Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Romsk filmfestival 29/11-1/12

2013-11-29 av ozelot

Romsk+filmfestival+(kopia)I helgen pågår en romsk filmfestival på tre olika platser i Göteborg. Stadsmuseet, Hagabion samt Folkets Bio i Angered är värdar för det ganska späckade programmet som befriande nog inte visar en enda film av Kusturica utan ett ganska digert program som tematiskt bockar av alla de vedermödor romer 24/7 råkar ut för: Deportering, rasism, fördomar, björndans, hästtjuveri och patenterat kringflackande leverne. Man undrar lite stilla om det inte finns filmer om de helt vanliga romer som enligt folkupplysningen skall utgöra majoriteten och inte i skepnaden av exotifierade olycksbarn? Alla programpunkter är gratis.

Här är hela programmet:

FREDAG 29 NOV:
17.00 PÅ STADSMUSEET
Mingel och invigning
Programledaren och författaren Alexandra Pascalidou inviger festivalen tillsammans med Cornelia Lönnroth, museichef Stadsmuseet och Domino Kai, ordförande för Sveriges Internationella Roma Film-festival. Mingel, musik och tilltugg.

18.00 PÅ STADSMUSEET
Invigningsfilm Korkoro
Vi får följa en romsk familj som reser runt på franska vägar under andra världskriget. Familjen stannar i en stad där de får reda på att nya lagar gör att de inte längre kan leva ett nomadiskt liv.
Regissör Tony Gatlif, 2009. Längd 111 min.
Språk franska, tyska och romanes. Textad på engelska.

18.30 PÅ STADSMUSEET
Visning av utställningen Vi är romer
Möt oss romer – människorna bakom myten. I utställningen museet berättar vi om vår vardag och vår historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp. För trots kultur, språk, kläder och utseende är vi först och främst människor med allt vad det innebär.

21.00 PÅ HAGABION
Film When the road bends: Tales of a gypsy caravan
Vi får följa fem kända romska musikgrupper under en turné i USA och även möta deras familjer i Spanien, Indien,Makedonien och Rumänien. Musiker från grupper som Fanfare Ciocarlia, Taraf De Haidouks, Maharaja, Antonio El Pipa och Esma Redzepova medverkar också.
Regissör Jasmine Dellal, 2006. Längd 110 min.
Språk engelska, spanska, romanes, rumänska, makedonska och hindi.

LÖRDAG 30 NOV:
12.00 PÅ STADSMUSEET
Visning av utställningen Vi är romer
Möt oss romer – människorna bakom myten. I utställningen museet berättar vi om vår vardag och vår historia. Om 500 år av utanförskap, tältliv, aktivism, glädje, traditioner, musik, och framtidshopp. För trots kultur, språk, kläder och utseende är vi först och främst människor med allt vad det innebär.

13.00 PÅ STADSMUSEET
Film och samtal Point of Outbreak
Dokumentärfilm där vi följer några bybor i byn Sendrölad i Ungern. Om hopp och framtidstro men även om motstånd från majoritetssamhället där ultrahögerpartiet JOBBIK fäller antiziganistiska kommentarer om romer på bästa sändningstid i tv.
Regissör Edit Köszegi, 2010 längd 37 min
Språk ungerska. Textad på engelska.

Their youth
Filmen som bygger på verkliga händelser handlar om ett romskt läger där befolkningen sedan några dagar väntar
på att bli deporterade.
Regi David Roux, 2012 längd 12 min.
Språk franska och romanes. Textad på engelska.

15.00 PÅ STADSMUSEET
Film och samtal Our school
Vi följer tre romska barn från en by i Transylvanien som deltar i ett projekt för att integrera minoriteter i rumänska skolor. Alin, Benjamin och Dana börjar skolan i stan och ser optimisktiskt på sin utbildning och nya vänskaper. Filmen berör frågor som rasism, utbildning, fattigdom och mänskliga rättigheter.
Regi Mona Nicoara, 2011. Längd 95 min.
Språk rumänska. Textad på engelska.

16.00 PÅ HAGABION
Film och samtal Legenden om den fjärde spiken
Hagabion När George Eli’s söner frågar honom vad det betyder att vara rom har han inget svar, mer än det han lärt sig från film och tv. Med hjälp av kameran söker Eli sina rötter och reser genom Amerikas städer och finner tradition och förtryck.
Regi George Eli, 2011. Längd 52 min.
Språk engelska, romani. Text engelska.

