På lördag presenterar Håkan Aludd sitt nya fotoprojekt ”ira” på krogen VINK på Andra Långgatan, där han också är delägare. Håkan har haft en lång karriär som reklamman och PR-guru men är trots det förtegen om utställningens innehåll. Ni får gå dit och titta själva helt enkelt. Här är några ord på vägen från Håkan själv.
Vad handlar utställningen om, utan att bli för specifik.
– Jag har döpt fotoprojektet till ”ira” som betyder vrede på latin. Jag har med kamerans hjälp försökt att fånga det vackra när naturens vrede bryter ner det vi skapat. Dessutom kommer jag att visa det första fotot i ett pågående projekt som heter ”Tittar på TV” och en udda fågel.
Du verkar dras till udda projekt, hyllar udda fåglar – som till exempel med Zlatan-grejen där ett blogginlägg du skrev fångade fotbollsstjärnans uppmärksamhet. Är du själv lite av en udda fågel om själv kunde hamnat fel men det istället blev rätt?
– Jag vet inte om jag är så udda, jag har precis som de flesta i ungdomen försökt att anpassa mig till omgivningen men har i kraft av stigande ålder allt mer slagit mig lös från vad som anses vara rätt eller fel. Jag gör saker jag gillar, däri ligger naturligtvis att utmana mig själv. Det har funnits många tillfällen i mitt liv och mina jobb som jag kunde hamnat fel, annars vore det ingen utmaning. Vi är allmänt för fokuserade på att allt ska bli rätt, det skrämmer oss så att vi istället inte vågar göra, att inte göra är fel.
Du sade upp dig och sålde reklambyrån du var med och skapade. Nu är du delägare i VINK och håller på med mikrobryggeri. Hur gick det till?
– Jag är fortfarande reklamare i hjärtat och jag har ett litet bolag som heter Overlook Hotel, men min huvudsyssla idag är Content Creator på IHM Business School där jag skapar innehåll till webb och sociala medier. Vink och Linnéstadens bryggeri är hobbys, utifrån insikten ”Att göra saker på det sättet man gillar” bör attrahera en del andra också. För som jag sa innan, jag är inte udda, det finns massor av folk som gillar samma saker som jag själv.
– Att jag var med och startade Vink beror på krögarinnan Marie helt enkelt frågade om jag ville vara med i projektet. Då hade vi bara lokalen. Att Vink är som det är beror på att vi delägare försöker göra något som vi själva gillar och hoppas att det är fler som tänker som oss. Detsamma gäller faktiskt bryggeriet.
Tycker du att du är privilegierad, delvis ekonomiskt, som kan följa infall, eller följer du bara magkänslan?
– Jag är oerhört privilegierad men om det bara skulle varit pengar som styrt så skulle jag gjort helt andra saker än idag, men jag mår bra av att följa mitt hjärta, eller magen om du vill 🙂 Att följa infall är nyttigt och tack vara allt jag lärt mig i reklambranschen så går det ganska snabbt att göra en liten riskanalys, men det ska vara lite fjärilar i magen.
VINK är ju lite av finsmakaren på Andra Långgatan. Vad tycker du om långgatornas utveckling?
– Jag bor på Andra Lång sedan 1993 och tycker att utvecklingen är mycket positiv, mycket kreativitet i husen och massor av bra ställen att slinka in på. Det som händer på Tredje känns i grunden mycket bra och gynnar hela området, blev dock matmässigt besviken efter mitt första besök på Taverna Averna.
Har du inflytande över menyn på VINK?
– Menyn på Vink är jag med och påverkar tillsammans med delägare och personal. Den baskiska högrevsgrytan kom jag på när jag skulle vara med på kockscenen på Båtmässan, sedan har Måns och Fredrik förädlat den. Gräslökspanacottan med löjrom har jag också haft ett finger med i. Sedan smakar jag på alla ostar och chark, tycker till och förmedlar till vår duktiga personal.
Hur ofta äter du ute i veckan? Lagar du någon mat hemma själv?
– Jag lagar ganska mycket mat hemma men försöker att äta ute någon dag i veckan, plus att det blir hämtmat någon dag också. Jag älskar att gå på restaurang men tiden räcker inte alltid till.
Några pärlor att förmedla?
Jag har många favoritställen och många ställen jag inte hunnit testa ännu men om jag ska nämna några så måste Gabriels i Feskekörka vara med. Enkelt och alltid lika gott, Göteborgs godaste musslor. Smörrebröd på Oscar & den Lille på Prinsgatan måste också nämnas. De har namngivit ett smörrebröd efter mig – dock inte min favorit – spättan (om de läser detta så kanske de ändrar :-).
Göteborgs enligt mig bästa italienare, Strega, måste också nämnas. Jag kan nog fortsätta hur länge som helst..
Om du får välja ut en bild från utställningen på lördag, hur ser den ut?
– Jag vill helst inte skicka med någon bild, för jag vill inte förmedla någon känsla innan. Det är roligare för både mig och besökarna att få se det live! Men min avsikt är att folk ska tycka det är vackert, sedan inser jag att det inte kommer falla alla på läppen.
– För att utmaningen ska få en extra krydda så har jag bjudit in alla fotografer jag känner, fast jag har inte berättat att jag…
[fortsättning följer på lördag]
Vernissage för Håkan Aludds utställning Ira
Restaurang Vink // Andra Långgatan 5
Lördag 13 december kl 13-16