Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Eddie möter: Singel- och videoaktuella Jonas Schwartz

2014-06-10 av Wheeler

unnamedJonas Schwartz debuterade 2012 med albumet ”Six” som handlade om hans svåra tvångstankar. Han byggde snabbt upp en trogen skara fans och har sedan dess jobbat på uppföljarplattan som vi snart får ta del av.
Jonas liv i Göteborg gick ut på att festa på nätterna och käka Pizza på dagarna men efter flytten till Stockholm har Jonas liv ändrats dramatiskt, både på det musikaliska och det personliga planet. Vi ringde upp singelaktuella Jonas för en intervju.

Hej Jonas Schwartz! Du hade singelrelease på Jazzhuset den 31 maj! Hur gick det?
– Jo, det gick riktigt bra. Vi visste ju inte riktigt hur många som skulle komma. Det var ju så sjukt mycket som hände i Göteborg den helgen, West Pride, Andra Långgatan dagen, Summerburst dagen innan och Kent dagen efter. Men det blev riktigt bra med folk till slut och en riktigt bra kväll.

Varför valde ni att ha releasen just på Jazzhuset?
– Det var skivbolaget som hade en klubb där då så det var deras idé men jag gillade det, Jazzhuset är ju klassisk mark liksom. Legendariskt ställe i stan. Sen är det ju coolt att de har han Gunnar i dörren. Jag såg att han fyllde 70 år i veckan och jobbat där sen 80-talet typ.

Tänk att jobba till 04.00 varje natt bland stökiga fulla ungdomar i 40 år. Strongt.
Haha ja verkligen.

Du är ju en exilgöteborgare. Hur kom det sig att du flyttade från Göteborg egentligen?
– Tja, var ska man börja? Jag skaffade ju flickvän som bor i Stockholm. Hon har bott i Göteborg innan men flyttat tillbaka till Stockholm så jag kände att det var min tur att röra på mig. Sen var jag väldigt trött på livet jag levde i Göteborg också. Det hade börjat bli väl mycket fest och allmänt ohälsosamt leverne.
– Började gå upp i vikt vilket jag aldrig tidigare gjort, vilket berodde på att skräpmat jag käkade, vilket jag heller aldrig tidigare riktigt gjort. Jag mådde inte superbra så en flytt kändes perfekt. Nu i Stockholm har jag fått mer struktur och det känns väldigt skönt. Har till och med skaffat hund, du kanske hör hur han skäller i bakgrunden.

Jag förstår att du kanske inte går ut lika mycket i Stockholm med tanke på att det är det livet du vill lägga lite bakom dig, men har du ändå kunnat se skillnader mellan Göteborg och Stockholms musikliv?
– Faktiskt. I Göteborg känner alla varandra mer och det känns som att det är en liten klick som bossar och har koll på allt som händer i Göteborgs musikliv. En slags hemlig klubb. Men i Stockholm är det flera ”klickar” om man säger så. Sen finns det fler ställen att spela på och fler folk som går ut.
– Å andra sidan tycker jag det känns som om banden hjälper och supportar varandra bättre i Göteborg. Detta är ju bara mina åsikter men båda städerna har båda sina fördelar och nackdelar helt enkelt.

schwartz

Sedan starten har din musik skiftat ganska mycket i stil. Hur kommer det sig?
– Jag är ju inte skolad musiker från början eller haft några regler att följa när jag jobbat med min musik. Så jag har bara låtit låtarna ta sin egen form kan man säga. Låtarna är ju i sig väldigt fria i sig och det är tråkigt om de hamnade i musikaliska fack. Sen är det ju kul att testa nya saker rent musikaliskt. Dessutom började jag tröttna på rocken. Trött på alla stela gitarrer.

Är du inte rädd för vad folk ska tycka?
– Tror en del kanske kommer tycka det nya lite mer elektroniska är kasst och försvinna men jag har inte tänkt så mycket på det. Å andra sidan vinner man säkert nya lyssnare.

Varför blev din musik mer elektronisk då?
– Nä men hela rockgrejen är ju ganska omständlig. Man ska samla massa folk och det ska repas och styras upp massa tider och dagar trots att alla är upptagna. Sen är det replokaler som står tomma massa dagar i veckan som kostar pengar. Det är mycket mer smidigare att jobba elektroniskt eftersom man kan göra det hemifrån och få mycket bättre översikt över det man gör. Man har mer kontroll och det går fortare. Vill man ändra någon grej gör man det bara istället för bandet då alla måste repa in och lära sig något nytt gång på gång.

Tror du din musik kommer ta andra vägar rent ljudmässigt i framtiden?
– Förmodligen, även fast det känns som om jag hittat en ganska bra form på musiken just nu. Tycker allt passar så bra tillsammans. Rösten, låtarna ja allt klaffar.

Du har ju spelat på Tv4 nyhetsmorgon. Hur var det att sjunga och spela så tidigt? Hur fixar din röst det?
– Det var sjukt kul att lira där, direktsänd tv och allt men det var ju ett tag sedan nu. Min röst är ju inte alls skolad så det var inga problem att sjunga tyckte jag. Jag får mer problem med rösten om jag varit ute och spelat flera dagar i sträck. Då spricker den ibland totalt. För några år sedan var vi ute på en rejäl turné och hade turnéavslutning i Göteborg. Minns att jag nästan inte fick fram en ton, folk sa att de kunde se hur ådrorna pulserade i pannan för jag tog i så mycket. Det var sjukt jobbigt.

Jag gillar verkligen din video. Den är snygg och väldigt stilren. Kan du berätta lite vad den handlar om?
– Tack! Låten handlar om en vän till mig som blev utfryst av en massa personer som hade fått för sig saker utan att först hört hans historia. Så jag ville ha med alla tomma zombieblickar och det hotfulla som fanns då. Massan av folk som så tydligt tar avstånd. Det är därför jag sjunger med blicken så fäst in i kameran.
– Sen hade vi ju lite rökgranater som jag är ett fan av. Vi hade tidigare använt det till pressbilder så det var kul att kunna följa samma röda tråd.

Till sist. Hur ser planerna ut i sommar/höst?
– Faktiskt lugnare än vad man kan tro. Tänkte spela in en ny musikvideo till nästa singel och släppa den i samband med skivan som kommer att släppas i början av oktober. Har fortfarande en del att styra upp inför skivsläppet. Förmodligen blir det även ett släpp i Tyskland.
– Sen efter alla releaser ska vi verkligen åka ut och börja spela en massa live. Men det är skönt att ta tid på sig och planera. Slippa sista-minuten-boka ett gig och fylla skåpbilen med instrument och öl och bara bröta. Det blir ju aldrig bra till slut ändå. Men den här gången ska det bli riktigt grymt.

Tack för intervjun Jonas, lycka till med allt!
– Detsamma Eddie!


Tio saker du inte visste om Jonas Schwartz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...