Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

– Manlig status upprättas via distans. GBG NONSTOP lyssnar på Suzanne Brøgger & Liv Strömqvist på Bokmässan

2019-09-27 av Chawki
seriediggaren Karl-Axel Wikström

Andra dan på Bokmässan. Börjar dagen inne på Matavdelningen. En kvinnlig kock som ” kuttar genvägarna och inte har tid för finlir” gör en grönsakssoppa och äpplepizza. – SNAJSIGA ÄPPLESKIVOR, kommenterar tjejen som håller låda med kockan. – Det ska va få ingredienser och lättlagat för att gå hem i stugorna, min kokbok är LÖSNINGSORIENTERAD, säger kockan.

Sen hamnar vi på varsin stol framför Amelia Adamo som pratar med en ung författarinna. Jag noterar att Adamo har vackra, sorgsna ögon.

Jag letar runt efter en bra seriebok till min son. Av en händelse träffar jag på seriediggaren Karl-Axel som genast kommer med ett lysande tips. Han sitter djupt nedsjunken i en stor grön fåtölj med en guldslips med kinesiska tecken på, inköpt i Kina. Junoff sitter strax bredvid och tjattrar.

Junoff skriver en dikt till Petter Stordalen
Foto: Chawki

Kl. 15 börjar seminariet som jag har spetsat in mig på med Suzanne Brøgger & Liv Strömqvist. KÄRLEK=GALENSKAP. Vi kommer in nån minut in i programmet. De pratar om varför inte män blir sinnessjuka när de är förälskade.

 Brøgger säger:

 – Manlig status upprätthålls via distans.

Jag känner genast att jag älskar Brøgger och sätter mig till rätta för att få njuta av hennes oneliners på danska, en efter en.

– FÖR ATT BLI FÖRÄLSKAD KRÄVS EN VECKAS ENSAMHET & ETT GLAS CHAMPAGNE, säger Brögger. En smått utopisk rad.

 Så kommer Liv Strömqvist igång:

– Såhära liksom liksom ska liksom tänka att man ska liksom kontrollera self empowerment terapeutisk kultur liksom.

 – Väldigt dålig svenska! Junoff bredvid mig suckar tungt.

Brøgger klämmer in ännu en klockren sanning:

 – Det händer ofta att man blir förälskad i någon just när man ska resa.

 Ja, så är det, jag bara instämmer. Junoff börjar texta på sin mobil och det piper högt varje gång hon trycker in en bokstav. Folk vänder sig om i raderna.

Strömqvist fortsätter:

 – Liksom liksom såhära SELFEMPOWERMENTFEMINISM liksom..

 Junoff suckar ljudligt.

– Utan kärlek är livet meningslöst, säger Brøgger varpå Strömqvist blir osäker och tyst.

Vilken överrumplande kommentar! Men Strömqvist är snart tillbaka på banan:

 – Ja, så är det, den smyger sig liksom på liksom såhära.

 – Det är ett helvete att va kär, de är inte värda det gubbarna.  Junoffs slutkläm på det hela.

Efter seminariet genar Junoff över salongen för att råka stå i vägen för Brøgger och hennes sekreterare när de passerar. Jag säger till Junoff att jag går i förväg ut.

 – Nej, nej, nu står vi här och gräver i handväskan.  Primadonnan har vittring. Jag står kvar och tittar åt ett annat håll när jag hör:

 – SUSANNE! Primadonnan sätter  kroken i den danska skönheten.

  Å sen kommer en historia på flytande danska rinnande som hallonkräm ur donnans mun om  Ellington och huruvida Brøgger sjungit på Nefertiti eller ej. ( det hade hon).  Jag blir såklart presenterad för Brøggers svala sekreterare och utbyter adresser med henne. Här är det ordning och reda.

,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...