Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

På allas läppar

2014-05-14 av Wheeler

Tåget rullar ut och lämnar Skövdestation bakom sig. Jag vet inte hur det är att bo i Skövde men av stationen att döma känner jag mig nästan lite tacksam när tåget börjar rulla. Plötsligt ser jag fingeravtryck på rutan framför mig. Fettspåren av en hel hand. En liten hand, förmodligen ett barns. Kanske har barnet vinkat till någon gråtande förälder som dramatiskt sprungit efter, kanske har ungen bara tryckt sin han mot rutan för att måla med kondensen. Plötsligt äcklar handmärket mig. Jag tar upp en servett och torkar bort det sista spåret efter barnet. Det är lugnt och tyst i vagnen. Tvärs över bordet sitter Pernilla med slutna ögon och halvsover. Pernilla är liksom jag utsänd till Stockholm för att bevaka kvällens galej med Ms. Henrik. Ms Henrik som redan har skapat sig väldigt stora rubriker runt om i Sverige, är i full färd med att spela in sin första fullängdare. Inspelningarna har skett i Göteborg och i Stockholm, som förövrigt nu är Ms Henriks nya residens.

mshenrik

Jag tittar igenom eventet på facebook. Det kommer alltså inte bjudas på någon spelning eller ens någon premiärspelning av de nya låtarna. Ikväll är det release av Ms Henriks unisex-läppstift som gäller. Ett unisex-läppstift, ganska genialiskt. Releasen sker på utestället Kåken. Postern säger att Ms. Henrik finns på alla våras läppar. Jag stoppar ner telefonen i fickan och börjar skriva ner några frågor på en papperslapp.

Det duggar när vi lämnar Stockholms Centralstation bakom oss. Trots att det är i Stockholm vi befinner oss är vädret typiskt Göteborgskt. Det där kalla duggande regnet som inte verkar falla från himlen utan snarare framifrån, nästan horisontellt. Som tur är ligger hotellet inte för långt från centralen, kanske hinner vi ta oss dit utan att bli allt för blöta. Vi tar ett djupt andetag och börjar vår snabba språngmarsch. Förbi taxibilarna på tomgångskörning, över övergångsstället där jag blöter ner mina tyg-converse. Där framme ser jag hotellet, frälsning, torrhet. Jag kan knappt vänta.

– Och ni ville boka rum ja?

Det finns något nästan lite ironiskt i leendet i kvinnans bakom hotellets incheckning. Som om hon inte trodde två sunkiga rockers varken har råd eller ens ville bo på hennes hotell. Men vem kan klandra henne? I hotellets lobby vimlar det var äldre herrar och damer i smokings och galaklänningar. Hotellet firar 25-års jubileum och utanför är hela uppfarten full av veteranlimosiner och allsköns veteransbilar. Som grädde på moset står två livslevande ardennerhästar med säkert lika livslevande uppklädda ryttare på vardera sidan av hotellets ingång. Jag känner mig plötsligt extremt malplacerad, jag vänder mig om och ser att Pernilla har samma min, jag försöker koncentrera mig.

MS. HENRIK 02023

– Vi har faktiskt redan bokat rum, ja det är till och med redan betalt.

Ett litet skratt som ska tolkas som ett missförstånd. Plötsligt möts vi av ett varmt leende och får en stående inbjudan till hotellets festligheter. Tyvärr är vi tvungna att tacka nej.

Klockan är 20.00 och jag och Pernilla befinner oss på Kåken. Arenan för kvällen.
Kåken är najs. Ett uteställe uppdelat i två sektioner, den lite mer pubiga inomhusdelen och den lite mer kontinentala utomhusdelen. Det är synd att det inte finns fler liknande uteställen i Göteborg. Ställen som vågar ha lite mer personlig Touch. Våga bryta normen och köra på en inredning som inte är mörktträ ELLER steril krom. Efter att ha druckit en öl på inomhusdelen är det dags att göra detsamma på utomhusdelen. Vi välkomnas in på festen av tre stycken Ms. Henrik look alikes och både Pernilla och jag får varsitt läppstift. När ingen ser plockar jag ner ett extra läppstift i fickan, just in case.
Borta vid Dj-båset lirar Ms. Henrik sina 80-tals hits. Depeche mode och Prince, två tjejer dansar lite försiktigt med i musiken. Som om de inte riktigt visste om det var ok att göra så.

