Järntorget är ett centralt nav i Göteborgs nöjesscen. Pustervik var en knutpunkt där man både kunde inleda och avsluta kvällen, men nu har de stängt. Behovet av ett medelstort ställe i närheten för både klubbar, spelningar och chosefritt barhäng är därför stort.
Lagerhuset skulle kunna bli det stället men lyckas ej. Pga ren dumsnålhet?
Pelle Danielsson tog över restaurangdelen på Lagerhuset i somras. Man tog med sig värderingarna från populära gourmétkvarterskrogen Hos Pelle, och gick ut med föresatsen att skapa en prestigebefriad mötesplats som i ett var café, restaurang och bar men utan att göra avkall på kvaliteten.
Det låter bra i mina öron.
Det som såg ut att kunna fungera på sommaren – med en inbjudande uteservering – blir nog en ren flopp övriga delen av året.
Lagerhuset har en intressant historia, och byggnadsantikvariska värden gör att man kan gå fram hursomhelst när man anpassar byggnaden efter dagens behov. Det kan inte Restaurang Lagerhuset hjälpa.
Det förändrar dock inte det faktum att gaveln med restaurangdelen ser svårartat tillstängd ut.
Som förbipasserande potentiell gäst vill man gärna kika lite på menyn, titta in och notera att där finns folkliv och en ström med människor som går ut och in.
Den strömmen av nyfikna människor leder bara fram till den tunga dörren, några förstulna försök att se in genom fönstren (går inte) för att sedan vända om.
Folk vill helt enkelt inte öppna en tung och sober port bara för att finna att de är helt ensamma på plats.
Och sedan anfallas av en armé av servitörer och sommelierer i stärkta linneuniformer.
Förlåt, vi ville bara kika lite. Hejdå.
– Det kanske är jättedyrt där inne? Jag vill ju bara ha en stor stark. Nähä, har de inte det? Men man kan få ett belgiskt trappistöl som smakar hundspene för 170 spänn? Nä vi går nån annanstans..?
Restaurang Lagerhuset har utmärka tillfällen att utvidga sin kundkrets genom sin placering i vad som i alla fall fram till årskiftet är hemvist för mängder av tillställningar. Som till exempel föreläsningar, filmklubbar, rejv och livescen för de klubbar som nyss körts ut från Pustervik på grund av ombyggnaden.
Hos Pelle har nämligen hand om även baren i den stora lokalen. Där kunde man visa sig från sin mest gästfria sida kan man tycka. Det har de uppenbarligen inte fattat.
Det finns olika sorters publik i Göteborg. Jag tror inte överläkarpar från Änggården hostar över en vinnota på ett halvt lakan när de skall käka söndagsmiddag på Djupedalsgatan.
Kanske reagerar ingen i Parkbaren på att en liten Peroni kostar 75 spänn.
Att det är dyrt på Trädgårn vet de flesta redan.
Försöker du få ut 55 spänn för en flaskhof av en rockpublik van vid andra långgatan-priser (eller för all del Pusterviksbaren) slutar det bara med att de snålar, väntar tills konserten börjar innan de kommer och går när den slut. Ibland smugglar de t.om in eget, det såg jag där igår. Såtillvida de inte serverar vitt vin i petflaskor.
Igår var det en mycket trevlig inramning till Mattias Alkbergs konsert. Det var fullsatt, förbandet var skitbra och lokalen håller helt klart måttet. Enda abret var att samtliga 550 personer kom samtidigt, och att när konserterna skulle börja stod fortfarande 200 personer i kön för att komma in.
Varför tror ni att de kom så sent? Jo för att de valde att förfesta någon annanstans innan för ingen sketen student eller kulturarbetare har ju råd att bli klädsamt onykter à 55 kr flaskhof som ju då är det billigaste alternativet.
Öl på tapp tror jag inte ens de hade.
När nu Restaurang Lagerhuset har världens möjlighet att bli den naturliga knutpunkten kring Järntorget i Pusterviksbarens frånvaro missar man alltså denna pga av dumsnålhet?
Jag skall ge några enkla tips:
Skaffa standardöl på tapp, Spendrups kastar sådant billigt efter dig. Sälj detta för 39 kr ca. Erbjud ett glas vin för max 45. Eller ha åtminstone en rimligt prissatt flasköl för 35 kr
Sedan kan du ha högre priser på allt annat, som krögare kommer du att märka att shot- och drinkförsäljningen kommer igång när folk fått lite innanför västen.
De kommer säkert också vilja återvända och när de har lite mer pengar på kontot, och äta.
Restaurang Lagerhuset tycks inte vilja fatta detta, trots åtskilliga påstötningar från arrangörer. Jag vet detta säkert.
De håller styvnackat fast vid sina finkrogspriser, får inga nya gäster till restaurangdelen, står tomt större delen av tiden och slår förmodligen igen till sommaren. Och utgjuter sig i media över den snåla göteborgspubliken och konjunkturen.
Utanför entrén ligger flaskor i drivor, klungor står och häver de sista dropparna ur medhavd förtäring innan de tar de raska stegen mot den ringlande kön.
Ikväll är det konsert igen: Peno har fixat dit hela tre band till klubben Pustervik dansar och ler.
Live: Jonas Schwartz, The Percivals och grymma livebandet The Tracks.
Biljetterna kostar 100 kr. Ölen 55 kr styck för en hof. Hoppas på en trevlig kväll. En dyr.
Kommentarer på Vad får ölen kosta på spelningen? – Dumsnål prissättning av Restaurang Lagerhuset