Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Ikoniska ikoner: Designpionjären Susan Kare på blixtvisit

2013-09-18 av ozelot

karen1
Minns ni dekalerna man kunde köpa i Facebooks gryning, när sociala medier var ett relativt nytt begrepp? Hundvalpar, cupcakes och fyrverkerier för sju-åtta kronor? Storsäljaren var något förutsägbart den stiliserade kyssen – roligare är då att pingvinerna (!) såldes mest av alla djur – och att bilder på dyra skor sålde bättre mer än de billigare…
Susan Karen är designern bakom allihopa.
I tisdags besökte hon ADA och Macforum.

instruktionerGeneva? Ett av Susan Kares typsnitt någon?

I rollen som tidig Creative Director för Apple bestämde Susan Kare att den svenska symbolen för minnesmärke (⌘) skulle användas som ikon för kommandofunktionen på företages dåvarande teknikmonster Macintosh II.
Trettio senare finns symbolen fortfarande kvar, och Kare har enligt egen utsago ritat 10 000 ikoner till.

Stämningen var av begripliga skäl fylld av förväntan – och innan hon gick på scenen spänd som på en svartfest inför en förestående ”hemlig spelning” av en internationell superstjärna.
Happy, F&B, Macforum och ADA stod för entrén och dricka och cirka 200 formintresserade hade slutit upp.

trappan

Men var finns nu kopplingen mellan den svenska vägskylten för minnesmärke – och kommandotangent hos ett företag i Silicon Valley 1982?
Karen berättar att symbolen betyder fästning, och föreställer vi oss fyrkantiga borgar med torn i varje hörn – ja då ter det sig hela logiskt.
Designprocessen hade påbörjats en helt vanlig arbetskväll med att VD:n Steve Jobs efter sina vanliga arbetsrutiner hängt runt lite med de anställda, uppdaterat sig om de senaste framstegen och praktiserat den numera kanoniserade umgängesformen rundpingis.

martinMacforums VD Martin Barregård har fokus.

Det hade gett sig själv att företagets viktigaste symbol och logotyp Äpplet skulle associeras med alla kortfunktioner, som till exempel command-alt-shift-e, min favorit som slår samman alla synliga lager till ett nytt eget lager i Photoshop!
Men när Steve efter ytterligare en runda såg hur det upprepades i all oändlighet i programmenyerna bad han om ett ny symbol. Uppgiften föll på Karens lott.

ikoniseringADA:s Caroline Wickbom kom blöt som en katt efter att ha hjälp till att montera Susan Kares nya Wallpiece ovanför Restaurang Puta Madre.

Först provade hon alla maktens symboler – polisbrickor, stadsvapen, sköldar etc tills hon i en bok med ikoner hittade den svenska symbolen för fästning. Den var perfekt.
Sexton gånger sexton pixlar stor var hennes yta att arbeta på, och på den har hon skapat flera ikoniska ikoner som idag är en omistlig del av det moderna kulturarvet. Till exempel den här.

system error

Symbolen finns kvar ännu idag. Tänk på det nästa gång du spiller vin över tangentbordet, utan chans att ⌘-Z:a.

Text och bild: Jonathan Mattebo-Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...