Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Innan du fanns, lille vän

2013-04-02 av ozelot

wpid-facebook_160512716I veckan berättade jag för en lågstadieklassare att jag var barn under en tid då det inte fanns Internet. Hon tittade på mig med den klentrogna minen hos ett husdjur som känner på sig att husse är väldigt väldigt full. Sedan gjorde jag misstaget att ta det vansinniga och orealistiska skämtet en smula för långt: Jag förkunnade att på den tiden fanns det inga mobiltelefoner.
Hon fiskade upp sin skol-ipad ur kaninryggsäckan med öron och började lägga pussel istället.

Det här påminner mig om ett avsnitt i South Park där internet plötsligt tar slut. Tv-stationer dör på fläcken, satelliter trillar ner i bakgrunden och hela samhällen sätts i rörelse.
Påbörjar en folkvandring till ett ställe i nordvästra USA där det finns lite internet. Ett tältläger har satts upp, dit långa köer ringlar till den terminal där LITE internet ännu finns.

Lycksökarna är förstås många. Den porrsurfberoende pappan i familjen lockas lägga sina sista slantar i ett bås, där en lättklädd madam åmar sig bakom en liten ”datorskärm”.
Sedan hittar något försigkommet barn ”sladden till Internet”, som har råkat åka ur.
Allt blir som vanligt igen.

Min styvfar var tidigt en av dem som hade ”biltelefon”, som ackompanjerades av en särskild mast monterad på taket. Den gick även få i smidigt bärbart utförande: I en bärväska med axelrem som vägde tolv kilo.
Att ringa med dem var så dyrt att jag på min höjd fick säga ett kort ”Hej” till mamma efter det att inköpslistan avklarats.

Hemma hade vi två telefoner. Med två fasta telefonnummer alltså, som man satte in i det där väggjacket där internet ibland, jag betonar IBLAND, finns.
Det roligaste jag visste var att busringa, och med hela TVÅ telefoner hade man makt.
Ett trick var att ringa upp två olika klasskamrater, hålla upp lurarna mot varandra och hoppas att de svarar.
Dramaturgin i ett sådant samtal kan bli våldsamt komiskt:

”Hallå ja”
”Hej” [avvaktande]
”hej” [lika avvaktande, väntar på att någon skall ta initiativet]
[Tystnad]
”Var det någonting eller?”
”Det var ju du som ringde mig” [irriterad nu]
”Jag har inte ringt dig! [Förnärmad, kränkt]
Vid det här laget måste man kämpa hårt för att inte vråla högt rakt ut i skrattparoxysmer.

Att busringa var dock förenat med viss fara. Ibland ville inte mottagaren av busringningen lägga på luren, utan lade den åt sidan.
Då kunde det bli svettigt ett tag, och stresshormonerna stiga i rädsla av att kanske målsman rent av skulle drista sig till att använda telefonen till något vettigt. Ringa typ.
En annan skräck som drabbade oss förhärdade busringare var att mottagaren skulle SPÅRA samtalet!!! Det var nämligen brottsligt att busringa, och polisen hade spårningsutrustning.
Lyckligtvis var samtalsspårningen förenad med att linjen gjordes obrukbar fram tills dess att spårningen var utförd, vilket kunde ta timmar.
Detta var vår stora triumf: Ingen orkade ju vänta så länge för ett pojkstreck.
Men visste, det kunde man ju inte..

Nu har vi sagt upp alla våra fasta telefoner, och på mobilen får man ibland okynnessamtal men sällan busringningar. Ficktelefoner lever ofta sitt eget liv, inte sällan dygnets mörka timmar under helger.
Tyvärr kan man inte bus-smsa anonymt, det hade varit en killer-application för alla kärlekskranka nattsuddare därute.
”Hej, vad gör du?”* [*Tid 04.33. ”Exet”]

När jag var liten, berättade jag för den vetgiriga lågstadieklassaren, brukade vi gå och ringa på hos varandra och fråga om man ”ville leka”?
Han blev tyst en stund, försjönk i sitt pussel, jag tog med mig surfplattan på toaletten och lade några wordfeud-ord. Läste sporten.

När jag kom ut igen tittade hon oroat på mig, frågade:
”Hur gammal är du egentligen?”

Kommentarer på Innan du fanns, lille vän

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...