Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nytt nummer av normkritiska kulturmagasinet KultuRevolution

2014-10-10 av ozelot

Ji-Nilsson-1-710x473
Lagom till självaste Kulturnatta publiceras nya numret av det digitala magasinet KultuRevolution. Som ett litet smakprov publicerar vi ett litet utdrag ur det nya numret, men först några förklarande ord från Juliana Zapata – en av personerna bakom publikationen.

Vad är KultuRevolution?

– KultuRevolution fungerar som en plattform för att granska aktuell konst och kultur utifrån ett makt- och normkritiskt perspektiv. I varje nummer intervjuas aktuella konstnärer och artister, vi gör kulturreportage och samarbetar med musiker, foto- och bildkonstnärer, samt poeter vars alster vi publicerar.
– KR kommer ut ungefär var fjärde eller femte vecka, hittills har fem temanummer getts ut: Utopi, Skönhet/Fulhet, Idyll, Uppror samt Min röst. Samtliga nummer kopplar samman konst- och kulturlivet med frågor kring jämlikhet, jämställdhet, mångfald och normer.

Ni arbetar mycket med särskilda tema. Hur är det med nya numret?

– Temat för detta nummer är Femmekuren, som handlar om att konst och kultur alltför länge lidit av en sjukdom: mansdominans. I detta nummer hyllar vi fantastiska artister och konstnärer som råkar vara kvinnor, problematiserar könsmaktsordningen och ifrågasätter andra normer och maktstrukturer.

Här följer ett smakprov ur Femmekuren, taget från en intervju med Ji Nilsson (producent/låtskrivare/artist):

”Det är ju som sagt fler män än kvinnor som jobbar som producenter, men vi finns! Även om vi är färre så är vi fler än folk tror, det är bara att många av oss inte fått höras för att det sitter en man framför oss i producentstolen och höjer volymen när vi försöker prata.
Jag var producent långt innan jag började kalla mig det, jag trodde länge att jag inte var tillräckligt bra för att på allvar ta den rollen. I början var jag ju inte tillräckligt bra, men precis som med allt annat så måste en ju nöta och öva och hålla på tills en kan det, kille som tjej. Jag tror att den enda skillnaden mellan tjejers och killars förutsättningar att bli producenter är att tjejer inte har så många förebilder.
Om det inte pratas om kvinnliga producenter – hur ska tjejer och kvinnor då förstå att det ens är möjligt att ta det steget? Det här beror helt klart på strukturen vi lever i, vilka roller som anses vara passande för kvinnor och män. Precis som att det finns idéer om hur vi ska vara, klä oss och känna, finns det idéer om vilka jobb som passar de olika könen. Det är ett väldigt mossigt sätt att se på världen om du frågar mig, men vi är många som fått nog av det och jobbar för att det ska förändras.”

– Ji Nilsson

KultuRevolution
hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...