Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Way Out West 2013: Intervju med Niklas Lundell från Luger

2013-07-23 av ozelot

way_out_west2Way Out West är bredare än någonsin, med fokus på såväl musik, film och konst och antal spelställen under Stay Out West är fler än någonsin. Miljöengagemanget har funnits där hela tiden, och i fjol blev man som första festival helt vegetarisk. Vi pratade med Lugers Niklas Lundell om årets upplaga, om att ha samarbetspartners och om att ta och ge kritik.

Okej, den första obligatoriska frågan. Årets upplaga av Way Out West börjar sätta sig. Men kan vi förvänta oss någon stor bokning till?
– Det kommer några godbitar till. Den som kan sin Way Out West vet att det tenderar att droppa på ända in i slutminuterna. Men de allra allra största är presenterade vid det här laget.

Några stora namn finns ju, som Neil Young och Alicia Keyes etc men ändå en bit kvar till föregående års nivåer?
– Det där tror jag är sjukt subjektivt. Det finns säkert de som tycker året är starkare än förra och förra starkare än året dessförinnan. Men inget år är det andra likt och vi försöker nog inte att jämföra så utan titta mer på line-upens interna struktur, om man säger så.


Har man någon särskild taktik för hur man går ut med namnen? Händer det att man har en artist klar sedan länge, men väntar till mycket sent för att bygga intresset?

– Det där är ganska olika faktiskt. Ibland vill eller behöver man gå ut med det pang bom direkt, ibland väljer man att sitta och trycka på det ett tag.
– Ibland är det taktik, ibland slump och ibland är det bara ett måste.


Hur går biljettförsäljningen i år?

– Tack bra. I nivå med senaste åren.

Från början var väl WOW ganska mycket en ”gitarr, trummor och sång” festival med pitchfork-stämpel, men det känns som om det blir mer och mer fokus på hip hop, elektronika och dans. Särskilt gäller detta årets festival tycker jag. Hur har ni resonerat här? Är det en medveten omnischning?
– De har nischat om Pitchfork och vi följde blint efter, haha! Nej men det kan väl ligga nåt i det. Men det är väl i och för ganska rejält mycket gitarr-band i år också va?
– Men ja, vi har pratat om det men återigen tänker inte så mycket i genrer. Vi tycker det är en stark line-up där det finns mycket av allt.

Många festivaler har ju gått under, med kanske lite av den ”dyra gitarrgubbar-stämpeln”. Med stora dyra artister etc? Kommer den typen av festivaler få svårt att överleva?
– Förstår inte frågan. Har de festivalerna som gått under haft ”dyra gitarrgubbar-stämpeln”? Håller nog inte med i så fall. Tror det handlar om att ha tydlig och stark identitet, ett koncept och en linje som kan röra sig o kännas trovärdigt oavsett om det handlar om rock eller rnb.

Ni står på ganska många ben, bland annat har ni ett stort filmprogram, men ni har också väldigt många kommersiella samarbetspartners. Allt från Sony till SJ osv. Finns det någon risk att WOW börjar kännas lite ”krängigt”? Ja menar, spela i HM-ägda Weekdaybutiker?

– Vi har många ben ja; med film, musik, konst, mat och så vidare. När festival är som bäst har den många ansikten. Det ska inte blandas ihop med att vi har sponsorer och kommersiella partners.
– Tror att många ser uppsidor i det [kommersiella samarbetspartners] och om inte annat är det ett tillfälle att komma i kontakt och skapa dialog kring det. Ser inget ”krängigt” som något dåligt så länge det görs på ett bra och schysst sätt och med syfte att förbättra upplevelsen för besökarna.

Ni har samarbete med Weekday även i framtagningen av funktionärskläder: (t-shirt och hood) som skall vara ekologiskt framtagen, detta gäller även egen merchandise. Men ställer ni även krav på bandens produkter som säljs på området?
– Banden liksom vi och publiken är måna om hållbara och reko produktionsvillkor, men det är inte vi som beställer eller tar fram deras kläder. Vad som i övrigt säljs på festivalen har krav på sig beträffande bl.a ekologiska aspekter.

Går ni själva (i luger) omkring med ekologiska kläder från sponsorerna eller får ni ha på er vad ni vill?

– Vi får ha på oss vad vi vill såklart – kom hit och titta bara! Det är en brokig skara..
Men vi är nog hyfsat genuint intresserade av detta allihopa.

