tonvikt på centraleuropeiskt kök med rejäl grenförstärkning. De har också ett riktigt prisvärt alternativ för den som är nyfiken på denna sägenomspunna rätt men inte känner sig manad att åka ut till någon djurpark för att såga till sig ett koben.
Biff Tartar lovar här råbiff på kontinentalt vis och jag tror dem.
För 95 eller 125 kr får man en smakprov på denna anrättning och jag gissar att de olika priserna antingen signalerar portionsstorlek eller kvällspriser?
För den futtiga hundringen är det väl inte så mycket att fundera över? Ligger på Nordenskiöldsgatan i hjärtat av Linnéstaden.

Restaurang Kometen har höjt svansföringen nu sedan Leif Mannerström tog över rodret. Det gäller naturligtvis även priserna, och menyn avslöjar inte så mycket mer. Här serveras råbiffen med kalixrom och jag kan intyga att det är riktigt riktigt gott.
Blandad råbiff toppad med löjrom från Kalix 265:
– alltså. Fast när bordskamratens tallrik kommer in med en wienerschnitzel stor som ett dasslock kommer du sitta där och peta bland dina romkorn och gräma dig en aning. Om du nu inte slår till på båda två alltså..

Andra restauranger med råbiff på menyn är Brasserie Lipp (som jag hört goda omdömen om) som serverar alla de klassiska tillbehören för 165 kr. Därtill Pommes frites.
Ritz har det trevliga alternativet att man själv kan välja tillbehör, därtill också storlek (och pris) på anrättningen. Råbiffen mals på oxfilé. Allt emellan 125 kr för ett smakprov till 3-400 beroende på tillbehör.

Till råbiff avnjuts med fördel öl, gärna t.ex en Leffe Brune. Snapsen gör också gott för matsmältningen.

Kommentarer på En råbiff i Göteborg: Var hittar du den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-10-11

Förrätten HÖSTENS SOPPA Två kokta potäter En kokt morot Hacka detta  till småbitar Salladslök och en klyfta  vitlök Hackas jättesmått Grönsaksbuljong och en liter vatten Alltsamman kokas i mikron på det högsta med lock Mellan 6-8 minuter Efter detta lägger man i en halv burk vita bönor i tomatsås Och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...