Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Här festade Bruce Springsteen inatt: Hela guiden

2012-07-28 av

Vid tvåtiden på fredagseftermiddagen sitter jag en bilkö på väg in i Tingstadstunneln. Vad händer? Det är ju semestertider, solen steker på motorhuvarna men även på salta klippor tänker jag. Så ser jag något stort, vitt och blemmigt i mitt vänstra synfält. Jaha, en medelålders man som moonar genom bilrutefönstret, under applåder från medpassagerarna: Jaha, Springsteen igen alltså, musikbranschens svar på en Speedway-tävling i ditt vardagsrum.

För visst är det så. Bruce Springsteen är väldigt bra, om det inte vore för alla fansen. För du kan ta Bruce Springsteen från folkfesten, men du kan inte ta folkfesten från Bruce Springsteen.
Faktum är att The Bruce avnjutes bäst från ett öppet bilfönster eller helt nedsläckt rum.
De som städade utanför Ullevi i morse håller nog med, men returburksamlarna kunde börsintroduceras.

Men visst, vi gjorde som alla andra, visa av erfarenhet av vad öl på plastglas kostar i förhållande till APK: Vi tänkte att ”vi kunde ju sätta oss lite på gräset utanför, och dricka lite vin innan”.
Det handlade ju såklart om att ”grunda”, ty att gå på folkfest utan att vara salongsberusad är ju som att gå på barnkalas i latex-suit och gag-ball.
Men oj, där satt ju redan någon, på vår lilla gräsplätt! Typ 20.000 personer hade fått samma originella idé.
Granngänget hade åkt ner från Värmland, de hade inte ens biljett. Efter ett tag fick vi smakprov på vilka strömningar som rådde i underklädesmodet för medelålders herrar i just Värmland.

Redan där känner jag att jag är trött på Bruce Springsteen redan innan det börjat. Inte nog med att pressen tapetserat väggarna med Bruce i veckor och återvunnit gångna års extrabilagor.
Nu är bossen här. Här åt bossen. Här festar bossen loss på punkfestival.
Här lyssnar du på Bruce Springsteen gratis – om du har tur kan du se storbildsskärmen med kikare.

På vägen in i arenan stoppar jag två småflaskor Jägermeister i kalsongerna – en gåva från det värmländska sällskapet. Det visar sig vara helt onödigt: man hade kunnat smuggla in ett granatgevär, säkerheten är större på en division-ett match mellan Öis och Qviding.
Inträdet på arenan – särskilt ståplats – är mäktigt: publikrekordet är samlat och det känns nästan som alla väntade på att vårt sällskap skulle göra Bruce-familjen komplett.
En i sällskapet blev särskilt drabbad, tog några glädjeskutt över gräset och började klappa igång publiken: sedan gick det upp för mig – han är före detta friidrottsstjärna och har tävlat här otaliga Finnkamper.

Vi hinner med att köpa två öl var i baren – bra att ha så man står sig. Sedan kör Bruce igång, två låtar utan att det triggar igenkänningsmekanismerna – var säkert låtar från de senaste albumen. Sedan kommer Cover me och foten studsar igång lite.
Rocksjournalistposen: Kavaj, jeans, händerna i fickorna och en fot som lever ett stillsamt eget liv. Sedan kommer en sömntablett till: anonyma Something in the Night (Darkness at the Edge of Town) sällan spelas live (vilket finns anledning till) men som nu plötsligt skall dammas av inför världens mest lojala konsertpublik:
Bruce hade kunnat spela Mora Träsk och kommit undan med betygsfyror.

Många drar sig dock åt barerna och 200 meter bort kan man höra någon smälla igen toalocket på en bajamaja lite bryskt. Folk hyssjar ilsket.
Snart kommer det väl igång? Elleh?

Jag köper en öl till, sänker en stjärtinpregnerad jäger och tänker att det säkert är mig fel på. Det är ju folkfest, bredvid dansar en mamma lite med sin ca 10-årige son.
Bruce Springsteen är det alls inget fel på, levererar en oklanderlig liveshow som han aldrig gjort annat och det har han inte heller.
Studsar om kring på scenen som en tjackad väckelsepredikant.
Pratar svenska (”jöööteborg..) och bandet spelar så tajt de kan för sina säkert ganska furstliga löner. Men kan han inte spela hitsen istället? Eller något från Greetings åtminstone?
De senaste skivorna är bättre än något Ulf Lundell någonsin gjort – visst – men det är inte lika bra som de skivor han gjorde för ca 15-20 år sedan.

Sedan kommer ett pärlband av mindre klassiker som Working on the Highway (Mora Träsk), Johnny 99 och Darlington County innan det mynnar ut i en delfinal som faktiskt är från 2002 och en av kvällens bästa nummer: Waiting on a Sunny Day. Med den alltmer purpurblå sommarhimlen som tak känns det som att tjuvbada naken i grannens pool med en första flickvän. Bröstet fylls av förväntan – nu händer det!
Fast egentligen inte förrän under extranumren.

Innan dess är det bara sådär perfekt. Bruce stelopererade leende sådär 62-årigt vitalt, den där rösten som skulle kunna göra en kristen på ett mellansnack. Bandet som är lika precist muskulöst som en tysk precisionsmotor: Och i mellanvästern lägger sig bilfabrikerna platt.
Men nånstans önskar jag att Bruce kunde börja knarka, eller åtminstone dricka lite?
Inte rusa runt som en flåshurtig ekorre och vara så jävla humanistisk hela tiden.

Längtar efter min Springsteen, den i mitt nedsläckta rum, med tårar i ögonen. En joint på en tom parkeringsplats på Staten Island, Mary Mary Queen of Arkansas ur ett nedvevat bilfönster.
Jag längtade aldrig efter ett aeorobicspass med en farbror som drar upp 20-åringar med kåtslag ur publiken.

Jag såg Springsteen live första gången 1985, nyss tonårig slavade jag i en kiosk för att köpa biljetten. Sedan har jag sett honom vid ytterligare två tillfällen, och livemusik är egentligen bara bra på gränsen till genombrott och kanske någon gång av ren nostalgi innan gubben trillar av pinn.
Av döma av showen vi fick den här kvällen finns det inget som tyder på att han inte kommer göra 10 Ullevikonserter till.

Bruce Springsteen har vant sig att vakna till sorlet från fansen utanför hotellet, utan publiken är han ingen. Utan publiken rasar många av de nyare låtarna till marken som fuskbyggen och moderna replikor av svunna framgångssagor.
Jag är inte säker på att det alltid är ett hälsosamt beroende.

// Ozelot

Kommentarer på Här festade Bruce Springsteen inatt: Hela guiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...