Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Varför saknar Kadhammars åsikt betydelse? Jo för han vet inte vad han snackar om

2015-11-09 av ozelot

kadhammarDet kom en krönika i flödet idag. Det brukar det göra, men den här håller ganska hög svansföring fast andra sidan slokar betänkligt. Det är söndag, man är trött och tänker ”fan det är söndag. kan du inte bara hålla käften, jag orkar inte reagera”. Skriven för att provocera, att ”röra om i grytan” lite och är skriven av en flintskallig gubbe på 59 vårar från Säffle. Den handlar om Göteborg.
Peter Kadhammar är numera kolumnist på Aftonbladet. Tror han är en frisk fläkt men doftar nu mer av kundkorg fylld av korkskadat vin från Stenas Offshore-shop.

Han har googlat runt lite på Wikipedia och kommit fram till att Göteborg är en dödstrött stad och det kan man ju få tycka om man vill, om man bara inte så uppenbart lyckats få precis allt fel.
Och dessutom vräka ut det i Aftonbladet i egenskap av förment stjärnkolumnist.
Att han hittat Jan Jörnmark kan jag förvisso respektera, kunnig på sitt område och tillika värmlänning – vilket säkert underlättat umgänget – men samme Jörnmark…är sig liksom trogen sin ganska tydliga pessimistiska linje beträffande bilden av Göteborg.
Ullevi är bara skit och borde jämnas med marken, Heden skall bebyggas blint (*blandstad, helst massa trevliga antikvariat, mötesplatser, kvartersscener och bäckar som folk kan fiska i), Göteborg är bara nedlagda varv.
Det är ingen slump att gemene mans bild av honom kanske är att han i populariserad bokform dokumenterar övergivna fabriker över hela världen, och gör sig en ganska god hacka på det.

Sagt och gjort: Kadhammar åker till Göteborg och tar in på ’Park Aveny’ som han dessutom i vinddraget från X2000 tåget lyckas få felstavat (det heter faktiskt Park Avenue och är dit stockholmare åker inför bokmässan och Schulman och alla blir för fulla), och där träffar just Jan Jörnmark som bekvämligt nog bor mitt emot, på Avenyn, under Volvo VD:n Leif Johanssons tjänstebostad vilket såklart inte undgår texten. Hur kom ni att prata om det?
Sedan följer en ärligt talat ganska pinsam litania om saker som vår från allmogen flyktade son vet om Göteborg: Det är Britt-Marie Mattson, Volvo, Ullevi och på sin höjd Janne Josefsson.

”Medan Göteborg stått kvar och blickat mot det gamla industrisamhället har Stockholm tagit språnget in i den nya digitala ekonomin. Det syns på inkomsterna, säger Jörnmark. Stockholm har dragit ifrån och är betydligt rikare än Göteborg.”
”Kompetensen, om det så är ekonomer eller författare, har under 35 år oavbrutet flyttat till Stockholm.”

Saken är biff. Göteborg är dödsdömt, en strumplästenspark från Ullevi ned i Fattighusån.
Ekonomer och författare flyttar till Stockholm.
Vilka då, undrar man ju då? frågar man sig, men svaret låter inte länge vänta på sig:

Kadhammar: ”Så varför stannar Jörnmark?”
– Jag trivs bara jag får resa bort då och då. Så jag kan hålla själen fri och inte falla ner i den där jävla dumma Göteborgsandan.

Jag kan ju personligen säga att jag förmodligen går på minst 50 föreläsningar och panelsamtal per år, om saker i alla fall relevanta för Göteborg. Letade efter er i vimlet.
Börjar tänka på Värmland, jag har visst lite mark undanstoppat där, 6 km från just Säffle.
De pratar så trevligt i Värmland. Man blir liksom gla’ av att bara höra folk prata på Mitti.
Ack Värmeland du sköna, vad har hänt sedan Fröding och Tina Thörner?
Jaha, ni fick jobb nån annanstans.
Fullständigt poänglös argumentation, och orättvis naturligtvis. Men det är ju precis det Kadhammar själv gör.

Göteborg då, äh jag orkar inte egentligen, men ändå:
Enligt statliga myndigheten Tillväxtanalys, lydande under Näringsdepartementet, vars rapport jag inte läst i sin helhet men väl i brottstycken:
”För femte kvartalet i rad ökar antalet nystartade företag i Göteborgsregionen. I de andra storstäderna går utvecklingen bakåt.
Nyföretagandet minskar i riket som helhet och i två av tre storstadsregioner. Det visar den senaste statistiken från Tillväxtanalys.”

Mer här, samt referenser. Men de ljuger kanske.

