Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Förarlösa personbilar rullar snart på stadens gator

2014-05-07 av ozelot

volvo-468Inom en mycket snar framtid kommer vi att se självkörande bilar på våra vägar. Volvo kommer i ett projekt sanktionerat av Göteborgs politiker testa 100 testbilar på utvalda vägsträckor. Men tanken är inte att utsätta medtrafikanter för chockuppleveler: Bilarna kommer inte vara obemannade, utan kommer ha en helt vanlig privatperson i förarsätet.

Bilarna kommer att vara rustade till tänderna med spetsteknik som fem lasrar som känner av förändringar i omgivningen, GPS teknik och ha mycket större datorkraft under huven än dagens bilar. De kommer dessutom vara uppkopplade mot en trafikledningscentral.
Tanken är att föraren med ett enkelt handgrepp skall kan kunna lämna över kontrollen till autopiloten, men samtidigt snabbt kunna ta tillbaka den.
Syftet med projektet är att öka trafiksäkerheten: Över 90% av alla olyckor orsakas av den mänskliga faktorn, och med självkörande bilar kan man också utnyttja det offentliga utrymmet bättre. Filerna kan bli smalare, bränsleförbrukningen disponeras bättre och parkeringseländet kan vara ett minne blott.

Samtidigt kan föraren ägna sig åt andra saker. Som att sms:a, läsa en god bok eller till och med porrsurfa om andan faller på.
Detta ställer naturligtvis stora krav på gränssnittet: Det får inte råda några tveksamheter om vem det faktiskt är som manövrerar bilen.
Flera juridiska knutar återstår att lösa. Vem är det till exempel som bär det juridiska ansvaret om olyckan ändå skulle vara framme? Volvo eller personen i förarsätet, som kanske skyller på bilen?
Kan man i framtiden sitta onykter bakom ratten, precis som i en taxi?
En fråga som säkert engagerar Göteborg nonstops läsare.

Tvångsmässigt visionäre stadsarkitekt Björn Siesjö ser positivt på projektet.
Han poängterar att det inte handlar om att en medelålders man skall kunna sitta i en merca utan att hålla i ratten, utan att det handlar om att tänka i nya banor.
Kanske kan vi i framtiden sudda ut gränserna mellan privatbilism och lokaltrafik.
Att i framtiden inte ens behöva äga den självkörande bilen, som kan täcka in de perifera delar av staden dit den traditionella kollektivtrafiken inte når fram.
– Idag används en svensk bil i snitt 48 minuter per dygn. Det är ganska lite för en så dyr och tekniskt avancerad historia. Det handlar också om resursutnyttjande. Får man dem att rulla mer tar de mindre plats på parkeringar och i staden i stort.

I sin roll som stadsarkitekt ser Björn framför allt fram emot den markyta som kan frigöras för bättre ändamål i framtiden.
Kan vi minska det totala antalet bilar genom att effektivisera användningen och göra filer smalare finns vinster att göra på alla plan.
– Tack vare de självkörande bilarnas precision kan gatorna vara väldigt smala. Det man tappar i hastighet vinner man i flyt. Om du kan rulla på i 30 har du passerat genom staden på tio minuter. Och plötsligt har vi plats att bygga riktig stad där vi idag har motorled.

Men han kastar dock in en liten brasklapp, som går lite tvärs emot den rådande trenden med bilfria gator och separerade fält för fotgängare och cyklar:
– Eftersom en självkörande bil är mer pålitlig som medtrafikant än en bil körd av en människa, kan man arbeta med blandade trafikmiljöer där man blandar bilar med fotgängare och cyklister. De självkörande bilarna utgör inget hot, för de anpassar automatiskt sin hastighet och kör på fotgängarnas villkor. En självkörande bil skulle kunna röra sig på gågator, torg, var som helst.

Testbilarna kommer att rulla på Göteborgs mest trafikerade leder mellan 2017 och 2020. Maxhastigheten kommer att vara 70 km/tim.
– Lederna i Göteborg passar väldigt väl för den här typen av test. De är tätt trafikerade och det finns låg risk för fotgängare, mötande trafik och att djur kommer ut i vägen, säger Erik Coenlingh, teknisk expert på Volvo.

Volvos VD Håkan Samuelsson får avsluta:
– Tänk dig att komma till Arlanda med bilen på långtidsparkeringen – och kunna kalla den till dig själv. Eller att hoppa av utanför parkeringshuset och låta bilen parkera sig själv. Parkeringshusen kan göras med mycket lägre takhöjd, och vem vill egentligen vara i ett parkeringshus?Källor: Vårt Göteborg, Ny Teknik, SVD m.fl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...