Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Bankernas neddragna service öppnar upp för ny svart ekonomi

2015-07-21 av ozelot

nordeakontantJust nu pumpas presenteras kvartalsrapporterna för de svenska storbankerna, sist ut var Handelsbanken som visade en rekordvinst på 5.2 miljarder. Nyheten mottas med en gäspning av ekonomijournalisterna, från politiskt håll hörs ingenting, och kunderna är redan så luttrade att de inte ids protestera.
Att man nu man nu i praktiken får betala för ett jobb man själv utför via internetbanker då inga kontor med kontanthantering längre existerar – i alla fall inte hos Nordea som jag inte ens ids byta från då ingen annans villkor är mer mer än marginellt bättre.

När jag således skulle sätta in pengar via kort från en annan utgivare – alternativt i form av kontanter – räknade jag med att det skulle bli krångel, inte minst för att det tidigare funnits en maxgräns per vecka och att bankernas regelverk stipulerar att jag måste visa kvitto för pengarna, följt av en väldigt massa frågor.
Jag stegade in på Nordea Järntorget för att fråga hur jag skulle göra eftersom Kassaservice kontor i Brunnsparken klappat igen för gott.

Några insättningar är inte möjliga får jag veta, utan jag hänvisas istället till så kallade insättningsautomater.
De finns ett antal runt om kring i stan och fungerar hyggligt smidigt – pengarna finns inne på ditt målkonto direkt efter insättningen – men det känns ändå en smula läskigt att ta ut upp emot tiotusen kr medan någon kanske håller utkik och snabbt kan roffa åt sig dem. Så mycket för att det kontantlösa samhället stävjar ekonomisk brottslighet!

I själva verket kan jag här i princip sätta in hur mycket pengar som helst i kontanter med en valfri notering på mitt kontouppdrag att knappa in som bara är att klicka bort om man så önskar.
Någon legitimering krävs inte, inte ens mobilt bank-id, utan det enda jag behöver är ett kort jag kan pinkoden till.

Nåväl, maskinen räknar snabbt upp mina pengar och de går vindsnabbt in på konton och man får ett litet kvitto på insättningen.
Det sista jag ser innan jag går är en dialogruta: ”Att banken enligt lag är skyldiga att fråga var du fick dina pengar från”.
Ja men det frågade ni ju inte..

Hur hänger det ihop med den hyllade banksäkerheten månne?
Jag kanske sålt min rörfirma med lite extra pengar emellan? Inga problem.
Svarta spelklubben nästa!

Kommentarer på Bankernas neddragna service öppnar upp för ny svart ekonomi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...