Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Jubileumsparken och Frihamnsbadet får riktigt högt betyg

2016-07-15 av ozelot

Jag bestämde mig för att åka till Jubileumsparken i Frihamnen, smyginvigt 2014 men som passerat lite under radarn på min horisont. Varför? Tja, jag är ingen stor badfantast och ingen bastare av finskt snitt heller. Dessutom hade jag nog föreställt mig en lite mer kommunalblå prägel på det hela.
Men nu var jag i krokarna ändå, och ville egentligen mest duscha och tänkte sedan pysa iväg.
Vädret var ju dessutom rätt gråmulet när jag kom, och plurret lockade väl inte direkt: även om jag hade badbyxor och en fleecefilt som jag knyckt nånstans.

Frihamnsporten är hållplatsen och enklast tar man sig dit med buss.

håålplats

Öppettiderna är typiska sommaröppettider. Helt rimligt, även om man nu stod där och hände på låset.
öppettider

Det visade sig att jag hade rätt fel i mina fördomar om Göteborgs nya jubileumssatsning. För här var det ju riktigt trevligt! Blir grymt imponerad faktiskt. Soft stämning, man har behållit den råa charmen som finns i området och format sig efter natur, vatten och länkat tillbaka till Göteborgs historia som varvstad men vågat titta framåt.
Mot kontinenten är min omedelbara association: Berlin, Antwerpen, Köpenhamn kanske.

lummigt

Man har inte pyntat sönder det, organiska former, rostiga detaljer och bryggångar där inte varje planka är helt vinkelrätt avsågad. Min tanke är kanske att Stylt Trampoli varit framme, men det visar sig vara en Berlinbyrå som lagt sin hand på skapelsen: Raumlabor heter de tydligen.
Jag är inte helt förvånad.

I en monter precis vid entrén kan man botanisera lite sommarläsning, och donera avlagd.

bokhylla

Omklädningsrummen ser lite spartanska ut men det är meningen. Detaljer med gamla glashalsar, gamla förvaringsskåp förnekar inte det faktum att allt är helt funktionellt. Man kan låsa in sina grejer och till och med låna tofflor.
Det gör jag. Laddar mobilen med, medan jag tar en het välbehövlig dusch, rakar mig till och med minsann!

omklädningsrum

Nu spricker solen upp. Jag hänger mina badbyxor på tork på ett räcke. Det finns två omklädningsrum med dusch, dock lite oklart vilka som är för herrar och vilka som är för damer och man vill ju inte stå där helt näck så jag duschar med dem. Men det ger sig, männen håller till där jag också gör.
Jag soltorkar i värmen vid poolen.

bassängfrånkanal

Rätt maffig inramning måste jag säga. Det är bara en liten kant som skiljer det biologiskt renade vattnet i bassängen och det vindlande hamninloppet.
En funktionärshytt – som består av kapellet på nån gammal båt – med personal spelar lågmäld med klart njutbar musik, fransk hip hop och sånt. Personalen har nog inte så himla mycket att göra just idag, men är softa och skulle lika gärna ha jobbat på Café Varvet på Brännö. Hipsterfaktorn är hög, men vad fan gör det?
Jag gillar att vara här.

bassängfrånhisingenssida

Allt är helt gratis. Bastun ser ut som ett urtidsdjur på ben – eller bakdelen på de där mekaniska robotstridsvagnarna i Rymdimperiet slår tillbaka.
Jag klättrar upp, värmen står på och det här med att den skall förbokas visar sig vara en klar överdrift.
Men jag skall inte basta just idag utan beundrar mest utsikten.

bastu

Jag lånar en bok ur biblioteket istället, en Nesböe. Den verkar bra.
Fast Zlatan måste ju vara med på ett hörn såklart.

zlatanobok

Jag sitter där mycket längre än jag planerar från början, i godan ro. Svartvita flugsnappare viner genom luften, gaffeltruckar surrar på andra sidan stängslet på något stort VVS-lager och kustbevakningens muskedunder radar upp sig på andra sidan viken.
Fan vad fräckt tycker jag just nu.
Vi går lite på Sightseeing.


Här finns även en boulebana, och kloten ligger bara och väntar på den som är sugen. Det är ingen faktiskt, fler borde hitta hit.
Man får lite känsla för miljön i alla fall.
Grenar av pil smeker en i ansiktet, nyponsnår och tistlar latar sig upp mellan stenverket.

Det finns en brygga med jollar som barn kan få åka i, med instruktör såklart – eller lite äldre barn som redan lärt sig att segla.
Båtsmåfolket piper omkring på fjärden rätt bra, inom viken ty det friskar i rätt hyggligt. Det lär även finnas rollerderbyarena, men den hittar jag inte.

Den enda invändningen jag kan ha är att det borde finnas någon enklare servering/café. Varför inte crêpes, glass och ekologiskt kaffe? Det borde vara poppis och dra in en del slantar.
Men det kanske kommer.
Utanför själva entrén finns det odlingslådor och det prunkar verkligen lite överallt.

Jag blir dock så hungrig att jag nyper två gula körsbärstomater på vägen ut, fastän man inte riktigt får då det är privata odlingspallbäddar. Det finns även en lekplats med torn och grejer, så inga ungar behöver gå sysslolösa.

borg

kompost

Mer info om Jubileumsparken hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...