Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Aprils fool

2013-04-07 av ozelot

girl-hair-indie-Favim.com-330121Aprils fool. Det hette att du var blyg.
Att du kom in ”sent i klassen”.
Du fick aldrig några diagnoser, presterade bra i skolan, hade inga speciallärare.
Du gick till skolan under fem års tid med magsmärtor.
Det visade sig att du gömde dig på toaletten under alla dessa raster.
Aprils fool.

Du var lite ensam, det hette att du ”var sån”.
Bara det att du var det 12 månader om året.
Det var ingen vuxen som orkade bry sig, så det hette att du ”var sån”.
Var sån.

Jag har tänkt på dig, funderat på vad som höll dig vid liv.
Men framför allt: Varför alla var så genuint elaka mot dig. Killar tafsade på dig i korridoren,
tog dig på brösten, slog på dem med sina knotiga petiga pubertalfingrar.
Fast de egentligen ville ta på dem, men maskerat till våld.
Jag ville det också, förlåt.
Du satte på dina stora walkmanhörlurar och lät sorgen stanna inom dig.

Jag tror att du säkert gjort allt och lite till för en kram.
Vågar inte ens tänka på det.
Aprils fool.

Du var bra i skolan, fastän vi inte hade några beryg.
”Du är över medel i allt”.
Bra på nästan allt, behöver bli bättre på fysik, där är du bara medel.
Och gymnastik. Gymnastiken ja.
Jag såg dig, du var inte direkt mobbad men du var heller inte välkommen.
Möjligen ”lite ensam”
Du var nog så förtvivlad av ensamhet och utsatthet att du självmant gick om ett år.

April april din dumma sill.
Kom du någonsin över det?
Att dröja sig kvar längst i klassrummet efter att lektionerna är slut.
För att ingen skulle märka att du gick själv gick hem ensam?
Aprils fool.

Skränande mellanstadieungar som ”skojslog” dig på brösten.
En gång hade du ”tappat” ditt busskort.
Nån hade tagit det ur gymnastiklådan där alla fick lägga sina plånböcker.
Det var Bo.

Hur jag knyter handen i fickan, om stenen som gör handen tung för att inflika mesta möjliga våld.
Hur också jag gömde sig bakom kröken, bakom ett träd och väntade på dig. Bo.

På att de som var poppis skulle hinna förbi, eller försvinna uppför backen,
så att ingen skulle hinna se en där man själv stod med fel sorts jojo.
Aprils fool.
Där går hon som som du just skickat ett kärleksbrev till gick och och högläste ur det samma, med taktpinnen dikterande skratten.
Aprils fool.

April april. Vad tänkte du egentligen?
Att du skulle ha utrymme att vistas i den här världen? Det var dumt.
Din dumma sill.
Världen är till för hårda och cyniska människor, formgjutna i kevlar som skydd mot världen.
Inte för dig.

Bo är idag munderhiggare på ett stort företag om säljer försäkringar
Han luktar fortfarande lika illa ur munnen. Har säkert fula, skräniga barn som plågar andra i skolan och för deras liv till ett helvete.
Och sist jag såg dig hade du åkt till London.
Startat ett eget danskompani, som går att googla på och har vunnit massa priser.
Jag ville säga förlåt men du förstod än då, tror jag.
Du var inte värst, tycktes blicken säga.
Var skönt att jag inte var värst,

Aprils fool.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...