Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Lejonkungen går på IKEA-julbord

2016-11-30 av ozelot

ikeaDet är julbordstider och jag bestämmer mig för att leka storfamilj för en liten stund. För vad är väl mer Family än Ikeas Julbord à 129 kr med Ikea Family-kortet osäkrat i plånboken. Och om du inte har något tocken så är det bara skaffa ett i ett av alla självbetjäningsautomater som står utplacerad var femte meter så får du ”förmånspriset” ändå.
Frågan är om det har hänt att NÅGON betalat fullpris? Tror icke detta.

Vi tar sikte på Ikea Kållered för ”mamma hatar att köra genom stan”, och inte mig emot. Det blir lite som att åka på safari: Mamma, Styvfar, Syster med halvåring som drar åt sig all uppmärksamhet. Skönt ibland, man kan knappra lite med mobilen då och då utan att framstå som oartig.
Vi kommer till varuhuset kl 13:30 ca, julbordet lär börja kl 14 och det är smart att vara ute i god tid får jag veta.
Jag får också veta att de skall riva Ikea-ladan (!!!) och bygga en ny, lite längre bort.
Vart vet ingen med stor säkerhet, kanske ihop med det stora köpcentret som breder ut sig tunnland efter tunnland eller åkern bakom? Pannor läggs i djupa veck över detta bryderi: Bra dumt är det är den samlade analysen.

Det här är Lars Tunbjörk-land, men utan Lars glimt i ögat. Glimten får man ta med sig själv, och jag försöker så gott det går.
Vi tar plats i kön för att få gå och köpa en tallrik som sedan kan läggas mat på.
Väl framme får man ett klistermärke att sätta på tröjan så ingen friätare slinker emellan.
Mycket sinnrikt och pedagogiskt.
Styvfar Kalle vill ha öl till vilket man ju kan förstå, men det finns ingen: bara alkoholfri och det är ju ingen större vits.
Istället då fri påfyllning dryck för 10 spänn: läskeblask eller mineralvatten.
Det får duga, även om Colan smakar billighetsvaruhus. Vilket det ju faktiskt är.

Förra året – får jag i förtroende veta av den mjuggleende duon – hade de med sig medhavd snaps i innerfickan!
Vilka gynnare ändå tänker jag, det finns hopp ändå om ålderdomen.
Nu går vi och tar mat, i vår familj början man alltid med kallt på en tallrik, enligt logiken sill, lax, fisk i största allmänhet, eventuellt med Jansson.
Huvudprincipen är att inte blanda fiskspad med köttspad men här har folk inget hyfs alls!
De bygger glatt matberg med såväl köttbullar, skinka och sill och toppar allt med gravlaxsås.
Dessutom går de åt fel håll vid julbordet, beter sig som yra höns. Någon logik lyckas inte jag urskilja i alla fall.
Kulturskymning! Nu hade jag velat ha den där snapsen..

Smaktest:
Sill. Finns tre fyra sorter men alla har någon märklig bismak av godis, Jag gillar godis, fast inte i sillen.
Den varmrökta laxen är dock riktigt bra, samt den gravade fast jag vill ju alltid ha citron till den senare.
Det tycks inte gå att uppbringa. Minus.
Jansson? Absolut helt okej, Jansson går knappt att misslyckas med ens om man anstränger sig.
Gravlaxsåsen – som man också kan köpa med sig i shopen får högt betyg även om inte jag äter det själv.
Jag litar på deras omdöme.

Skinkan:
Konstigt slabbig och pikant kryddig där den inte skall vara det tycker jag – skit i den.
Rullsyltan tyckte någon var god. Rökt skivad korv finns och den tar jag för mig av, smakar helt okej. Som Onsalakorv typ.
Rostbiff tillika rätt slabbig och smaklös utan att direkt vara äcklig.
Jag häller i mig glas efter glas med läsk, kolsyrad hallondricka är godast.
Min fäbless för vanlig sötdricka modell drickaback på barnkalaset går aldrig ur.

Not: Revbensspjäll finns inte. Fanns tydligen förra året, vilket anses dåligt.
Kanske var anti-resistenta bakterier i grisen vad vet jag.

Köttbullarna vet ni ju redan hur de smakar, som frysta mamma Scans fast kanske ännu hellre Eldorado. Inte äckligt men finns ingen anledning att ta en gång till om man säger så. Prinskorv, jaha. Det där är prinskorv liksom.
Den hade jag tagit på ett blindtest.

Det finns lite olika röror också, färskost och någon örtvariant men annars tycker jag det är rätt knapert med sådant.
Några förskrämda torra bröd med tillsatt örtarom, neutrala rundstycken och knäcke, men ingen hårdost.
Dessertost är inte att tänka på.

Ris a la Malta
får det bli då istället, samt någon liten bakelse som man får fylla själv med sylt och grädde.
Absolut inget fel på någon av dessa – det duger till kaffet,

Helhetsbetyg känns lite orättvist att dela ut, Dels är det jävligt billigt och dels kan man bli jävligt mätt.
Ur den synvinkel får IKEAS Julbord 3.5 av 5 – hade sillen varit godare hade jag varit mer generös med omdömet.
Men egentligen? Få saker som var goda och inte ens 129 kr motiverar det priset.
Då kan man ju hellre köpa en jultallrik på Sahlgrenskas servering. Garanterat bättre personlig handpåläggning.

Men som sagt: Jag tycker mest det är kul att åka baksäte och leka familj lite, och i varuhuset sedan köper jag några matskålar för tio kronor styck.
Jag fingrar lite på en morgonrock för 129 kr men blir istället lovad en prima nystulen hotellmorgonrock från Hilton.
Och en gratis nystulen morgonrock från Hilton är ju trots allt ÄNNU billigare.

Mot utgången: Systern köper en plastgran ty någon är tydligen allergisk i sällskapskretsen, oklart vem.
Min vana trogen blir går jag nu och inspekterar Billy Bokhyllorna med kännarmin.
Men – lyckligtvis kanske – har jag inte riktigt ärvt den där shopping-genen som gör att jag köper på mig eller ens förmår uppbåda artigt intresse av sådant jag ändå varken VILL ha, har råd med, eller skall ha just nu.
Denna egenskap delar jag icke med syster och moder, som glatt packar ner både det ena och det andra.
Så fort de passerar ett skyltfönster kostar det minst femhundra spänn.
Men om man nu har femhundra spänn säger mig ögonmåttet satt IKEA är ett bra val, vissa saker till och med riktigt snygga: Men en annan gång.

Förstämning utbryter dock: godis-älgarna i shopen var slut. Hör du det, Kamprad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...