Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

I krabbans tecken!

2014-07-21 av Wheeler

Festival Del Mar är festivalen som på tre år lyckas etablera sig när andra festivaler dör som yra flugor kors och tvärs. Nu i sommar är festivalen större, starkare och har en mer intressant lineup än någonsin. Jag ringde såklart upp Bojan Buntic´, Pr-ansvarig på Festival Del Mar för att snacka lite krabbor, festivaldöd och Evert Taube.
festivaldelmar2
Hej Bojan!
Göteborg är ju redan fyllt till bredden med musikevenemang, varför behövs festival del mar?

Alla arrangörer säger ju att just deras event skiljer sig från mängden men sen blir det alltid samma grå gegga av alltsammans. Festival Del Mar skiljer sig dock VERKLIGEN från mängden. Vi bokar band som förtjänar att spela, inte för att de är signade av coola bokingsbolag eller är stammisar på Pustervik. Vi bokar band som låter bra. Punkt slut. Göteborg vimlar av scener och spelställen men oetablerade band får ändå inte spela. Här ger vi chansen för band att spela för en festivalpublik och det är otroligt uppskattat. Både från banden och från publikens sida.festivaldelmar3

Vad var ideen bakom festivalen?
Vi hade från början tre grundtankar. Ett. Det finns ju en stark event-kultur som rotar sig mer än hundra år tillbaka i tiden ute på öarna. Du vet på den tiden när man hade dansbanor och sommardanser. Livemusik och fest. Vi vill tillbaka till den känslan. Göra en modern dansbana och komma bort från alla coola sponsorgrejer och medietjafs. Det är nog grundidén.
Två. Sen ville vi göra en festival som är jämställd och tillgänglig för alla! Jämnställt mellan könen när det gäller akterna, något vi har lyckats sjukt bra med i år, by the way. Samt att alla kan komma till ön. Alla är välkomna, musiken tilltalar allt från barnfamiljer till musikintresserade. Även från alla ställen i stan. Allt från Angered till Torslanda.

Tre. En festival hela familjen kan gå på och faktiskt ha råd. Du vet, vi kommer ha band och DJs som spelar i tolv timmar men vi tar bara 180kr för biljetten. Alla kommer ha råd att gå. festivaldelmar4

Ni pratar om hur blandad musik ni bokar, är det någon stil på band ni inte skulle bjuda in?
Just nu inte de tyngsta metalbanden. Inte för att vi inte gillar metal utan för att vi har ljudnivåer att tänka på och att vi vill ha en ganska soft familjärstämning där man faktiskt kan ta sig ett par steg bort från scenen och snacka utan att behöva skrika. En soft stämning och metal hade nog inte passat. Inte tillräckligt intimt liksom. Till skillnad från tex. Knarrholmen så bor det ju folk på Asperö och vi vill inte skrämma bort dessa eller få öborna att känna vi inkräktar på deras ö. festivaldelmar5

Jag har sett att ni skrivit ”i krabbans tecken” på era posters. Vad jag har förstått är krabban symbolen för just Asperö?
Stämmer!
Asperö har ju en gammal tradition av just krabbfiske. Alla öarna hade sina egna små inriktningar förr i tiden och det fanns ju en viss rivalitet mellan öarna. Asperö-borna valde krabban och vi vill jobba tillsammans med dem så det var självklart att krabban fick bli symbolen även för vår festival. Dessutom är det en ganska cool symbol.

Varför valde ni just Asperö som ställe för er festival?
Många svenskar förknippar ju just Göteborg och västkusten med öar. Vi ville köra på en ö och ha fram den där gamla dansbane-känslan igen. På Asperö hade vi chansen att faktiskt hyra och köra en festival just på en gammal dansbana med scen och allt. Det var perfekt. Vi tyckte också det var viktigt med en levande ö där det bor folk hela året runt. Där det kändes levande. Sen tycker vi ju också att Asperö är kanske en av de vackraste öarna i skärgården, som fortfarande ligger så nära stan.
Men det är kul att se att festivalen har blivit en sådan bra mötesplats för stadsbor och öbor. Stadsborna får komma ut från stan lite och öborna känner sig inte så isolerade och övergivna haha. Det är en skön, perfekt mix faktiskt. Vi är väldigt glada att få arra just på Asperö.

Förutom musik vad händer mer på festivalen?
I år kommer vi förutom musiken ha lite konstutställningar. Det kommer även gå att köpa en del konst och smycken på plats. Vi kommer ha några matstånd samt sälja snacks/dryck. Men nytt för i år är att vi faktiskt kommer ha ett litet dansgolv med DJs som spelar ganska soft chillmusik under hela kvällen.
Vi har bokat några riktigt sköna Djs så jag tror det kommer bli hur grymt som helst.

En del festivaler dör när de blir förstora eller för att dem just inte växer. Hur stor vill ni att er festival ska bli om ni fick önska fritt.
Festivaler dör för att de följer marknaden för mycket, budgeten blir för stor helt enkelt. För att överleva kör man därför större och större projekt. Jag vet att Festival Del Mar inte kommer att dö ut för att vi håller den på en sådan nivå att det är mer en stor fest än en vinstgående festival. Dessutom gör vårt sammarbete mellan band och öbor det lite mer familjärt. Det blir som en tight bastant grund att stå på. En grund som inte baseras på vinstintresse liksom. I år hoppas vi på 700 betalande. Och angående storlek tycker jag festivalen redan är perfekt i storlek redan i år. Hemmakänslan får inte dö, det är den som är vår styrka. Tillbaka till dansbanan som fanns för hundra år sedan, haha.

Vilka 3 bokningar skulle du rekommendera att se i år?
Natten, ett band som hållit på i snart fem år nu, som gör livetechno med visuals. Allt är live och inget samplat eller förinspelat. Djup hypnotisk deep house kan man väl kanske beskriva deras musik som. Tillsammans med havet och video-visuals mitt på natten kommer det bli helt jävla legendariskt. Dessutom spelar bandet bara på konstiga ställen, typ underjordiska lokaler och tunnelbanor så vår udda lilla festival blir perfekt för dem. Det kommer lätt att bli en unik upplevelse.

Sen har vi Josefine Öhrn & The Liberation, psykedeliskt band. Jag tror de kommer att bli lika stora som Goat. Unik psykedelisk rock med kopplingar till 60-talet. Kommer bli värsta woodstockkänslan. En av Sveriges grymmaste akter och vad jag har sett har de en jävla scenshow som tar folk med storm.

festival del marSen vill jag slå ett slag för P5records, Göteborgs bästa feministiska akt. De medverkade ju på FI:s valskiva. Sen kanske ni hörde om ”skandalen” när de spelade på Ada´s då polisen kom och tömde hela lokalen för att det visades bröst på scenen. Stod i alla tidningar blev en stor grej. Vi har velat boka dem länge men först nu fick vi chansen. Kommer bli asgrymt.

Tror jag säkert! Tack för du tog dig tid Bojan, vi ses i vimlet på Asperös alldeles egna Festival Del Mar 26/7,
lycka till med allt!

Tack Eddie, ska bli kul att ses!

Mer om festivalen här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...