Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Kaah vill leka mer: Intervju inför lördagens konsert

2013-10-10 av

kaah2-e1361275623500Ni har hört historien om Kaah. Kring millennieskiftet revolutionerade hans svensk soul med sin krispiga maskinfunk. Singeln Dom tittar när jag dansar spelades så mycket att den till och med fick en satirversion tillägnad sig – en hedersbetyg som annars mest är världsartister förunnat – men efter ett tag blev det ganska tyst. I sex år, närmare bestämt då Kaah gjorde allt annat än musik: Var förälder, jobbade med bokföring och började boxas och annat elementärt.
Men nu är han tillbaka på riktigt, och det för att stanna om man får tolka hans svar.
Vi fick honom på tråden.

Du hade ju ett jättegenombrott runt millennieskiftet med kanske främst brottarhiten ”De tittar när jag dansar”. Då hade du ett ganska hårt sound. Med den nya skivan är ljudbilden en annan, lite mer 70-80 tal. Mycket mjukare och mer organiskt på något vis. Var det nödvändigt att byta skal eller vad föranledde pånyttfödelsen?
– Jag hade ingen tanke med hur skivan skulle låta i början utan gjorde det som var kul för stunden. Eftersom jag hade gjort så elektronisk musik innan så ville jag göra något som peka åt ett annat håll.

Vad har du lyssnat på under tiden du var ”tyst” och gjorde andra saker?

– De första åren av ”tystnad” lyssnade jag inte på musik, men för ca 3 år sedan när lusten kom igen lyssnade jag på ungefär det som jag lyssnade på när jag var 15, dvs: Jungle Brothers, A Tribe Called Quest, michael, Marvin Gaye, Sly Stone, Prince osv.

De gjordes ju en parodi på titta när jag dansar. Egentligen är det väl ett stort fett kredd att få en satirlåt tillägnad sig, och normalt förbehållet artister som Michael Jackson etc, men vad tänkte du själv? Ibland var det ju svårt att nynna med i originallåten utan att sjunga…fel..?
– Jag tänker inget speciellt kring en sådan grej, det ligger liksom utanför min sfär.

Du sjunger bättre nu tycker jag – och även många recensenter. Hur är det med övriga instrument, behärskar du dem? Kan det hända att vi någon gång får höra Kaah göra gitarrbaserad musik?

– Sången har utvecklats under tiden jag spelat in, tror mest det handlar om andra ideal än tidigare.
Behärskar bara klaviatur, men fick nyligen en gitarr i present så det får bli nästa utmaning!
Annars är instrumentalmusik självklart något som jag vill göra mer av.

Exakt hur tråkigt tycker du att det är att få frågor om att du är revisor? Måste ha varit en del vid det här laget. Har du förståelse för att det inland kan vara svårt för journalister att komma på fräscha frågor där informationen därute ofta är ganska styrd av vad skiv- och pr-bolag lagt ut, alla har läst samma presstexter etc och ställer frågor på dem?

– Tycker inte det är tråkigt, folk undrar ju. Men sanningen är att jag inte är revisor, däremot har jag jobbat med bokföring.
– Sedan har jag förståelse för att alla frågor inte är ”fantastiska” – då de mest ”fantastiska” frågorna ofta kräver tid, vilket inte många har. Inte jag heller

Du tränar boxning har jag hört, hur länge har du gjort det? Är du duktig?

Har kanske hållit på till och från i 6-7 år. Duktig….? Nää det kan jag inte påstå. Men jag gillar utmaningen och att lära mej något nytt och att bli bättre.

Musik kan ibland fungera som ”behovsmusik”, dvs representera olika humör. Viss musik är grym när man mest är deppig och vill gråta, en annan när det är pepp och man skall ut och festa. Vad lyssnar du själv på då?
– Tror att en av de största sorgsna mästerverken måste vara ”Hear my dear”-albumet av Marvin Gaye, så jag skulle nog välja det. När det kommer till pepp så funkar Zapp alldeles utmärkt.

Du är faktiskt född i Göteborg läste jag på Wiki, sen hörde jag dig prata i radio och då lät det mer som…östgötska? (Blev förvånad då jag tyckte du kändes extremt Stockholm av någon anledning, kanske lite för att Göteborg är en rätt utpräglad rock och popstad). Har du nån relation alls till Göteborg nu, som du gör en spelning i på lördag?

– Jag har växt upp mestadels i Norrköping, så när folk frågar var jag kommer ifrån så är det Norrköping. Men när jag bodde de första året i Norrköping svarade jag Göteborg på samma fråga. Jag har en viss själslig connection till Göteborg fortfarande som aldrig kommer försvinna. När det gäller sport så håller jag oftast på Göteborg fortfarande.

Om du fick frågan om du ville vara med i ”Så mycket bättre”, skulle du tacka ja då? Vilka artister skulle du vilja också var med – för att hänga med men även för att de skulle vara roliga att tolka/bli tolkad själv av?

– Tror verkligen inte jag passar i sådana program – så nej. Men om jag fick välja artister så skulle det bli klassikerna; Sly, Prince, D’Angelo, Quincy, Pharrel och några till.

Kaah spelar på Pustervik lördag 12 oktober kl 19

Biljetter 275 kr // Förköp här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...