Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Musik som smittar: Intervju med Be The Bear

2012-07-20 av

Vi har hört dem svischa förbi i SAAB-reklamen, dansa fjärilslätt över gräset i sin version av Barfotavisan för Blomsterlandet men även snuddat vid tyngre ämnen i Heart on The Line som donerats till stiftelsen Ung Cancer. Nu står duon Be The Bear inför sitt stora internationella genombrott med nya singeln Bad Things som hyllats internationellt. Vi tog ett snack med Christina om det hela.

Du Christina jobbar ju till vardags i musikstudio som jobbar mot företag. Med Be the Bear har ni gjort reklamfilm för SAAB och Blomsterlandet. Hur gick det till
– Heart On A Line som var med i SAAB-reklamen var vår första inspelade låt. Den var inte ens klar när de bad om den, och sedan gjorde vi om den lite till nya EPn Fireships. Vi är ju bara små och osignade, att få höras i en reklam ger en chans att nå så många, och det är ju det vi drömmer om.
– Barfotavisan var riktigt otippad faktiskt, fast det var sjukt kul att göra den, speciellt alla Disney-stämmor på den långa versionen.

Med nya singeln Bad things verkar det rulla på snabbt och ni rankas högt på digitala topplistor internationellt. Har ni något specifikt tilltal som gör att ni passar i reklam och snabbt fastnar i folks öron? Någon form av melankoli fast inte för mycket?
– Haha lagom melankoliskt? Lite innerligt, liksom..? Jag vet inte. Vi gör musik som vi själva gillar, att andra gillar den är bonus.
– SAAB är (var) ju kända för att ha bra musik i deras reklamer, flera bra band fick en extra boost av det. Att få spela Pustervik (ikväll, shit!) är stort för oss. Men man drömmer såklart om att få åka till Storbritannien och USA på turné..

Skulle ni vilja göra mörkare musik nån gång? Typ som får folk att bli ledsna och sorgsna? Trots allt minns vi ju ofta den musiken bäst – den som handlar om sorg, ond bråd död och knark.

– De flesta av våra stora favoriter har mörkare nyanser i fokus. Men det jag lyssnar till när jag vill bli glad är min långa lista ny skön electro. Jag tror mer det handlar om att folk gillar när vi gräver lite djupare än vanligt? Musik är personligt, man vill komma nära, förstå, se hemligheterna, sången ska vara utblottad och sårbar. Vi skrev faktiskt nästan bara tyngre låtar när vi började, och det finns definitivt något tröstande i det. Ett utlopp.
– Men vi flyter lite efter vad för sinnesstämning vi är i, det senaste har det blivit glatt och spralligt, lite trotsande väder och tuffa omständigheter.

Hur märks det på publiken?

– Folk blir glada och entusiastiska av vår hoppigare musik. Men på spelningarna har det varit de tyngre låtarna som vi fått mest kommentarer om efteråt. Arrangörerna vill alla ha hoppigt och dansvänligt, och det kan man väl förstå på ett sätt men jag personligen gillar när det finns ett brett spektrum och nyanser på en konsert.

Ni får fina recensioner på utländska bloggar och rullar på radiostationer. Vad betyder egentligen det för en artist?

– Den respons vi fått på EPn och nya singeln är rena drömmen. De jämför oss med Niki and the Dove, iamamiwhoami, The Knife, Portishead och Björk – alla sjukt grymma band! Ingen gillar väl att bli jämförd med någon annan men tänk om de sagt en massa hemska saker eller dåliga band eller ännu värre varit blasé om musiken? Det är coolt att få höra att många människor där ute är kära i vår musik. Det är ju det man alltid drömt om.

Får ni några pengar för det att tala om? Vad tjänar man pengar på nuförtiden som artist, om man inte kan tjäna pengar på reklammusik eller skivförsäljning?
– Vi är fortfarande små, och fickorna ganska tomma. Vi har spelats mycket utomlands på radio men det är klurigt att få STIM och så för det. Rik som artist är det väldigt svårt att bli utan stort skivbolag i ryggen som kan få ut musiken till masspublik tror jag. Men vi kan ju försöka!:)

Får ni förfrågningar om spelningar nu i utlandet?
– Ja, faktiskt massor! Storbritannien gillar oss, dit vill vi näst – det är hur många som helst som bjudit oss komma spela.
– En hel del i USA med, vi har ett gäng coola indiekids i New York med bokningsbolag som bett oss komma över till hösten, vi hoppas att vi kan!

Läste att ni var ett helt genusrättvist band i en intervju – det blir man ju på sätt och vis när man är en duo med en tjej och en kille – men är den aspekten viktig?

– Nej, det var ett skämt. Fast visst är det kul med diskussioner om genus!


…Vi styr över diskussionen på en mer handgriplig fråga: Det är ju några dagar kvar till ”lönen” men jag skulle vilja göra en utflykt. Jag har dock max hundra kronor att lägga på resan och jag har inget månadskort. Har du några förslag?

– Oj, svårt. Tycker du ska åka hem till min familj och gå ner till stranden med hemmagjord picnic, sova över i kojsängen i gäststugan och sitta uppe hela natten. Det är vad jag längtar efter i alla fall. Har knappt haft tid att träffa dom eller vännerna det senaste…

Be The Bear spelar på Pustervik och Klubb Instant ikväll. Men du har också möjligt att hänga lite med bandet på Tjallamalla (Södra Larmgatan 2) från kl 20, då det kommer att serveras dryck med tilltugg samt spisas musik från We are the People. Närvarar du på Tjallamalla får du även inträde till kvällens konsert.

Fredagen den 20 juli
Klubb INSTANT på PUSTERVIK
Kl 22-03 // 100 kr

FÖRHÄNG HOS TJALLAMALLA
Kl 20-22 Ålder: 18 // föranmälan krävs
Södra Larmgatan 2, vid Grönsakstorget, Göteborg


Röster om bandet:

”If the pop music industry in the UK has any respect for itself, Be The Bear will be hailed like ’Gotye’ or ’Fun’. Niki and the Dove might be the latest cover story for Scandinavian pop, but that may soon shift to highlight Be The Bear and rightfully so” 5/5
– Samuel Litherland, Born Music UK

”Scandinavia once again proves to be a musical paradise … the voice of the singer seems to swim in places recalling the best achievements of Bjork, or the charismatic voice of Florence Welch. Being among the first (musical) pioneers to discover the band gives us good reason to feel proud.”
– Music Is, Poland

// Ozelot


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...