Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Du är min krigare

2012-08-07 av ozelot

Du hette Doris Johansson. Du var min mormor och jag svek dig. Svek dig när du dog, 96 år gammal för jag visste inte bättre.
Jag kom alltmer sällan och hälsade på dig.
Sista gången jag jag gjorde det var i HSB-tvåan, du hade lagat kalops, och hade förmodligen planerat hela veckan för att jag skulle komma.

Jag var otacksam mot dig.
Vet att jag var så otroligt otacksam.
Du hade lagat maten hela dagen, bästa bitarna, oxben och bog. Prima högrev.
Vitpeppar och kryddnejlika.

Jag ringer på, och åker till femte våningen.
Ett surrande läte, och det luktar pensionär i hela trapphuset.
Jag skäms för att jag egentligen inte vill åka upp till dig.
Att jag egentligen vill gå på fest.
Fast jag borde tagit vara på den stunden.

Surr. Hissens hummande läte. Hur den stannade med en med ett sugande, uppgivet suckande.
Grannens tax som alltid skällde. Molly.

Hej. Kramen, som luktade vadmal och tantparfym.
Du lagade nog den godaste kalops du någonsin gjort, och jag åt den.
Åt ett helt kompani. Men det var bara jag.
Smalt mellan tänderna.
Men jag ville bara någon annanstans. Förlåt.
Broder Daniel var bra då och jag ville komma iväg.

Jag förmådde inte att uppskatta dig tillräckligt väl, när jag väl hade dig.
Du dog, några dagar innan en nyårsafton, alla organen hade gett upp.
Jag hade i sedvanlig ordning gjort mig ovän med hela familjen.
Men jag VILLE hälsa på dig.
Köpte en Sidney Sheldon-bok, du ÄLSKADE de böckerna.
Du sa tack. Sedan åkte jag på skidresa.

Det var ett billigt trick.
Jag visste att du skulle dö. MEN jag ignorerade det.
Hade fullt upp med mitt levande, och du hade bara stannande inom dig.

Du dog , dagen innan nyårsafton, jag fick reda på din död av min syster på en skidbuss.
Sälen; Milleniumskifte.
Hej Mimmi är död.
Kopplade inte.
Sedan ringde det och det började sjunka in, som en cyankaliumampull som fälls ut i blodet.
Mormor var död.
Kröp upp i överslafen medan de andra förberedde för fest.

Jag letade igenom mitt känslovokabulär. Hur gör man nu? Gråter okontrollerat?
Hur gör man när man är lessen? Blev inte ens kaosartat vilsen.
Försökte reda ut, för mig själv, hur man sörjde klädsamt.

Det sista jag gav dig var ett paket med Sidney Sheldon-böcker. Du gillade Sidney, Doris.
Jag visste att du aldrig skulle hinna läsa dem.
Men att jag köpte mig tid, tid att undvika vetskapen om det det faktum att alla dina inre organ gett vika.
Timmarna var räknade och du svullnade upp, men jag gick ändå.
Pallade inte.

Öskar att jag kunde vara där mer värdig än så, kring dig och din död.

I den där bussen, mellan förort och stad.
Förbi Marklandsgatan och alltid tittade jag upp mot ditt fönster. På femte våningen.
Vet hur det luktade i din hall, våt hund, kryddpeppar och Madame Rochas.
Vet hur du skulle fullständigt förintat dig för min skull.

Jag var ung och dum, och jag hoppas att du fortfarande kan älska mig, i din himmel.
Fastän jag inte ens tror på gud tänker jag så.
Jag tänker på dig i alla fall, du min tappraste krigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...