Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Cykellobbyn har tunnelseende

2015-09-04 av ozelot

cykelvägNi har garanterat stött på dem. Cyklisterna med sporthojen som identitetsmarkör som störtar fram på cykelbanorna, iförda snortajta lycrabyxor som inte kan vara bra för fortplantningen och E.T-Phone-Home hjälm på huvudet, till synes med en finalspurt i Tour de France i åtanke.
Kanske har du hört dem plinga – du näsvisa fotgängare som tagit ett vågat snedsteg ut i deras tilltänkta färdriktning? Ofta inte, då de gillar att färdas ljudlöst.
Köra glöden från din cigarett när du bara vill nå hållplatsen på andra sidan.
De utgör hardcore-kärnan av den så kallade cyklistlobbyn, och bakom en datorskärm blir de riktigt jobbiga.

Ty nåde den trafikplanerare som lagt cykelbanan på fel sätt, eller den gatuarbetare som satt upp en gatskylt så att de tvingas sänka farten.
Helst skulle de vilja slippa påbudet om anvisade banor (Linnégatan!) överhuvudtaget. Helst skulle de vilja få cykla på Autobahn.
Helst utan bilar, alls.
De hatar bensinfordon, gillar ”gröna rum” och blandstäder med öppna kvarter.

Hej du glade sportcyklist. Du är välkommen till ett studiebesök på vischan, här finns massor av gröna rum, blandstad jobbar vi på men kan det duga med en bondgård med en Waldorfskola vägg-i-vägg, och en mjölkpall som även fungerar som bussterminal?
Det finns dock ett aber.

Här finns nämligen inga cykel- eller gångbanor överhuvudtaget.
Har du ingen intuitiv kännedom om lokala kostigar förvisas du till det vägnät gemene man bara ser i kartböcker. Det delar du med personbilar, långtradare, traktorer och tyska husbilskaravaner på väg hem från semestern och som absolut inte får missa färjan tillbaka till Europas ekonomiska motor.
Där – längsmed en obefintlig väggren – får du balansera din trampväxlade gamla Crescent med ett bohuslänskt stup störtande rakt ner i havet på ena sidan och en SUV i 130 km/timmen på den andra.
Ofta finns inte ens ett skyddsräcke utan bara en tunn fåra förrädiskt löst oljegrus skiljer dig från en säker död 50 meter ner mot vassa klippor.

Hur vi kan ha en så röststark cykellobby i storstan som skriver insändare och startar Facebookgrupper, medan så gott som ingen talar om hur utlämnad som cyklist och fotgängare man är på landsbygden?
Här finns inte ens vägbelysning, och runt en skogig kurva kan ingen se din cykellampa blinka.
Barn på väg hem från skolan leder sina tvåhjulingar i motlut längs med den enda landsvägen, och där en enda ensam bil utgör en större fara än en bilkö vid Slussen.
För här trampas verkligen på gasen för att testa fordonets vägegenskaper.
Någon lokaltrafik finns det inte heller, några timmar på morgonen samt under tidig kväll.

På Facebook förfasar sig folk över en tågförsening på väg mot Stockholm.
”Vi fick inte ens kaffe och fikabröd av kabinpersonalen” Restaurangvagnen var borttagen”.
Herregud. Du har kommit till Skövde, och du har redan drabbats av blodsockerfall!
Livsfarlig kurva vid Svingeln lyder krigsrubriken i nättidningen Cykelbladet.
Skulle jag segla ner i en dikesgren med brutet ben här efter mörkrets inbrott skulle jag tvingas livnära mig på grönmossa – och hålla tummarna för att ingen räv kommer och tuggar på mig.
”Ringa larmcentralen?” Mobilnätet fungerar högst sporadiskt i detta diket och nästa utryckningsstation ligger i Stenungsund, hoppas jag.

Nu bor inte jag på landsbygden i vanliga fall, utan ytterst bekvämt i centrala Göteborg.
Där gnäller jag på fartblinda cyklister, otillfredsställande nattrafik på spårvagnarna och dåliga öppettider i affärerna (21:00!).
Jag har förståelse för att man inte kan bygga hemvävda gång- och cykelbanor i ett fint rutnät i obygderna, men undrar ändå om Vägverket har minsta tanke på att folk faktiskt går och cyklar med hjärtat i halsgropen på vägkanterna?
Kanske bredda vägbanan något? Sätta upp belysning längsmed särskilt riskfyllda sträckor?

Men framför allt kanske dags att bredda perspektiven.
För det här är INTE ett storstadsproblem.

Kommentarer på Cykellobbyn har tunnelseende

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...