Jag sätter mig borta vid den stora Ms. Henrik-väggen, täckt av posters, precis som på ett sportevent. Pernilla hjälper mig att smeta på lite av Ms. Henriks läppstift, som tydligen är kvällens dresscode. Minglet har redan dragit igång rejält och jag sugs omedvetet in i sorlet. Det dröjer inte länge innan jag på ett ganska bryskt sätt får mig en genomgång i hur man verkligen applicerar läppstift av ingen mindre än H.M Hammarin. lj

Efter en eller kanske två timmar får jag äntligen en chans att tala vid Ms. Henrik. Han lutar sig i en perfekt pose mot bordet samtidigt som han håller cigaretten precis som jag sett Bette Davis göra på film.

355

Är Ms Henrik musik FÖR hipstergenerationen eller ett ironiskt och välmenande fuckyou-finger just mot hipsters?

Ms. Henrik är musik för alla som gillar det, jag bryr mig inte alls om vem du är om du gillar min musik. Det är inte ett fuck you-finger mot någon annan än inskränkta hatande människor som inte går med på att alla ska få vara sig själva. Hipsters är ofarliga och säkert snälla människor!

Varför just läppstifts-release? Är inte det inte en lite väl tydlig flirt med HBTQ-rörelsen som är väldigt populär just nu?

Jag släpper ett läppstift för att det är superkul att göra det! Om HBTQ-rörelsen är populär just nu så är det grymt, och jag hoppas att den fortsätter vara det. Det finns massor kvar att göra för att se till att alla får vara sig själva utan att få skit för det.

Du är ju en rocker i grund och botten. Kommer albumet innehålla mer rockinfluenser än singlarna? Eller är rocken stendöd?

Jag gillar otroligt mycket olika musik, rock ligger mig lika varmt om hjärtat som 80-talspop eller Beethoven. På albumet som jag spelar in just nu så finns det absolut rockinfluenser. Stilen på låtarna går mellan hårdare electro till vacker pop. Dom som gillar det jag redan har släppt kommer gilla mitt album också, och jag hoppas att dom uppskattar att vi kan göra en resa tillsammans under 12 låtar, vi åker en berg och dalbana mellan lugn och stress.

Att promota sin image lika mycket som musiken är det framtidens sätt att jobba med musik?

Att promota sin image är kul som fan! Jag tror inte att det är framtiden i den bemärkelsen att det skulle vara något nytt. Det har gjorts i alla tider, kolla på Screaming Jay Hawkings, Little Richard eller Prince. Det är inget nytt. Men det är ju underbart att göra sig själv till ett konstverk, det är en till dimension.

Vilket djur är Ms Henriks avatar?

Haha! En blade runner-uggla!

fgbnm345

Kåken är vid elva fylld till bristningsgränsen. Det är intressant att se att så många olika typer av stilar och människor hänger tillsammans. Kanske hade Ms. Henrik rätt trots allt. Kanske är det något i hans musik som uppmanar oss till att vara just oss själva och att det faktiskt är helt fucking ok. Jag och Pernilla dricker lite till fire & Ice (Fireball och Mintu) i baren innan vi beger oss tillbaka till hotellet och alla dess vackra gäster.

På vägen hem stannar vi till Max för en nattmacka. En kille kommer fram och frågar mig om han får kyssa Pernilla i utbyte mot några cigaretter. Jag förklarar att jag inte är på hallick-humör medans jag torkar bort det sista av Ms. Henriks röda läppstift. Ut ur Max högtalare strömmar Culture Clubs ”Do you really want to hurt me” och plötsligt slås jag av hur mycket bättre Ms. Henrik är än detta.

En kommentar på På allas läppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...