Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

På flykt undan Gorm: Smedjecaféet

2015-11-30 av ozelot

Var ute och gick i Gorm innan idag. Kundvagnar flög förbi, en busshållplats och en tandhygienist från Skara med låg densitet seglade efter. Själv förde mig vinden till Smedjegatan där en av stadens sista kvarvarande arbetarcaféer ligger, Smedjecaféet mitt emot Stadsmuseets..vägg. Jag får testa.
Öppettiderna är föredömligt ohemula – 7:30-15:00 – och min klocka var 11. Folktomt.
Sånt gillas!

Jag har aldrig riktigt fattat grejen vad som är så bra med arbetarcaféer. Jag gillar visserligen Café Skogen i Majorna, men det är för att det är lugnt och skönt och att man få svulla i sig sin frukost ifred tillsammans med en slät kopp bryggkaffe utan att ruinera sig. Ingen jävla vattenkrasse på min macka liksom.

mat

Däremot hade de nåtts av den där förfärliga kallskänks-ovanan att liksom dela in själva smörgåsen i olika enklaver vilket gör att man sitter med tre hoprullade skinkskivor som möts av dito ost ungefär i mitten på något konstfullt sätt.
Vilket i princip gör att man får breda smörgåsen en gång till och rulla ut skivorna för att lägga ovanpå varandra.
Sedan något salladsblad och snedskuren gurka och tomatbitar som är skurna i för stora klyftor – de senare går ju inte att bita i utan trillar ner på golvet.

Jag tog en halvmåneformad fullkornsmacka med köttbullar och rödbetssallad, samt en Cola för jag hade redan druckit kaffe.
De hade pimpat smörgåsen med en pyttepytteliten persiljekrona samt några skivor gurka vilket jag tyckte kändes överkurs, men jag fick ändå breda över rödbetssallad på hela smörgåsen med fingret.
Köttbullarna smakade ingenting, troligen köpta färdiga på Coop Extra och inte ens stekta för lite arom. Rödbetssalladen var inte heller särskilt god.
Skalla detta vara nostalgi värt att bevara? Inte var det värt 63 spänn i alla fall som kalaset kostade.

Men det är klart, falukorvmackor och leverpastej med gurka är ju små kulturinstitutioner i sig – även om jag nu inte är särdeles förtjust i någon av de institutionerna.

12299340_10153784370348679_4808689391894700202_n

De hade dock tidningar att låna vilket är ett krav på ett sådant här ställe. GP hade jag redan läst så det fick bli ett exemplar av Hemmets Journal från 2009. Inte mycket har hänt sedan dess ändå, jo just ja, kungabarnen börjande yngla av sig.
Det är jag så gärna utan och letar febrilt efter serierna med Stor-Klas och Lill-Klas som man minns från dasset på landet.
Som inte finns kvar, varken dasset eller serien.

Så här ser det ut i alla fall. Inte så kul kanske, men från min plats där jag sitter har jag utsikt över ett varuintag så det sitter jag och hårdbevakar tills jag går efter max tio mínuter.
Kommer på att jag inte alls gillar arbetarkaféer fast jag VILL göra det, det roligaste var nog när en tjej som inte hade koll på vad det var för ställe stack in huvudet, spanade genom disken och frågade om de har något veganskt.
”Nej det är inte mycket sånt här…vi har..potatis”, svarade caféägarinnan.

interiör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...