Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Aftonbladet Sport plagierar Göteborg nonstop-krönika?

2015-06-05 av ozelot

IMG_1313Nu i eftermiddag slog jag mig ner vid hamnen, vecklade ut min nyinköpta Aftonbladet och av gammal vana börjar jag läsa sporten först. Hittar där ett uppslag om Fifa och alla turer kring, men vad mer är får jag ögonen på en ”resumé” skriven av sportjournalisten Andreas Käck. Den reder ut maktförhållanden inom FIFA och hur det föder förutsättningar för korruption, men efter en stunds läsning tycker jag att jag känner igen mig.

Det är inte så konstigt. Det är nämligen så att jag bara för någon vecka sedan skrev en liknande krönika, och tongångarna kändes mycket välbekanta: I vissa fall snodda mer eller mindre rakt av. Eller kanske Andreas Käck är synsk, vad vet jag?
Min krönika gick ganska mycket under radar, och delades inte särskilt mycket men tro mig: Göteborg nonstop är bara ett klick bort från de stora tidningsdrakarna.

Min text i blått:
Att anordna mästerskapsspel, VM etc. är dyrt, det kostar att bygga arenor, att dra vatten, bygga infrastruktur fram och tillbaka till arenorna som kanske i värsta fall blir helt värdelösa efter det att spelen är slut – då ingen i det landet egentligen är intresserad eller har råd att gå på dessa arenor.

Aftonbladets text:
Ett fotbolls-VM inbringar inte bara pengar. Det kostar också.[…] Nej det måste byggas infrastruktur och inte minst – nya arenor. Arenor som i många fall blir totalt värdelösa när mästerskapen väl är över.

Min text:

Inte sällan tas kostnaderna ur den kommunala, samhälleliga kassan för att bygga de stora arenorna, bygga infrastrukturen medan vinsterna som väl kommer tillbaka inte alltid hamnar i samma skål som det togs ur: Nu är det istället entreprenörerna och de som vetat att nyttja situationen rätt som tar hem degen.
Inte sällan – om det är fråga om icke-demokratier (vilket det ofta är) – så känner de politiska ledarna som ansöker om mästerskapet de som sedan får pengar av de politiska ledarna för att bygga arenorna

[…]

Ibland, till och med ofta, tillhör entreprenörerna och de politiska (och religiösa) ledarna samma familj, då familjeband är bra att ha och praktiskt eftersom man då kan göra upp alla beslut över middagsbord utan jobbig demokratisk insyn och annat larv.
Dessutom stannar ju pengarna i familjen, om min syssling får en miljard eller två kan jag kanske få lite hjälp om jag känner ett skriande behov av ett laxrosa palats i öknen med toalettringar beklädda med fitthår och utsmyckade med blå topaser?


Aftonbladet:

Vem skall bekosta allt detta. Allt som oftast tas pengarna ur den kommunala och samhälleliga kassan. Och Nej, den eventuella vinsten läggs knappast tillbaka i samma skål. Den hamnar istället, allt som oftast, i entreprenörernas (alltså investerarnas) fickor. Så vilka är då dessa investerare.
Oftast är de politiska ledare, inte sällan från ickedemokratiska länder. Folk som känner folk som känner folk som har kontakter vars polare känner folk. Det gör att fördelaktiga avtal kan knytas. Tänk att du bjuder en kompis på öl. Då är chansen stor att han bjuder tillbaka vid ett senare tillfälle.

Min text:
Den djupt tragiska kontrasten till detta är att FIFA i grunden är tänkt som en demokratiskt uppbyggd organisation.
Det innebär att ALLA länder i hela världen (nåja) får utse sina olika delegater (ambassadörer kan man säga) som alla har lika mycket rösträtt


Aftonbladet:

Det är här FIFA kommer in i bilden. Hur organisationen är uppbyggd ska vi förklara snart, men det är viktigt att känna till redan nu att alla länder – hur små eller stora de är – har samma rösträtt.

Min text:
Hursomhelst, för att återkomma till det tragiska i denna demokratiska grundtanke är att dessa delegater kan ha väldigt olika bakgrund – om man får vara lite fördomsfull kan man kanske ponera att en delegat från Burkina Fasu eller Konungariket Tonga har mindre pengar på banken och inte lika många rum som kollegan från Västtyskland och Norge?
Men delegaten från Burkina Fasu och Tonga vill bygga en ny carport, och kanske ha en lika fin kukformad pool som grannen fast större men han (det är oftast en han) har inte tillräckligt med deg.

Aftonbladet:

En röst från Cook-öarna med runt 10 000 invånare väger alltså lika tungt som en röst från, säg Tyskland med 80 miljoner invånare. Dessutom får länderna själva utse sina delegater.
[…]
Att en oljemiljardär skaffar sig en ny vän från urfattiga Malawi. De kanske utvecklar en fin relation och oljemiljardären kanske köper en flådig lyxbil åt sin nya kompis som tidigare knappt haft råd att köpa en moppe.
[…]
Borde han inte vänta sig att få något tillbaka? Ni vet: ”köp en öl till mig så köper jag en åt dig senare. Den retoriken. Problemet är bara att vännen från Malawi kanske inte har råd att köpa en öl.
Men han har något annat som den quatariske oljemiljardären säkert skulle bli glad för. Han har en röst i FIFA.

Min text:

Snilleblixt: Vi ger Osman och Orvar från de fattiga länderna en attachéväska med pengar!
Detta gör de inte för att Orvar och Osman skall tycka att de bara är snälla, utan de tänker slugt att om de ger bort pengar till den fattige kraken som bara har råd att åka business-class och inte first class – ja då kommer han kanske tycka att vårt land är bra och snällt – och kanske rent av rösta på det när det är dags att bestämma var spelen med de gröna gräsmattorna och röda löparbanorna skall få äga rum!

Så vad skall jag tänka om detta då? Det håller ju knappast juridiskt att stämma Aftonbladet, och tankegångarna är ju inte ordagranna förutom vid något undantag. Men visst känns perspektivet och tonen kapad rakt av?

Men det går ju inte att bevisa hursomhelst, och Aftonbladet är stort och Göteborg nonstop är en liten pytteliten aktör.
Men precis som med FIFA har en delegat från Malawi (eller Burkina-Fasu) lika stark som en från Västtyskland.
Nu hoppades nog i och för sig Västtyskland att Burkina Fasu inte kunde läsa och skriva, och än mindre höras i det stora gyttret av röster.
Men det gjorde det, tydligen.

Jag hittar inte Andreas Käcks resumé på nätet utan endast i papperstidningen.
Vad Aftonbladets krönika heter?
FIFA-Skandalen, med undertiteln FIFA for dummies
Precis som min…

Min krönika i sin helhet


Uppdatering: Aftonbladet och artikelförfattaren har erkänt det hela och bett om ursäkt för tilltaget.
Så nu är det ur världen, bra att man kan vara stor nog och kredda i efterhand (som jag har fått löfte om kommer ske inom kort).

 

snottext

Kommentarer på Aftonbladet Sport plagierar Göteborg nonstop-krönika?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...