Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Världens mat: Vernissage på Galleri 54

2013-01-11 av ozelot

När jag var liten blev jag ibland stående framför livsmedelshyllan ”kolonial” på Hovåsboden. Jag hade ringa förståelse för vad som rymdes inom detta värdeladdade ord men hade sett på TV att vita människor ibland kunde bo där det var riktigt varmt och det fanns palmer, men också ett rikt utbud av ”negrer” som gjorde som de vita männen sa. Jag tyckte det hela föreföll mycket praktiskt ordnat, men mest fascinerades jag nog av alla flaggor som satt klistrade framför de spännande varorna.

De ”koloniala” varorna har idag gjort sitt intåg i var mans kök och vi tycker väl idag inte att det är fullt så exotiskt med kokosmjölk eller piri piri och vi hittar varorna bland helt vanliga konserver och grönsaker. Däremot har jag noterat i besök utomlands, särskilt där det finns mycket svenska turister, att där ofta finns en hylla med svenska varor av typen Wasa knäckebröd, sill och Gevalia. Inte sällan hittar man även en dalahäst, men de senare kan man inte äta.

Greta Voćar – utbildad fotograf i Göteborg – har närmat sig gåtan på ett annorlunda sätt.

”En dag när jag skulle handla en för mig vanlig matprodukt blev jag hänvisad till hyllan med ”världens mat”. Först tänkte jag lite roat att ifall all världens mat ryms på en hylla så är det inte konstigt att världssvält råder. Därefter blev jag provocerad av indelningen, att min vanliga matprodukt verkade vara så svårplacerad i en svensk livsmedelsbutik att den lite slarvigt buntades ihop med allt annat ”konstigt” och etiketterades ”världens mat”. Om det var världens mat, vems var då den andra maten i butiken?”

Greta Voćar är utbildad vid högskolan för fotografi i Göteborg. Hon tog sin examen 2011 och är sedan dess verksam i Göteborg. Hennes arbeten kretsar kring frågeställningar om normer, tillhörighet och det mänskliga behovet att kategorisera och jämföra i syfte att skapa en lätthanterlig värld. I hennes verk fungerar det konstnärliga gestaltandet som en plattform för resonemang om tillvarons komplexitet. Med hjälp av humor leder Greta Voćar i bevis att fenomen som vi ofta tar för givna kan rymma en hel apparat av politiska och existentiella undertexter.


www.gretavocar.com

I PEEPSHOW:

ERIK BERGLIN
PLANKING PIECE
Video 139 min (loop)

”The term Planking is an activity consisting of lying face down with both arms along the sides of the body (mimicking a wooden plank). Planking can include lying on a flat surface or balancing on top of something.”

Erik Berglins recent practice has focused on appropriating images found on the internet. He is interested in similarities between famous works of art and images made by anonymous people. In Art history books there is usually an obsession to compare historically important examples of related images and themes. By comparing famous pictures with private images that unconsciously mimic works of art, Erik Berglin is questioning originality and copyright issues.

www.erikberglin.com

Galleri 54
VERNISSAGE 11/1 kl. 18.00-21.00

Kommentarer på Världens mat: Vernissage på Galleri 54

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...