Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Dag 3 på GBG Filmfestival, Schyfferts världspremiär

2020-01-26 av Chawki
Still ur Malga Kubiak film

    Efter gårdagens vardagsrealistiska film i saggiga nyanser var GBG NONSTOP tvungen att spendera ett dygn i sängen för att återhämta sig med hjälp av misosoppa kryddad med black magic pepper. Kl 18 på DRAKEN va det dags att se HENRIK SCHYFFERTS regidebut & världspremiär. Filmen heter SPRING UJE, SPRING. Filmens manus är skrivet av UJE BRANDELIUS och det är även han som spelar huvudrollen som sig själv. Hans fru och två flickor spelar också sig själva i filmen. Brandelius är musiker och sångare, har ingen vidare koll på honom sen tidigare. Det framgår i filmen att han är släkt med Harry Brandelius. Brandelius fick för nåra år sedan diagnosen Parkinson & denna filmen kretsar runt hur Brandelius tacklade beskedet att han hade den sjukdomen. Merparten av scenerna är filmade hemma hos familjen Brandelius i Bredäng.

   Filmen börjar med att Brandelius spelar  med sitt band på RÖNNELLS ANTIKVARIAT som numer är ett av de få  ställen som håller liv i Sthlms nästan slocknade musikscen. Lovande början, hade gärna sett massa mingel från Sthlm kulturliv. Men så blir det inte.  Brandelius låtar varvas med scener från jobbet som radiopratare,  i repan med bandet, hemmalivet i Bredäng, läxläsning, scener från makarnas säng. Man tar upp  typiska samtida ämnen bland stockholmare,  som  frågan –  Bor  du i hyresrätt eller bostadsrätt?  Hade gärna sett mkt mer av musik & konstlivet i Sthlm & tycker att Brandelius kunde gett mer plats till frugan i filmen, nu blir de så himla mkt han hela tiden och jag tycker inte att han lyckas axla uppgiften att vara the one and only att bära en hel film. Skulle behöva klämma fram lite mer karisma. Känns tungrott.   Höjdpunkten i filmen är sexskämten. Då bränner de till en smula. Samtiden är så urvattnad att det mest revolutionära man kan göra är att droppa ordet analsex eller fitta? Jag hade önskat att den underliggande samhällskritiken som finns med i den här personliga betraktelsen hade varit mkt tuffare. Hoppas att de bränner till mer nästa rulle, Schyffert! Det är ingen katastrof-film, men inte heller nån höjdare.

   Schyffert får stående ovationer efter filmen, som aldrig tar slut. Har svårt att tänka mig att det är för att alla tycker att filmen är så otroligt bra, snarare är väl göteborgarna överlyckliga att ha besök av en stockholmare som synts på TV under många år. Men detta är bara min spekulation, jag kan givetvis ha helt fel.

   Hade planerat att se ännu en film idag med blev varnad av en filmskribent från Nöjesguiden som sa att filmen jag prickat in MILITARY WIFES va urusel. Så jag hoppade den & tog en kopp te med mamma på Tajan istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.