Ni var ju första stora festivalen med enbart vegetarisk mat vilket ni såklart fortsätter med. Är det betydligt svårare att koordinera än att göra som alla andra, sälja burgare etc? Ställer det några särskilda krav?

– Ja det kan krävas lite mer jobb, fortfarande. Att få tag på råvaror och att hitta aktörer som fattar och gör nåt bra av det. Men utslaget är det bara positivt.

Sålde ni lika mycket mat då?

– Beror lite på hur man räknar men i ren volym sålde vi mer mat förra året än åren innan.

GT gjorde ju sin beryktade köttbullekupp? Jag antar att GT inte stod särskilt högt i kurs efter det tilltaget.. Hur förbannade blev ni? Kommer de ha svårt att få ackrediteringar i år? Boisen blev ju av med av med sin förra året..?

– Hon och resten av GT fick dem [ackrediteringarna] åter efter ett tag. Men äh, förbannade vet jag inte men det var ju ett riktigt lågvattenmärke.
– De får såklart ackrediteringar om de har för avsikt utföra ett journalistiskt arbete.

Är ni lite snarstuckna om press etc är lite småspydiga?

– Alltså verkligen inte! Verkar det så är det trist.
– Men såhär; bara spydighet är ju bara oskönt men journalistik som granskar, ifrågasätter eller kritiserar är – från djupet av vårt WOW-hjärta – bara bra. Sen har det väl funnits ett par enstaka tillfällen då det tenderar att inte var så sakligt eller lite sensationslystet. Men det finns ibland en rädsla för när någon höjer rösten tillbaka mot media. Men det är väl inte värre än så, tycker inte man kan kalla det ”snarstucket”.

Ekotänket har vi nämnt vad gäller kläder och mat. Hur gör ni med alla transporter till och från? Har ni krav på bilarna? Logistik och samordning med leveranser, taxikörningar etc?

– Lite olika beroende på vilka transporter det gäller. Publiken uppmanas åka tåg till Göteborg och cykel alternativt kollektivt i stan (vi har inte nån parkering på festivalen). Man får rabatt på tågen och cykelparkering finns på plats.
– Leveranser av mat och dryck samordnas, Riggen med scen/ljud/ljus kommer samlat. Sedan skall interna transporter ska vara miljöfordon, och vår personal åker tåg och buss etc. Transporter är lite av ett fokusområde för vårt hållbarhetsarbete.

En del gnäller ju på att delar av Slottsskogen är avstängd, i år längre än vanligt har jag sett nån uppgift om.
– Det stämmer inte alls. Vi har kortat tiden då parken är avstängd. Det var inför förra året som vi började stänga av väsentligt senare och samma tid gäller i år.
– Vi har respekt för att Slottsskogen är en allmän plats och i ligger varmt om göteborgarens hjärta och gör allt för att hålla tiden nere och åverkan minimal.

Sliter inte festivalen hårt på parken då?

– Svaret angående slitage är att vi de flesta år inte sliter nämnvärt på parken, inte på ett sätt att parkchefen bedömer att den klarar det i alla fall.
– Sen tillför Way Out West mycket till parken också, om inte annat i rent monetär form. För varje år har pengarna gått till olika ändamål; trädplantering, lekpark, konst etc. Vi är stolta över att få vara här och vi hoppas göteborgarna också kan vara det.

Titt som tätt dyker det upp diskussioner om volontärjobbare som jobbar gratis under ofta ganska långa pass. Går det inte att genomföra en festival där alla får betalt? Hur många volontärer har ni ungefär totalt? Hur stor är hela arbetsstyrkan?

– Vi har inte upplevt så mycket kritik hos oss, tvärtom. Man är volontär frivilligt. Man får mat, t-shirt och minst en dag som besökare på festivalen och för många är det en rolig och lärorik erfarenhet som i vissa fall kan vara början på en karriär.
– Klart det skulle gå att genomföra en festival med enbart ”traditionell” arbetskraft, men jag är inte så säker på att det är till fördel för någon part.

Det finns ju vissa utbildningar i event etc. Har du någon åsikt om dessa? Har ni någonsin anställt någon därifrån?
– Vi har anställt flera från såna utbildningar. Jag tycker det är en toppenbra väg in!

Sist men inte minst; tre grejer du absolut inte kommer missa i år?
– Stina Nordenstams konst, Arrancini och Filmtältet.
Eller…
Beach House, Kendrick Lamar och Tame Impala.

// Ozelot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...