Mechkar
Bulgarien är det sista land där man till för några år sedan kunde se dansande björnar på gatorna. De flesta av de
bulgariska björnägarna arbetade i jordbrukskooperativ innan kommunismens fall. Med demokratiseringen kom också arbetslöshet och många gick tillbaka till det yrke de lärt sig som barn; mechkar eller björndomptör.
Regi Albin Biblom, 2005. Längd 29 min.
Språk bulgariska. Textad på svenska.

18.30 PÅ HAGABION
Film: Just the wind
Nyheterna om mordet på en romsk familj i en ungersk by sprider sig. Några förövare har inte gripits och ingen verkar veta vem som begått morden. För en annan romsk familj som bor i närheten blir morden en påminnelse om deras rädsla. I Kanada bestämmer familjens huvudman att hans hustru, barn och deras morfar skall resa till honom så snart som möjligt.
Regi Bence Fliegauf, 2012. Längd 86 min.
Språk ungerska. Textad på engelska.

SÖNDAG 1 DEC
10.00 PÅ STADSMUSEET
Frukost, film och samtal.
Vi bjuder på frukost före filmvisningen av Min romska familj i museets foajé.

11.00 PÅ STADSMUSEET
Film Min romska familj, Woody Allen och jag
Laura drömmer om att bli filmregissör som favoriten Woody Allen. Föräldrarna tycker dock att det är hög tid för deras 19-åriga dotter att gifta sig. Laura Halilovic intervjuar sin romska familj om fördomar och om att ständigt bryta upp för att söka sig nya platser.
Regi Laura Halilovic, 2010. Längd 50 min.
Språk italienska. Textad på engelska.

Andrea hälsar på: hos Najda
I filmen får vi möta 12-åriga Nadja som älskar dans. Hennes familj är romer och alla dansar, farfar är danslärare. Nadja förbereder sig inför en stor dansföreställning i Stockholm.
Regi Utbildningsradion, 2012. Längd 11 min. Språk svenska.

11.30 ANGEREDS BIO
Knattebio Pinos dagbok
Animationer baserade på Agneta Norelids, Eva Pils och Kenneth Anderssons böcker om den lilla björnen Pino.
Förutom Pino får vi även träffa hans vänner Pinolina, Pingvinen med flera.
Språk romani arli.
Obs adressen, för tillfället i Lärjeåns trädgårdar, Ekevadsvägen 5

12.00 PÅ STADSMUSEET
Visning av utställningen Vi är romer
Se fredag 18.30

14.00 PÅ STADSMUSEET
Film Inte var det här ju mitt land
Katariina Lillqvists dokumentär om Hilja Grönfors och de finska romernas historia ger en inblick i en diskriminerad grupp som levt vid sidan av det finska samhället. Hiljas minnen, sånger och vardag varvas med fotografier och arkivfilmmaterial från 60-talets Finland då landsvägarna var de flesta romers hem.
Regi Katariina Liljeqvist, 2008. Längd 46 min. Språk finska, romanes. Textad på engelska.

16.00 PÅ HAGABION
Film samtal Our school
Se lördag 15.00

17.00 ANGEREDS BIO
Film och samtal Just the wind
Se lördag 18.30. Språk romani arli. Obs adressen, för tillfället i Lärjeåns trädgårdar, Ekevadsvägen 5

18.30 PÅ HAGABION
Film och samtal: The Roma camp goes to heaven
Denna färgstarka, musikfyllda och sensuella film är baserad på tidiga berättelser av Maxim Gorky. En kärlekshistoria mellan den rebelliska flickan Rada och den stilige hästtjuven Zobar. Filmen utspelar sig i det tidiga 1900-talets Bessarabia, som nu tillhör Moldavien.
Regi Emil Loteanu, 1976. Längd 101 min.
Språk ryska, engelska.

18.00 PÅ BIO CAPITOL
Göteborgs International Film Festival visar filmen Just the wind för sina medlemmar.

Romsk filmfestival arrangeras av Sveriges Internationella Roma Filmfestival, Folkets Bio Haga Bion, Fokets Bio Angered, Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs stad, Göteborgs Internationella Film Festival, Rumänska Kulturinstitutet, UR och Europeiska socialfonden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...