Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Järntorgets Brygghus öppnar i Stars ’n’ Bars gamla lokaler: Intervju med bryggerichefen

2012-04-16 av ozelot

Hålögda och törstiga har folk stått där, förgäves ryckt i de massiva dörrarna på Stars ’n’ Bars den där sista skälvande timmen då barerna på Andra Långgatan slocknat, och skelögda stjärnor och 7-eleven är de enda som återstår som sällskap. Så vad hände då? Att det fick stänga vet vi ju, men nu kan vi berätta vad som kommer där istället.

Mattias Jakob är en av bröderna bakom Linnéterassen, Lilla Linné samt succékonceptet Ölstugan Tullen.
Redan innan nyår stötte jag på honom på Andra Lång, med ett extremt stort vinglas på sned i handen och ett likaledes snett leende som vittnade om att något nytt var i görningen.
Men vad fick jag inte ur honom, hur mycket man än hällde i hans strupe.

I mitten av februari började sikten dock klarna och det faktum att insomnade Stars ’n’ Bars tycktes vara föremål för en omfattande invärtes rekonstruktion blev ett indicium för mycket. Ty så var det:
Mattias Jakob tar över driften av de anrika lokalerna. Vi passade på att ställa några frågor.

Faktum är att jag redan under våren 2011 frågade dig om Stars ’n’ Bars då det var uppenbart att de drogs med vissa problem men att läget har stor potential. Om du hade några tankar på de lokalerna alls så dolde du det bra..

– Jag hade inte koll på lokalen alls men i mitten på december blev jag kontaktad av Spendrups Bryggeri och de undrade om jag kunde tänka mig ta över Stars. Efter ett par dagars funderande och en grundlig genomgång av lokalen föddes ett intresse och jag beslutade mig för att ta mig an projektet.
– Jag tackade ja i början på januari efter ha kommit överens med den förra ägaren, så i mitten på januari förstod jag att det skulle bli verklighet.

Vad är era planer för stället? Hörnet är ju en inarbetad sportbar, men även ett vattenhål för diverse vinddrivna existenser. Faktiskt en riktig rövarhåla om man skall vara ärlig..
– Vi kommer inte visa någon sport, inga spelmaskiner eller ha något spel överhuvudtaget. Vi ska skapa en internationell ölhall med vällagad mat från alla hörn i världen.
– Vi plockar något från olika delar av världen ex korv med surkål från tyskland, gulsach från ungern, fish & chips från england osv. Det hänger ihop med en fiktiv historia som jag har skapat om lokalen [Läs den kursiverat nedan, red anm.].

Ni renoverar för fullt i lokalerna. Kommer nygamla gäster känna igen sig? Och blir indianen kvar?

– Vi har blåst ut allting, du kommer inte känna igen dig! Statyerna åkte ut haha…
– Min ursprungsidé var att bygga ett mikrobryggeri på nedervåningen och producera egen öl, men det skulle bli väldigt krångligt och dyrt så jag övergav den tanken, tyvärr!!
Istället kommer det finnas inredningsdetaljer som för tankarna till ett ”gammalt bryggeri”.

Etablissemanget hade ju sin givna plats i linnénatten delvis på grund av det stängde en timma senare än övriga krogar. Kommer ni behålla öppettiderna?

– Vi kommer ha kvar de sena öppettiderna, i övrigt kommer vi prova oss fram.

Vad anser du annars om debatten om krogöppettiderna som rasar?

– Jag personligen skulle aldrig vilja driva krog till kl 05 men jag tycker det är löjligt att politikerna ska bestämma när vuxna människor ska gå hem från krogen. Jag är väldigt för femtillstånd men jag själv skulle aldrig vilja jobba så sent.
– Problemen kommer inte försvinna bara för att man begränsar öppettiderna. Då är det bättre att man försöker ha fler ordningsvakter/poliser på plats i områden som Avenyn. Jag personligen har aldrig upplevt att det är så pass stökigt att man måste begränsa öppettiderna. Tvärtom tycker jag oftast det är bra stämning och ordning på stan, även om det så klart det kan bli lite bråk emellanåt.

Så vad skulle du vilja hälsa politikerna som drivit ärendet?

– Tror inte de här politikerna som är emot femtillstånd någonsin satt sin fot på stan efter kl 03. Man kan ju inte begära att folk ska vara spik nyktra men på politikerna låter det som att det råder anarki och upplopp varje fredag-lördag.
– Det vore konstigt om det inte blir lite stökigt ibland när det finns alkohol med i bilden men även solen har sina fläckar.
– Då kan man ju lika gärna förbjuda alla fotbollsmatcher, för i samband med varje allsvensk match så står folk och häcklar spelarna, ropar nidramsor och könsord och bråkar med polis och motståndarfans.
Är det ett bättre beteende!? Lever rövare på stan innan matcherna, slår sönder saker och vandaliserar.

