Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nytt liv i Aftonstjärnan

2012-10-09 av Goteborg Nonstop

Det började tisslas att det var saker på gång redan tidigt i höstas. Det hade kommit nytt blod till gamla arbetarscenen Aftonstjärnan på Hisingen som för mig dittills mest associerats med missade filmer under filmfestivalen pga det hopplösa läget. Och Kent Andersson. Men han är ju tyvärr död.

I mitten av september bjöds det så plötsligt in till premiär på ”den nya barscenen” (??!) Och för två veckor sedan hade Pekkaris kök premiär. En slags live-talkshow, med husband och huskockar och hela köret.
Imorgon är det dags för del 2, då är värdens egen sambo, Frida Sundström (Improverket, Genusafton m.m.) gäst.

Foto: Teater Aftonstjärnan

John Pekkari och Jens Lindvall utgör Teater Aftonstjärnans alldeles nya fasta ensemble. Tillsammans med Frida producerar de två sedan i våras även den utmärkta podcasten Aftoncasten med oregelbundna mellanrum. Imorgon spelas den in live från scen och är samtidigt alltså en del av höstens program på Aftonstjärnan.
Foto: Lisa Irvall18 oktober har de premiär igen, då tillsammans med Göran Parkrud i ABC för en lyckad anpassning.

Lite rörigt? Jo. Vi bestämde oss för att reda ut vad det egentligen är som händer i teaterbyggnaden som funnits sedan 1903, men aldrig tidigare haft en egen fast teatergrupp. Några korta frågor till Sofie Ljungman, nytillträdd konstnärlig ledare gav utförliga svar på tal.

Teater Aftonstjärnan dyker plötsligt upp överallt och flera premiärer är utannonserade, vad är det som händer?

Det som händer är att Teater Aftonstjärnan i och med 1 februari i år fick en konstnärlig ledare, mig, med uppdrag är att etablera teatern som fri grupp och på sikt ordna så att teatern uppbär verksamhetsstöd. Aftonstjärnan ska inte förvalta ett gammalt fint arv utan måste utvecklas konstnärligt och bli en tydlig och stark röst i Göteborg.
Visionen är att teatern ska bli som ett levande kulturhus för scenkonst, ett ställe där ”det alltid händer nåt”.

Publiken ska komma och gå i en strid ström och ta del av nydanande och nyskriven dramatik en trappa upp, samt nyskapad underhållning på den nyinvigda Barscenen.
Tre förutsättningar för visionen är att det ska finnas en ensemble knuten till teatern, en konstnärlig programförklaring och en repertoar.

Skådespelarna John Pekkari och Jens Lindvall är både drivande och initiativtagare när det gäller den underhållningen.
En del av teaterns mål är att skådespelarna själva är aktiva och kompletterar utbudet, en skådespelarteater. Först då kan teatern myllra av liv och bli så färgsprakande som är eftersträvansvärt.

Berätta om nästa premiär.

Det är teaterns största och viktigaste premiär. ABC för en lyckad anpassning är ett slags farsartat drama, skriven och regisserad av mig.
Underrubriken är Den inbillningssjuke i bokstavsdiagnosernas tidevarv. Jens Lindvall har huvudrollen som den unga aningslösa lycklige Torsten som förirrar sig i ett stort rosa hus fullt av okända normer.

Vad kan publiken förvänta sig framöver?

Ett skönt stamhak i baren med unik underhållning, intressanta samhällsfenomen belysta genom nyskrivna pjäser en trappa upp. Regisserade och skrivna av olika dramatiker och regissörer med ett gemensamt: bevisat konstnärligt begåvade och modiga. Till detta seminarier, konserter. Gästspelen fortsätter parallellt.

Hur skulle du beskriva er inriktning?

Nyskrivet, vildsint, debattlystet. Mycket humor.

Hur kommer det sig att Aftonstjärnan inte haft någon fast ensemble tidigare?

Bertil Nolander och Lolo Jakobsson räddade fastigheten från att rivas på 80-talet och renoverade upp rubbet. Kent Andersson hade just kommit till Göteborg efter flera år på Dramaten och ville helst av allt göra teater på Aftonstjärnan. Det fick han. Sex succéfyllda år med revyer tog slut i och med hans frånfälle.
Därefter har teatern fungerat som en gästspelsscen.

Att bygga en ensemble fodrar en ledning med en egen konstnärlig övertygelse och vision om vad teatern ska hålla för profil men också hur det ska genomföras. Enkelt sagt: vad, hur och när ska skådespelarna spela.

Det är ett helt annat slags arbete att bygga en fri grupp än att driva ett teaterhus för besökande grupper och artister. Nu har två spår löpt samman till ett: en teater med både gästspel och ”inhouseproduktioner”

Hur ska ni få publiken att hitta dit? Läget är ju aningens snårigare än tex Stadsteaterns?

Teatern har redan en trogna besökare men målet är att hitta och komplettera med en ny och yngre publik. Vi vill också nå dem mellan 20 och 40 år. Ett sätt är att etablera Barscenen som ett schysst och roligt ställe så att den fungerar som ett flugpapper där den nya yngre publiken fastnar och inte kommer loss, en teaterfälla.

På Kent Anderssons tid kom både busslaster och tillresta från hela Sverige. Vill man verkligen se nåt så gör man det oavsett var man bor. Dessutom är det en härlig resa att ta Älvsnabben från Rosenlund (5 minuter) till Lindholmen och vandra upp till teatern, det blir som en del av teaterupplevelsen.

Teatern är ändå fortfarande starkt förknippad med Kent Andersson hur ser ni på att fylla hans skor?

Kent Andersson kommer att vara levande i huset så länge som det finns publik som minns honom. Hans goda lynne och underfundiga, intelligenta texter har satt sina spår. Men en teater får inte bli ett museum. I den mån vi förvaltar hans arv så gör vi det genom att själva vara egensinniga och sprida nyskrivna samtidshistorier.

Men behövs det verkligen fler teaterscener i Göteborg?

Bra teater behövs alltid. Det är så många som kommit till Teater Aftonstjärnan och förbluffats av den varma och vackra miljön, den intima och intagande scenen och undrat var skådespelarna håller hus. Huset rymmer så många möjligheter, det har stått på Slottsberget och väntat på att få liv alltsedan Kent Andersson gick bort.
Inte så att det varit dött sedan dess, men mellan gästspelen har ofta scen och salong gapat tomma. Dessutom blir vi nu den enda professionella teatern på Hisingen som ger teater för vuxna.

En annan sak är att Aftonstjärnan är kulturhistoriskt viktig, vilket inte är en garanti för att den ska finnas kvar. Så genom att befolka scen och salong motiverar vi teaterns fortlevnad och håller Lindex, Snabbköp, Seven-Eleven och andra pengastinna företag borta.
Men framförallt tror vi att vårt nya signum ”genuin & cool” ska ge göteborgarna mer av det bästa man kan få i teaterväg.

Såpass. Visionerna och entusiasmen är det sannerligen ingen brist på. Nu återstår bara att se hur det går att locka annan publik än den hennafägade Gudrun Sjödénklädda över älven.

Pekkaris kök feat. Frida Sundström
Barscenen
onsdag 10 oktober kl. 19.00
(nya gäster varannan onsdag tom 21 nov.)

ABC för en lyckad anpassning
18 okt-10 nov kl. 19.00

Dessutom div gästspel och filmvisningar se program här.

Ensemblefoto: Lisa Irvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...