Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Kyrkans Anatomi

2016-11-26 av ozelot

???????????????????????????????Oavsett förhållande till tro tillhandahåller kyrkorummet en alldeles särskild känsla av andakt och ödmjukhet. Jag personligen känner inte gud, men väl tusen själar som vandrat på jorden strömmar genom min kropp och deras väsen exponeras på de kalla väggarna.

Konstnären Torbjörn Steijner är aktuell med utställningen ”Kyrkans anatomi” i Masthuggskyrkan söndag 27 november.
Efteråt blir adventsfika och något glas på Bangatan 11 (nerför trappan från Masthuggskyrkan!

Kyrkans anatomi
Utställningen pågår i Masthuggskyrkan 28/11 2016 – 8/1 2017

I den kristna religionen finns fortfarande spår kvar av en traditionell uppdelning mellan kropp och själ. I utställningen öppnar konstnären upp för en dialog med kyrkorummets välkända element, som altaret och dopfunten, men med den levande kroppen som utgångspunkt.
Hopp, tillit, trygghet och förtröstan är känslor som kyrkan ofta vill ge besökaren, men dessa känslor är i allra högsta grad kroppsliga, de är kopplade till enkla vardagliga handlingar som beröring eller till ljudet av hjärtslag. I utställningen har dopfunten en form som knyter an till den fysiska, verkliga födelsen – denna kroppsliga process som i sanning är ett mirakel. Utställningen prövar på detta sätt nya gestaltningar i kyrkorummet.

Torbjörn Steijner bygger vidare på en lång historia av relation mellan konst och kyrka, där kyrkan å ena sidan har stått för förnyelse och mentorskap och å den andra för konserverande ideal kring bildkonsten. Idag söker kyrkan nya vägar för relationer med det omgivande samhället. Torbjörn Steijner föreslår med sin utställning att konsten kan få en ny betydelse för kyrkan, där konstens lekfullt kritiska och undersökande blick vänds in mot det förgivet tagna i kyrkans gestaltning.
Torbjörn Steijner är en Göteborgskonstnär med ateljé på Konstepidemin. Hans konstnärskap rör sig ofta kring mänsklig gemenskap och förmågan att känna och sprida hopp.

Dessutom går inte förringa att Masthuggsbergets kala munkhjässa är ett måste för alla Göteborgare och tillresta. Utsikten, om inte annat över staden och hamninloppet! Ta med varm choklad i termos. Kravmärkt.

Masthuggskyrkan
Vernissage 27/11 12-14

kkab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...