Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Mannen, myten, H.M Hammarin

2014-04-09 av Wheeler

hammarinDet finnas artister och sedan finns det artister. Det finns musiker och det finns musiker. H.M Hammarin är båda de sistnämnda. Glöm rockkillarna på gymnasiet som startade ett band för att få gratisöl och billiga brudar. För Hammarin är musikerlivet inget val, det är ett måste, ett kall. Han är en sångaren, låtskrivaren men framförallt liveartisten som lätt hade platsat bland de stora i dagens musiksverige. Men det finns en sårbar sida, en perfektionism som hela tiden satt käppar i hjulet för honom.

Förutom musiken driver Hammarin även en videoblogg som helt ärligt och utan omsvep fläker upp alla privata detaljer i hans liv, ändå känns det som vi inte riktigt känner honom. Kanske är det just motsatserna som gör Hammarin så speciell och intressant? En slags musikalisk version av Salvador Dalí, geni och galenskap hand i hand? Vi sätter oss ner med mannen med den gylldene stupen och den resliga frisyren.

Eddie: Hela Hammarin-imagen bygger på ego, show och kaxighet. Hur mycket är fejk och hur mycket är äkta.

Hammarin: Ego – ja. Show – ja. Kaxighet?! Nää, har du rätt Hammarin nu? Jag är ju inte den som upprätthåller illusionen om supertalangen direkt, när jag snackar om all misär och tvivel musiken bringar mig! Men som svar på din fråga; inget är fejk.

Eddie: Är narcissism något nödvändigt för oss artister eller något farligt vi borde undvika?

Hammarin: Meta-narcissism är grejen. Jag älskar mig själv, men jag vill tro att jag gör det på ett oprovocerande sätt så länge jag ger andra insikt i det. En klassisk narcissist tål ju inte sina dåliga sidor – jag exponerar dem.

Eddie: Du är musiker/medieperson och driver blogg. Det måste bli sjukt mycket Hammarin. Blir du aldrig trött på dig själv?

Hammarin: Jo *suck*. Min önskan är att jag inte hade det här kallet, men varje gång jag försöker koppla bort det vet jag inte vem jag är längre.

Eddie: Det finns redan flera schyssta Hammarin-videos på nätet men på något sätt känns denna releasen som den första ”riktiga”. Håller du med?

Hammarin: Det kan man nog säga. Skillnaden är väl att jag promotar det här till alla kanaler till skillnad från vissa låtar som är mer som bonusspår.

Hammarin har även skrivit och spelat in en text till ledmotivet till filmen Cannibal Holocaust från 1980. En av de mest skandalomsusade filmerna någonsin. Filmen blev snabbt censurerad i stort sett hela världen på grund av sina våldsamma scener där livs levande djur som ormar och apor fick sätta livet till under grymma former. Att filmen dessutom var full av scener som innehöll kannibalism, sex och våld fick filmens regissör Ruggero Deodato att hamna i flertalet utdragna rättsprocesser. Ni hör själva ett klockrent val av film för Hammarin.

Eddie: Varför valde du att göra cover/text på Cannibal holocaust filmen?
Hammarin: För att låten är så djävla bra! Melodin krävde en sång sen första dagen jag hörde den av min gode vän och producent Robin Rudén.

Eddie: Vad är det som gör att du vill skriva just POP-musik?

Hammarin: Pop är för mig tragedi paketerad i komedi. Har du bara det ena eller det andra får du Melissa Horn eller Sean Banan och jag måste sjunga en genre som tillåter bägge sidor av min sargade själ. Resultatet blir att låtarna alltid funkar. Ibland lyssnar man på musiken, ibland på texten, och oavsett humör finns det något där.

Eddie: Det är modigt att köra helt själv live men du fixar det med bravur. Tog det tid och mod att våga köra live helt solo på scenen? Vill du ha band egentligen?

Jag hade ett band och vill ha det igen, men logistiken och planeringen som krävs är bara för mycket just nu. Så jag är hellre ”alltid redo” och kör själv tills jag har en spelning som gör det värt slitet.

Eddie: Berätta lite mer om släppet, vilken form blir det? Singlar, videos, spelningar? Vad händer den närmsta tiden?

Hammarin: EP’n är de första fyra spåren från min Chinese Democracy – skivan som är så jinxad att den aldrig tycks bli klar. Men låttexterna är viktiga för helhetsbilden så de måste ut nu tamejfan. Resten av albumet är planerat att bli ytterligare en EP och kanske en special edition av hela skivan efter det. Men innan dess kommer en eller två fristående sommarplågor är tanken.

Eddie: Du har ju öppnat upp dig rejält i din metadokumentär. Finns det några fler hemliga sidor/talanger vi inte redan har sett av Hammarin?

Hammarin: Jag vet vad du hugger efter; könsrocken som kommer fram efter några glas. Inte? Då har du nog sett det mesta! Förresten ska jag säga att metadokumentären är på paus. Jag lade helt enkelt ner mer tid på den än låtarna och ja… det är väl halvsmart att bara älta hur djävla kasst allt går nu när det faktiskt börjar släppa.

Eddie: På EPn sjunger du flera gånger om bibliska referenser. Hur kommer det sig?

Hammarin: Jag gillar att driva med det heliga. Hela mitt liv har begreppet Gud vattnats ur ju mer jag kommit till bukt med min OCD som enligt mig är samma djävla grej. Religion är helt enkelt organiserad grupp-OCD. Hade jag gått med mina symptom till en präst istället för en psykolog hade de inte hittat något fel på mig, garanterat. Jag har iofs aldrig varit troende i klassisk mening, men känslan av tvång är densamma som att vara förtryckt av högre makter – det gamla testamentets Gud – som jag var livrädd för. Jag kan säga att hela den resan inte är något mindre än en bok som en dag ska skrivas, sanna mina ord.

Eddie: Efter en spelning du gjorde hörde jag någon i publiken säga att du är den perfekta blandningen av Freddie Mercury och Johnny Bravo. Håller du med?

Hammarin: HAHA! Vad kan jag säga, det var en väldigt bra iakttagelse. Jag får hålla med till 100%.

Idag den nionde mars släpper H.M Hammarin sin EP, Ham acting (part I).
Lyssna på EPn här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...