Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Bortom det synliga – filmen om Hilma af Klint. Recension

2019-10-03 av Chawki
copyright: Folkets Bio

Orginaltitel: Beyond the Visible – Hilma af Klint

Regi: Halina Dyrschka

Tyskland 2019

Längd: 93 minuter

Premiär 4 Oktober 2019 på Folkets Bio

  Hilma af Klint (1862-1944)  va konstnär och teosof som under sin livstid verkade mest i det fördolda. Nu har det gjorts en film om henne av en tysk regissör. Denna filmen handlar inte bara om Hilma och hennes konst utan också om att många kvinnliga konstnärer inte har fått sin rättmätiga plats i konsthistorien. En god idé som motverkar sitt syfte. Allt sjå med att hävda den kvinnliga konstnären Hilma gör att man istället börjar ifrågasätta hennes konst. Det är en radda talking heads, från släktingar till konstvetare som presenteras. Hilmas konst visas och även utdrag ur hennes texter. Hennes nedskrivna ord i sirlig handstil. Tex ”MÅ DU LÄGGA DIN RÄDDHÅGA ÅT SIDAN. TY UTAN DIN VILJA ATT HELT LÄMNA DIG GÅR DET EJ BRA.” Spretigt upplägg. Som en informationsfilm på Kunskapskanalen.

  Hilma af Klint var uppenbart  mkt skicklig på måleri och hon hade även starka andliga böjelser och hängav hela sitt liv åt konsten och andliga aspekter av livet och åt att visualisera andliga aspekter på tavla vilket kan tolkas som abstrakt konst.  Hon kanaliserade konsten som så många andra konstnärer. Det framgår i filmen att hon och August Strindberg med all förmodan var på samma spiritistiska seanser. Hon växte upp på ett slott och hade en välbärgad familj och även många rika vänner, en av dem försörjde Hilma senare i livet så att hon kunde ägna sig helt åt konsten. Hon va enormt produktiv, både som konstnär och i text. Hon ansåg själv att hon var före sin tid och önskade att hennes produktion skulle visas för allmänheten först 20 år efter hennes död och att den inte fick säljas. Så på detta sättet har Hilma avsagt sig all form av kommersialisering av hennes konst och även sin egna status som konstnär. Hälsosamt. Och svårt för en värld som denna att hantera. Men till slut visas Hilmas konst på MoMA i New York. Slutet gott, allting gott. Äntligen accepterad av eliten.

   Jag tycker att Hilma af Klint är värd en bättre film om sig själv, sin konst och lära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-09-19

  Jag är ute på turné nu med Donnan, som alla redan vet. Nu ligger jag i sängen hos Jenny i Uddevalla, Donnan har precis vaknat och klagar på att det saknas luft i rummet. Igår spelade vi här på KONTORET, pärlan mitt i Uddevalla city, som att komma tillbaka…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-10-10

Det var högt i tak på lilla Bengans kafé Fyren i lördags. Två band spelade, bra! men vadå? Det började med ett band som spelade elektronisk musik. KROPPEN. Är detta bara oljud? Kanske inte! Bara en för liten lokal för denna eminenta trio med Isak Eldh i spetsen. Det var…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...