Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Gick förbi skottskadad kille på Engelbrektsgatan.. Heja Göteborg

2014-03-20 av ozelot

Skärmavbild 2014-03-20 kl. 00.22.26Lite halvskärrad efter kvällens tumult. Promenerade hemåt vid 23-tiden förbi Vasakyrkan ned mot Engelbrektsgatan. Plötsligt hör jag fyra smällar. Första impulsen är naturligtvis det att är smällare, andra att det kanske är bilar som kört över något metallföremål. Några personer i parken på vänster sida har förlorat kontrollen över sina hundar och försöker fånga in dem. Kanske har de blivit skrämda av knallarna funderar jag.

Närmar mig Café Tintin och ser att det att det är rörelse längre ned på gatan, men ändå ovanligt lugnt. En kille springer in på Tintin, någon åt motsatt håll. På gatan längre ned ser jag nu att där ligger en man på gatan, en kille sitter böjd över honom medan andra kretsar runt om kring och är upphetsade. Dock ingen fullständig panik.

Jag sätter på mobilkameran, håller den i handen i midjehöjd – som för att ha den i beredskap om man måste ringa larm, men vill ändå inte ställa mig och filma av förklarliga skäl. Man vet aldrig vilka individer man har att göra med och skottskadad blir man sällan helt utan anledning.

När jag kommer till platsen, kanske 2 minuter efter själva skotten, ser jag att killen tar sig om ena benet.
Någon har dragit ett skärp hårt om låret (har för mig att det är vänster vilket ställningen indikerar, men i GP står höger), men han vrider sig och jämrar sig. Ser inget blod dock.
Jag frågar ”är det ett (1) skott i benet?”. Offret svarar själv jakande.
Det är lite rörigt på platsen, någon säger att han sett själva skotten. Jag får uppfattningen att den skadade tas hand
av en bekant i vita kläder, samt att det finns minst en till på platsen som känner offret.

Jag frågar om nån har ringt ambulans, får lite motstridiga svar. Någon säger att ”de har ringt på restaurangen”, någon frågar mig om jag ringt. Jag svarar ”nej, jag har inte ringt än, skall jag göra det”.
Ingen verkar vilja ringa själv, och lämna uppgifter gissar jag.
En välväxt man i 20 års åldern säger: ”Om du inte skall ringa, gå härifrån, sköt dig själv”.
Det är uppenbart för mig att man inte vill ha allt för mycket vittnen i närheten, så jag avlägsnar mig.
Går tvärsöver gatan mot Restaurang Caleo där flera står och tittar ut.
Jag har nu ringt 112 för säkerhets skull, väntar säkert i telefon i en minut eller två men får inget svar.

Till slut ser jag hur en sjuktransport kör fram till platsen, ser också samtidigt hur folk runt offret (5-6 personer) skingras åt olika håll.
Ingen polis finns på plats, utan sjuktransporten hinner både plocka in den skadade och köra iväg mot Sahlgrenska utan att någon polis dyker upp på platsen.
Jag reagerar över detta, tänker att väl polis naturligtvis måste vara larmad om sjuktransport är på plats vid en skottskada?
Rör mig i en lov kring då jag tänker att jag i alla fall har rörliga bilder med ljudupptagningar som kanske kan vara intressanta, även om linsen är täckt stora delar av filmen.

Går neråt Avenyn och ser efter kanske 5-10 minuter en svart SUV med sirener köra i hög hastighet förbi Valand och upp emot Engelbrektsgatan.
Gissar på att det är någon form av insatspolis/civilklädd polis.

Snart börjar det höras sirener lite var stans men en del är på väg bort snarare än på väg hit.
Går in på GP:se som bekräftar skjutningen på Engelbrektsgatan (förmodligen vittnen som ringt in till GP, det var ingen på plats) men även på Rymdtorget i Bergsjön.
Därefter går jag hem, tänker att polis får höra av sig om de vill ha ut filmen eller så kontaktar jag dem under morgondagen.

Skriver ner minnesuppgifterna så länge.

Kommentarer på Gick förbi skottskadad kille på Engelbrektsgatan.. Heja Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...