Ja, det vore ju trist med ett Göteborg utan fotboll. Vad tror du om årets allsvenska?

– Jag hade blivit jätteledsen om de förbjöd fotboll, jag älskar fotboll haha… Vilka vinner?
Jag hoppas på Häcken, skulle vara kul om ett lag som ingen tror på kan gå hela vägen men det blir antagligen Blåvitt som vinner. De kommer nog igång snart och vinna. Personligen spelar mitt favoritlag i division 2 – Assyriska BK! De förlorade premiären mot Lindome med 2-0.. Surt!

Du har ju spelat själv på ganska hög nivå. Men vilken är den bästa fotbollsspelare du serverat?

– Den bästa fotbollsspelare jag serverat är min gode vän George Mourad – jag är lite partisk således – i Syrianska numera. Minns inte vad han åt, säkert något med kött.
– En annan gång serverade jag Kim Källström och hans mor. De åt fisksoppa. De tyckte det var gott.

Om du själv svänger ihop en rätt hemma vid spisen, vad blir det då?

– Jag har inte lagat mat på över 10 år haha…. jag äter alltid ute. Men okej, om jag skulle vara tvungen att laga något hemma så skulle jag marinera fläskkarre i min hemliga marinad och köra den i ugnen, till den skulle jag göra en syrlig potatissallad och en rödvinssås med massa rödvin i.

De börjar se färdigt ut i de nya lokalerna, jag har stuckit in huvudet och tittat in. När öppnar ni för allmänheten?

– Vet inte riktigt när vi blir klara men det är inte långt kvar. Vi hade satt 25:e april som mål, men det kan nog bli tight. Men vi får återkomma om det!

Fotnot: Artikeln skrevs i april, först nu mot slutet av maj närmar det sig öppning.


Sagan om ”Järntorgets Brygghus”

” I början på 1800-talet föddes Hans Bräuer i hjärtat av Bayern i staden Nürnberg av bryggarparet Heinrich och Katrin Bräuer.
Heinrich och Katrin drev ett av många bryggerier i Bayern, det var ett bryggeri som gått i arv under många generationer i Heinrichs släkt.
Den unge Hans fick hjälpa till i familjeföretaget under hela sin uppväxt men fann aldrig någon glädje i arbetet. Arbetet var tungt och inte särskilt lukrativt, det var dåliga tider. När Hans fyllde 17 lämnade han Nürnberg till sina föräldrars besvikelse och for norrut för att finna lyckan och någon sysselsättning som han kände sig tillfreds med.
Hans hamnade till slut i Lübeck en hamnstad i norra Tyskland, av en slump fick han en plats på en segelbåt som fraktade vidare textiler från Orienten.
Hans trivdes utmärkt till havs och seglade jorden runt under några år och trivdes såväl med besättningen som med kaptenen.
En varm sommardag i juni lägger båten till i Sverige och i Göteborgs hamn, det är första gången Hans besöker Sverige. Han är på bra humör, efter att de lastat av ska de få tre dagar ledigt. Hans och resten av besättningen jobbar undan snabbt och blir snart klara med sina sysslor.
Väl inne i staden träffar Hans en ung tös som hette Kristina och ömsesidigt tycke uppstår. Hans är kär för första gången i sitt unga liv och han beslutar sig för att stanna kvar hos Kristina i Göteborg. De slår sina påsar ihop och försöker göra en plan för hur de ska försörja sig.
Hans får en idé, han måste givetvis föra sitt arv vidare, dvs brygga öl. Han kommer över en nedgången lokal vid Järntorget som han renoverar upp tillsammans med Kristina och startar så småningom Göteborgs första bryggeri. De döper bryggeriet till Järntorgets Brygghus!”

Kommentarer på Järntorgets Brygghus öppnar i Stars ’n’ Bars gamla lokaler: Intervju med bryggerichefen

 1. karl

  Joe Farrellis ringde och ville ha tillbaks sin historia.

 2. fred

  Verkar helgrymt, särskilt inriktning på god blandad öl. Men varför en uppdiltad historia? Känns inte som det behövs..

  • Tror bara att de tyckte det var roligt att fabulera lite, ingen stor sak.

 3. Det var det dummaste jag har läst på länge, en fejkhistoria om bayrare som kommer till Göteborg och öppnar ett brygghus. Hur många glas vin hade han druckit när han skrev ihop denna fullständigt meningslösa historia? -Faktum är att det i Sverige är stört när omöjligt att öppna en bryggeripub på grund av de alkoholfientliga lagarna här. Vi får inte ens ha gårdsförsäljning i detta förmyndarland. -Den här artikeln lockar inte mig till ett besök till denna låtsaspub. Tacka vet jag Rover, Ölrepubliken, Haket och Tre små rum.

