Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nej, vatten borde faktiskt inte vara en rättighet! Nestlés ordförande hade rätt

2014-04-08 av ozelot

sandgrainsNär den storskaliga fiskeindustrin blir alltmer global i jakt på fångster och profit konkurrerar det ut den lokala kustnära flottan. För att då söka alternativa inkomster tvingas därför lokala fiskare slå sig på nya sysselsättningar, som till exempel en nyrenässans för klassiskt sjöröveri utanför Afrikas Horn.
I tropiska länder som kring Afrikas ekvator kan det också hända att människor – för att ge sina familjer mat på bordet – beger sig in i djungeln i jakt på Bushmeat: Till exempel gulliga apor och andra djur vi upprörs över nu är på väg att bli utrotningshotade.
Annars kan de hända att det till exempel sätter sig i överlastade båtar föga anpassade för öppet hav och försöker beger sig till EU.

Det blir inte EU särskilt glada över; i bästa fall förliser båtarna och passagerarna blir mat åt nya fiskar, men ibland händer det att någon lyckas kravla sig i land – ofta Kanarieöarna som ligger närmast där de som svart arbetskraft får jobb på de konstbevattnade fruktodlingar som ser till att vi svenskar får billiga apelsiner året runt!

En av kvällens filmer på Doc LoungeSandgrains – handlar om Zé, som lämnade sin hemby på Cape Verde som pojke för ett bättre liv i Sverige. När han återvänder till sin hemby förändrats, hans familj som livnärt sig på fiske skövlar nu Kap Verdes stränder och kustnära havsbottnar för att sälja som billig betong – inte sällan till tigerekonomier i Asien.
Med ekologisk katastrof för återväxten av fisklivet!

Fiaskoföljetongen ”Internationellt vatten” och den sk ”allmänningens” tragedi vilar ständigt över havets resurser.
Till och med en privatisering av vattnet hade kanske varit bättre, precis som Nestlés ordförande i en intervju från 2005 sa, som blev viral långt senare. Läs storyn här.
Det är det den medvetet kontroversiella titelsättningen av den här notisen anspelar på. Kram.

Kvällens andra film handlar också om migration:
VI ÅTERVÄNDE ALDRIG handlar om ett teaterprojekt baserat på berättelser från människor som har flytt.

Program

18.30 Insläpp
19.00: film : Vi återvände aldrig
20.00: Samtal + Q & A m regissören
21.00: Film : SANDGRAINS
22.00: Samtal + Q & A med regissören

Doc Lounge @ Bengans Fik
Tisdag 8 april 19-23
80 kr // 60 kr för studenter, pensionärer och arbetslösa.
Migranter, romer och papperslösa: fri entré

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-10-11

Förrätten HÖSTENS SOPPA Två kokta potäter En kokt morot Hacka detta  till småbitar Salladslök och en klyfta  vitlök Hackas jättesmått Grönsaksbuljong och en liter vatten Alltsamman kokas i mikron på det högsta med lock Mellan 6-8 minuter Efter detta lägger man i en halv burk vita bönor i tomatsås Och…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...