Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Primadonnan recenserar Hans Sidéns fotobok The boy in the Paisley shirt

2019-09-21 av Primadonnan

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på de band som spelat på Que Club i Göteborg, och på Liseberg. ( Band från hela världen).

   Sidden som vi kallade honom för va en trevlig och försynt kille som vi alla i branschen träffade på Que Club eller annorstädes när det va popkonserter i Göteborg. Boken börjar med hans roliga figurer i Göteborgsposten och första fotot man slår upp är Lasse Larsson från Streaplers, pappa till Lasse-man i Arvingarna, i en typisk Beatles-frisyr ( kompis till undertecknad från  62-63 till hans död, som jag även sjöng med i Streaplers tillsammans med Tom Jones-kopian Kurt Borkman iklädd svart och vit päls. Borkman är numera mannekäng i Sthlm).

  På nästa sida har Ebbot Lundberg skrivit sina rader om Sidéns foto. Han har skrivit om att Sidén samlat nåra av sina snapshots i denna boken på bl a de legendariska banden Spotnicks & Tages. Spotnicks var det första stora bandet från GBG som blev känt i hela Europa, spelade med Shadows & Cliff Richard på Palladium i London. Tillsammans med Peter Winsnes som spelade Jesus -72 på Scandinavium med undertecknad, åkte Spotnicks till Japan -64 (tror jag) som första pop-bandet i Europa och gjorde turné med TV ( som jag såg hos Bosse Winberg).  Efter de kom HEPSTARS som nästa stora band som också är med i boken. DE blev jättestora i Sverige med sin Cadillac bla där Benny Andersson från ABBA ingick. Undertecknad umgicks med Göran Sam Samuelsson saxofonist i THE STRANGERS, och  blev kär. Han blev senare ackompanjatör och låtskrivare till undertecknad. Den bästa skivan jag har gjort LIKE A STAR har han gjort. Passar mig – LIKE A STAR. Jag blev senare ihop med Bo Winberg som startade Spotnicks och var en känd och omtalad gitarrist i hela världen. Rolling Stones sa till mig – WE like Spotnicks & Bo Winberg, can you call him? Rolling Stones liked THE SPOTNICKS. Winberg presenterade mig för Chuck Berry som blev min vän för resten av livet. Winberg tog även fotot av mig och Chuck Berry. HEPPARNA hade inte lika bra musiker som Spotnicks men jag blev kär i Lelle Hegland i Hepstars och därför bytte jag grammofonbolag till OLGA RECORDS. Swedisc och Olga va kompisar, så det gick bra. Heppar och undertecknad gjorde försäljningsturné i Europa. Min fästman Hegland står med Hans Sidén  på baksidan av boken. Bilden är tagen när de gjorde TV-programmet POPSAN ( troligtvis).

  Texten i boken är på engelska. Kan det bero på att boken ska komma ut i England så engelska musiker kan läsa den?  En enda helsida i boken är skriven på svenska där det står om  en frisörsalong som hette HANS FRISÖR i GBG. Där fixades håret på bl a annat Tages som var GBGs svar på HEP STARS. Det var det bandet som Sidden säkert tyckte mest om. Tommy Blom  va med i Tages och de låg på Svensk toppen med sin   SLEEP LITTLE GIRL. Hans Sidén skrev och fotade dem väldigt mycket.

  Boken är intressant, särskilt för mig som träffade alla dessa musiker under 60 och 70talet. När jag slog upp sidan 66-67 så såg jag en helbild på Ingela Järnmyr från GPs nöjesannonser och mig själv i en klänning jag köpte på NK i Stockholm -64 och Cilla Blacks frisyr. Undertecknad har aldrig sett detta fotot och blev förvånad. Fotot togs när vi går upp för trappan till Que Club för att lyssna på Eric Burdon and the Animals som är fotade i boken på flera sidor. Det är action i Sidéns foto. Jag blev inbjuden av Eric nåra månader senare att sjunga med honom och bandet på THE SCOTCH OF ST. JAMES i London, vilket jag gjorde under stora applåder.

  I Siddes bok va det mkt Tages. Örjan Ramberg sjöng med Tages många gånger och han syns i boken. På sidan 48-49 var det en rolig grej. Både Spotnicks och Hepstars på samma uppslag. Det var lustigt därför att Yaki da´s ägare Pelle Lundberg på Restaurant Trädgårn sa till mig:

 – Kan du ordna de största banden Hepparna och Spotnicks på samma scen är du inte dålig och då får du en supé av mig, också kan du gå in till Lill-babs och ta din kajalpenna som du tappade på golvet.

  Sagt och gjort så gick jag in till Lill-babs och fick en drink och kajalpennan. Jag gick tillbaka till Pelle och pratade om Spotnicks tills Lill-babs började sjunga.

  Det tog mig ett och ett halvt år att bringa dessa band tillsammans för Spotnicks var ju ett internationellt stort band och var väl inte så hågade att spela med Hepstars vars bästa musiker va Benny Andersson som hoppat av bandet. Känslomässigt var det också svårt eftersom jag varit tillsammans med en man i varje band. Men Winberg hade en ny fru, och Hegland hade ny tjej och jag hade fått tag på en kapten så det gick bra. Svenne och Lotta var med när premiären var på Trägårn och det blev en oförglömlig show att två gigantiska band. Jag vet inte om Sidén var där den kvällen men det var så fullsatt att det inte gick att gå mellan raderna på gamla,  gamla restaurang Trädgårn/Yaki da.

  Jag har foton från detta evenemang i mitt hem och är väldigt rädd om dem.

  Brudarna från Que Club  och jag har träffat de flesta musikerna från Siddes bok. Sidde var en man i farten. Ingela tänke inte på att intervjua eller ta autografer från alla dessa kända människor, inte ens Mick Jagger. De enda som frågade mig   – Do you want my autograf?  va  Chuck Berry och Eric Burdon. Jag sa ja tack. Jag och Ingela var inte autografjägare eller groupies ( i all hemlighet var vi groupies men det kan man inte gå ut med). Men Calle Balonka va autografjägare.  Jag har istället sålt posters med Jimi Hendrix  och mig, till vänner och bekanta.

  Sidden har en väldigt fin bild i boken på Jimi Hendrix. Ni som är intresserade och var med på den tiden, hoppas att ni har köpt boken annars finns det nåt exemplar kvar på bokaffären vid Grönsakstorget. I boken finns en fin bild på Hans Sidén och hans bortgångna fru. De va så söta ihop. Sidén skriver i slutet på boken ” But I was so much older then I´m younger than that now” och i mitt fall är det tvärtom – I was so much younger at the Que Club than I am now.

  En fin bok att ge i julklapp.

Kommentarer på Primadonnan recenserar Hans Sidéns fotobok The boy in the Paisley shirt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.