Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Slutet fick oss att börja

2013-09-18 av

Grund

Även om det är först på senare tid som jag fått upp ögon och öron för Kristian Gidlund så känns det som om det är någon som man nästan, nästan känner som har lämnat kroppen sin.

Även om alla visste att han var så sjuk, så kändes det som att han ändå inte riktigt kunde dö.
Det…gör man ju inte.
Der är ju bara ”andra” som gör.

Samtidigt vet man att…alla de där ”andra” kan även vara du och jag, vi och ni. Vi ska alla dö. Lika mycket är det åt andra hållet: att det bara är ”andra” som har pengar, drömkarriären och de bästa bästvännerna – men de ”andra” är också du och jag. Vi har chansen att leva och fylla våra liv med exakt vad vi vill.

Sedan, Cancer är för jävlig. Det finns ingen rättvisa där. Men Kristian hade en uppgift; han tog sina tankar och känslor kring sjukdomen och satte ord på allt i både en bok och blogg – något som berört hela Sverige. Hans slut fick oss att börja tänka.

Jag tror på något vis att det var hans mening med livet; ge alla någon form av tankeställare och inte vänta med att börja leva, utan istället att göra det nu, nu, nu och nu. Att ta vara på det. Han hjälpte många genom sitt skrivande och fått oss att reflektera över det livet man lever. Bild och ord har aldrig kommit så vackert tillsammans som Emma Svenssons fotografier och Kristians texter.

Jag tänker på Emma mycket också.
I måndags var jag i Stockholm och gick på första lektionen i hennes kurs Att arbeta som fotograf som håller till i hennes fotostudio på Telefonplan. Fantastiskt fint, väl organiserat och bra planerat av Emma. Hon är en jättesnäll, cool och lugn tjej som är fantastiskt duktig på det hon gör. Hon var positiv och glad.
Ingen som helst aning om vad som väntade.

Kristian dog igår, den 17 september strax efter kl 15:00.
Vid den tiden satt jag på tåget från Stockholm tillbaka till byn och var så fruktansvärt glad över mitt dygn i huvudstaden. Överväldigad och började nästan gråta över att jag var så glad över kursen, människor man mött och hur fantastiskt bra det faktiskt gick, trots min osäkerhet och nervositet veckorna innan.
Men det gick bra,
och det är nu det börjar på riktigt.
Det är jag själv som bestämmer hur mycket jag vill leva det här livet och vad jag vill fylla det med.

R.I.P Kristian – och TACK så jättemycket!

Med vänligt hälsning Josefine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-10-11

Förrätten HÖSTENS SOPPA Två kokta potäter En kokt morot Hacka detta  till småbitar Salladslök och en klyfta  vitlök Hackas jättesmått Grönsaksbuljong och en liter vatten Alltsamman kokas i mikron på det högsta med lock Mellan 6-8 minuter Efter detta lägger man i en halv burk vita bönor i tomatsås Och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...