Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Fisjön en dold pärla

2014-07-28 av ozelot

Fisjön

Fisjön

Badsjöar i Göteborg? Eftersom jag är uppväxt söder om staden och att A-sjön var rätt trist, Sisjön för långt bort och havet hade maneter brukade vi om vi hade tur hitta till den dolda pärlan Fisjön. Fisjön är inte så lätt att hitta till och det är oklart om det finns ens någon bil- eller cykelväg. Det enda som egentligen vittnar om att där finns en sjö mitt i skogen är gräsändernas parningsrop.

För bekvämlighetens skull kan meddelas att man bil-ledes kan ta sig till Oxsjöns parkeringsplats, på kanten till Sandsjöbackas naturreservat. Ibland kallas sjön A-sjön, det gjorde i alla fall vi. Man ställer i alla fall bilen (eller tar buss 80 till Lyckhem och promenerar upp) – eller fortsätter med cykeln en bit till genom myr-och träsklandskapet tills man slutligen når Oxsjöns norra spets.
Där finns en grillplats och någon slags timrat vindskydd som man passerar – du tar alltså rakt fram, viker inte av till höger och söder – utan passerar således Oxsjöns strandbryn på dess norra sida tills du precis rundat hörnet.

Därifrån går det en stig (lite dold beroende på växtlighet och att folk inte vill att man skall hitta den) rakt österut – men likaledes fullt framkomlig – och du är inte vilse. Du passerar sluttningar och bergknallar på vänster sida där det också finns mycket blåbär. Litervis, närmare bestämt.
Till slut kommer du fram till en en helt klar sjö med mörkt vatten som heter Fisjön, en promenad på kanske en kvart från Oxsjön. I botten på den går en virvel som om du sugs in i den så färdas du ända till Kina.
Du tangerar också gränsen till ett militärt skyddsområde, men i det fall det pågår övningar lär du om detta snabbt bli varse.
Ingen fara således. Tror aldrig jag hamnat i skottlinjen under 20-års tid och den militära närvaron är högst hanterbar.

Det finns också gott om klippor att dyka från om man är lagd åt detta hållet, ty sjön är relativt djup: 16 meter.
Du kan också räkna med att få vara relativt ifred. Nakenbadare hittar här sitt lystmäte.

Lycka till och glöm inte att ladda mobiltelefonen om du skulle gå fel. Kartfunktionen är också klart underskattad och där finns ju också en behändig kompass.

Här finns en högst översiktlig karta med stigen utmärkt i rött mellan Oxsjön och Fisjön. Gå in på länken som syns i adressfältet, och sök på Fisjön (Kållered/Billdal).

fisjön

Kommentarer på Fisjön en dold pärla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...