Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vad är hot eller fick du höra: ”du är kanske lite överkänslig”?

2015-03-09 av ozelot

pasclidouHar du blivit hotad någon gång, till följd av att du gett uttryck för dina åsikter i offentligheten? Eller i alla fall trakasserad öppet på ett sätt som inte är direkt fysiskt hotfullt men som medfört att du börjat självcensurera dig?
Hur agerade du själv när du blev hotad, och vilka åtgärder vidtog samhället.
Var det ditt eget fel, eller fick du höra att ”du kanske är lite överkänslig”.

Unga män är de som löper störst risk att råka ut för misshandel, över hela spektrat från lindriga blessyrer till skador som kräver sjukhusvistelse.
Men även bland kvinnor finns det ett stort mörkertal, där misshandel i huvudsak inträffar i hemmet, och till det tillkommer psykiskt våld och hot om våld.

Hur är med rasifierade och queerpersoner då, och det hot om våld och trakasserier dessa uppger sig ha erfarit?
Det finns tendenser i riktningen att nysvenskar och queerpersoner utsätts oftare nu, men resultaten är inte entydiga och det är också betydligt mer socialt accepterat idag att anmäla vissa brott.
Stor exponering i media där medierna närmast uteslutande gått på BO:s version har säkert bidragit till att avstigmatisera (eller, hemska tanke, normaliserat övergreppet) offret.

Hur agerar omvärlden? När till exempel Marcus Birro var ute och seglade här senast, och uppgav att han mottagit mordhot och bajskorvar i brevinkastet, samt fick motta ständiga hatmejl; ja då var det knappt någon som tog det på allvar.
Medan när å andra sidan Alexandra Pascalidou gick ut i medierna och uppgav att hon bestämt sig för att lämna programledaruppdraget för Ring P1 p.g.a. av hot, men efter en hel skur sympatier var tillbaks någon dag efteråt.
Kan det rent av vara så att det är en karriärmässig fördel att hävda hot (själv visste jag inte ens att hon sände radio, men kommer ju lyssna nu..), medan manliga offer – särskilt om de inte går rakt fram i åsiktskorridoren – istället förlöjligas och raskt avpolletteras av arbetsgivarna?

Detta är frågor jag är helt säker kommer att dryftas under ADA:s debattkväll på Röda Sten

Anmäl dig till info@adasweden.se

Vad gör man – Hu bemöter vi hot

Restaurang Röda Sten
18 mars kl 18

Vad gör man

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...