Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

SISTA dan på filmfestivalen. Brasilien sätter punkt med blod & psykedeliska piller

2020-02-03 av Chawki
Still ur Malga Kubiak film

Sista dan på Filmfestivalen. Måndag på DRAKEN. Gbg Nonstop har drömt en hel vecka om när morfar föråt sig på glass och den drömmen smittade tillfälligt av sig på GBG NONSTOP som trodde att hon för alltid förätit sig på biofilm. Men efter en veckas semester från festivalen och den ena deprimerande rullen efter den andra tog vi oss nytt mod och slängde oss ut för att se BRASILIANSK FILM. Först THE FEVER. En titel som skapar trygga känslor.  Äntligen lite tropisk hetta. Men nja… Filmen som till stora delar utspelar sig bland containers och kranar mot en grå himmel är monoton och tradig även om indianen i huvudrollen har en fin utstrålning och snygg överkropp. Brasilien är lika exotiskt som Feskehamnen.  Jag kämpar med att komma in i storyn, men somnar. Tackålov va mamma med  och förklarar efteråt  vad den handlade om. En indian som får feber av hemlängtan. – En poetisk, absurd, långsam film, sa mamma. Undertecknad vill betona ordet LÅNGSAM.

   MEN sen ser GBG NONSTOP en brasiliansk film till – BACURAU  av Kleber Mendonca Filho & Juliano Dornelles – som har blivit FÖRJUDEN i Brasilien eftersom den är regimkritisk. En modern Vilda Västern-rulle som utspelar sig  i brasiliansk landsbygd under en klarblå himmel. Vi hamnar i en by med barn, gamla, psykedeliska örtpiller, transvestiter, bordeller en gitarrspelande gubbe som gör samba av begravningsprocessioner & en politiker kommer förbi i sin bil för att muta byborna med utgången mat och dåliga mediciner. Det är drönare, machetes och blodiga kläder på tvättlinor i solen. Det är öga för öga och tand för tand. Mkt underhållande och bra på alla sätt. OCH fin filmmusik! Så bland en drös hopplösa filmer fick vi se TVÅ kanonrullar. THE PAINTED BIRD & BACURAU. Skönt att få avrunda festivalen med en upplyftande film full av tåga, nakenhet & action.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...