Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

SISTA dan på filmfestivalen. Brasilien sätter punkt med blod & psykedeliska piller

2020-02-03 av Chawki
Still ur Malga Kubiak film

Sista dan på Filmfestivalen. Måndag på DRAKEN. Gbg Nonstop har drömt en hel vecka om när morfar föråt sig på glass och den drömmen smittade tillfälligt av sig på GBG NONSTOP som trodde att hon för alltid förätit sig på biofilm. Men efter en veckas semester från festivalen och den ena deprimerande rullen efter den andra tog vi oss nytt mod och slängde oss ut för att se BRASILIANSK FILM. Först THE FEVER. En titel som skapar trygga känslor.  Äntligen lite tropisk hetta. Men nja… Filmen som till stora delar utspelar sig bland containers och kranar mot en grå himmel är monoton och tradig även om indianen i huvudrollen har en fin utstrålning och snygg överkropp. Brasilien är lika exotiskt som Feskehamnen.  Jag kämpar med att komma in i storyn, men somnar. Tackålov va mamma med  och förklarar efteråt  vad den handlade om. En indian som får feber av hemlängtan. – En poetisk, absurd, långsam film, sa mamma. Undertecknad vill betona ordet LÅNGSAM.

   MEN sen ser GBG NONSTOP en brasiliansk film till – BACURAU  av Kleber Mendonca Filho & Juliano Dornelles – som har blivit FÖRJUDEN i Brasilien eftersom den är regimkritisk. En modern Vilda Västern-rulle som utspelar sig  i brasiliansk landsbygd under en klarblå himmel. Vi hamnar i en by med barn, gamla, psykedeliska örtpiller, transvestiter, bordeller en gitarrspelande gubbe som gör samba av begravningsprocessioner & en politiker kommer förbi i sin bil för att muta byborna med utgången mat och dåliga mediciner. Det är drönare, machetes och blodiga kläder på tvättlinor i solen. Det är öga för öga och tand för tand. Mkt underhållande och bra på alla sätt. OCH fin filmmusik! Så bland en drös hopplösa filmer fick vi se TVÅ kanonrullar. THE PAINTED BIRD & BACURAU. Skönt att få avrunda festivalen med en upplyftande film full av tåga, nakenhet & action.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.