 4. Förstår inte riktigt hetsen mot historian, den är ju uppenbart inte sann utan bara en ploj. Sauerkraut och korv samt bärs? Bättre än Stars n bars alla gånger!

  Men visst häng du på Rover, kan ju inte laga mat där längre ens.

 5. Magnus

  Stört att kalla sig brygghus, skriva ”anno 1834”, dra en historia ur röven och sedan inte ens brygga något öl. Monks i Stockholm klarar ju av att driva två bryggeripubar så omöjligt är det ju knappast.

  Får hoppas de har ambition om att servera bra och varierande öl. Men med tanke på att Spendrups kontaktade dem om det så kan man ju inte ha några större förhoppningar…

  • De ställena de driver sedan tidigare är specialiserade på svenska mikrobryggerier på fat, plus en väldigt massa flasköl. Det faktum att det var Spendrups som kontaktade dem gissar jag beror på att förra hyresrättsinnehavaren hade skulder till ölleverantören, och att de i sin tur ville medla så att de fick in nåt alls. En kvalificerad gissning bara..

   Det kommer vara rätt bra käk är jag övertygad om, roligare än baconburgare i alla fall.

   • Anonym

    Jag har hört att de först såldes till krögare med annan leverantör på gatan

 6. Anonym

  Dra ut huvudet ur Bröderna Jakobs röv och ta ett andetag av den friska luften ozelot. Du får gratis öl för att skriva sånt trams, vi fattar.

  • Modig anonym kommentar. Texten är ju helt motiverad av allmänintresset. Gratis öl? Jo tjena. Givetvis är det så att jag får stora pengar under bordet, skriva för bärsen kan NG göra.

 7. Anonym

  Gillade att läsa den här bloggen, men känns det inte lite barnsligt att slänga ut omotiverade gliringar till andra krogar bara för att du Ozelot blir kritiserad?
  Och om man vet vilka som äger det krogar du skriver så oerhört positivt om så kan inte jag heller låta bli att undra hur opartisk du är.
  Sen undrar jag varför de känner att de behöver hitta på en historia??

 8. Vet inte vilka gliringar du anspelar på, och förstår inte riktigt kritiken. Det här är ju en krog som inte ens öppnat när texten skrevs utan långt innan, och därför kan det ju knappast uppfattas som krogrecension utan snarare en möjlighet för personen ifråga – i detta fallet ägaren – att berätta vad för typ av ställe det handlar om. Något som i normala fall känns relevant för läsarna, då den här sidan trots allt är lite specialiserad åt andra lång/järntorget etc.

  Sedan undrar jag vad du menar med att DU OCKSÅ undrade hur opartisk jag var? Det var ju du skrev det anonyma inlägget (samma ip-nummer) ovan där du mycket försynt påstod att jag skulle sälja mitt omdöme för några sketna gratisbärs, och att jag skulle dra ut huvudet ur de ägarnas röv – ja du det var ju ytters nyanserad kritik det..

  Samma typ av texter har jag gjort massa gånger innan, med bla dubbel dubbel, Pinchos, Glenns och ja – Ölstugan Tullen. Det är således menat som en rätt okritisk information och inte nån slags recension – även om det troligen skulle lysa igenom om jag tyckte det var en helvetes dålig idé.

  Att jag sedan ätit några gånger på både Linnéterassen och Tullen gör väl sedan iofs att jag känner mig ganska säker på att åtminstone inte bli matförgiftad, och menykonceptet för nya stället känns ju helt okej för mig.

  Det hade snarare varit ett rent tjänstefel att INTE skriva något om vad som händer på gamla stars n bars.

  Jag tror inte tanken är att det var så otroligt stor grej med den där storyn – utan mer tänkt som gimmick, och jag tyckte väl kanske att det blev lite uppförstorat i kommentarerna. Och då svarar jag det, likasom jag svarade vad åtminstone jag vet om krögarna sedan innan, att de känns seriösa och håller en kvalitet. Men håller man inte med om det så fine.

 9. Ölentusiasten

  Kan bara hålla med om att detta hak skall man verkligen undvika om man uppskattar god öl och trevligt bemötande. Frågan är om inte de dömda vakterna från Nivå och Jerntorget fått nytt förtroende under nytt namn. Gå omvägar om ni vill ha en trevlig kväll!

 10. samuel

  Hej. jag tror att ni tappar potentiella kunder i stället att öka antal kunder. på grund av en ordningsvakt som hindrar att gå in utan motiverat orsak . jag tror om ni vill vi kan hitta vem är han.
  mvh

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...