Min högst personliga bedömning är att det sker just nu ganska mycket på mikronivå och Göteborg håller på att bli en kreativ stad på riktigt. Det är ett brytningsskede men också ett stålbad.
Såklart beror det ju på vilket perspektiv man har: Om man är helt ointresserad av kläder kanske man inte ser vad som händer i modeindustrin och går man aldrig ut på restaurang märker man inte att det finns mer än stenugnsbakad pizza.
Att Göteborg torde ha mest matkunnande och goda restauranger per capita och vilken dynamisk musikstad det är där metamorfoser mellan genrer och uttrycksformer sker mest hela tiden.

Det är klart att inte en 60-årig gubbe i kostym i Stockholm vet detta, men här finns ingen anledning till oro.
De är bara är fast i en slags mental låsning att alla flyttar till Stockholm vilket inte är sant.
”Ekonomer och författare”, jorusåatt.

Göteborgs debattklimat: ’Finns det verkligen inga andra debattörer utom Viveka Lärn och Janne Josefsson?’ (har han tappat det nu!? På riktigt..)
Man kan ju i alla fall inte säga att Teodorescu eller Cwejman på GP är särskilt buskablyga av sig, oavsett politisk hemvist och då är de ändå enkla kort att dra som till och med en A-pressen murvel i förskingringen torde känna till.

Okej, teater och bokförlag etc ligger vi kanske i lä, men som ett exempel Filter, med Offside Förlag och kritiska matmagasinet Hunger i leken visar svarta siffror (ökat mest i Göteborg det senaste året enligt en beräkningsmodell) och definitivt kan anses driva debatt som blir riksnyheter. Eller riksnyheter som blir debatt.
Hannes Råstam, Sveriges skickligaste undersökande journalist genom tiderna – alla kategorier?
Okej, jag vet han är död, men mot honom är Kadhammar en fullständig nolla, journalistpris jo jag skrattar jag.

Universitetet som ändå har några tongivande debattörer, bröderna Azar, citatmaskinen Bo Rothstein och han den s-märkte vindflöjeln som tolkar valresultat…och varför inte Britt-Marie Matssons egen make (eftersom hon nu är bekant) Sören Holmberg vars specialområde kan sägas vara just opinionsjournalistik och bedriver just massmedieforskning.
Inget som Kadhammar känner till?

Till det kommer givetvis SVT:s lokala redaktioner med Debatt och UG som flaggskepp, men ändå mindre informella som för att nämna några helt väsensskilda, Clandestino-sfären och förortsnätverken… Lamotte vars bondska krior ändå människor utan bättre vetande delar till höger och vänster, ett otal till. Inom filmen, och dokumentära medier med debattinslag: Björn Runge, Roy Andersson, Ruben Östlund..
Jag vet inte hur Peter tycker att man skall räkna: Folk som flyttat härifrån eller flyttat hit?
Jag versalställer: ETT OTAL.

Näringsliv då? Dött, Malmö är så jävla hipp och kreativt för att de rev några kranar. Turning torso, uj uj uj.
Nära till Christiania, cooooolt.
Sitta å röka fetingar tjocka som Mauser-pipor, äta billig falafel, få bånge på Möllan..
Vad hände med han David Flamholc?

Men allt är inte bilar och varv:

Chalmers? Den forskning som bedrivs i samarbete med Sahlgrenska och med riskkapital i ryggen?
Film- och TV produktion som sagt som i allt större utsträckning får internationella – och nationella satsningar – förlagda exempelvis till Gothenburg Film Studios och Film i väst, inte sällan på grund av billiga uttjänta industrilokaler.
Jeansföretag som Nudie, Velour kanske, Weekday som blev uppköpta av H&M, en liten pinfärsk uppstickare med release förra veckan som heter Air Dine med syftet att likt Über och Air Bnb få människors att använda sina privata nätverk för att tjäna en liten slant, på ett hum.
(Okej, inga stämpelklockor a la SKF men räknas det inte då?)
Spelföretag som köps eller förlägger filialer hit, Sveriges kanske mest välrenommerade reklambyrå, turismen som växer och vad som framförallt utmärker Göteborg som kreativ stad: De låga trösklarna som gör det omöjligt för kreatörer att inte förr eller senare stöta på varandra på samma krog.

Kadhammar pratar helt enkelt i nattmössan. Man kan vara kritisk, men nöj dig inte med att googla lite på tåget innan åker in i tunneln igen.

Som en kommentator sammanfattade det på Facebook:
”Det är ju ett klassiskt kolonialt perspektiv: ’Jag vet inget om de där människorna, det måste bero på att *de* är betydelselösa och självgoda. Varför skulle jag annars ha noll koll? Det kan ju inte vara för att det är jag som är oinsatt och självgod’ ”

Kommentarer på Varför saknar Kadhammars åsikt betydelse? Jo för han vet inte vad han snackar om

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...