Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Chawki minns ett frö

2020-02-11 av Chawki
Anders Wintzéus. Foto: Chawki

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett magiskt sätt. Ibland känns det bara bra och ibland är det svårt, som när nån sätter pekfingret in i ens svartaste sorg. En av de som betydde mkt för mig för länge sen och som satte ett frö i mig va Anders Wintzéus. Han gjorde musik på datorer på 80-talet. Mest teatermusik. Han brann för att göra anti-musik. Att dekonstruera genres, att riva ner, att leka. Att va retsamt banal. Att va trotsig och våga vara dum. Att MEDVETET skapa osäkerhet. Vi hade ett band ihop som vi kallade POLLY MAGOO PEEPSHOW. Första spelningen hette vi MARILYN MONGO & DE VILDA MÄNNEN. Anders hade en skyddshjälm på huvet och drev med alla egoflippade elgitarrister. Ibland gick de bra när vi spelade & ibland gick det dåligt, som den gången på Hagabion när ja va så nervös innan att jag drack en kvarting whiskey på fastande mage, benen vek sig under mig på scenen, jag fick total blackout och glömde bort att sjunga en hel låt. Då blev Anders så arg att vi hade ett uppehåll på fem år. Efter detta dricker jag helst ingenting innan ja står på scen.

   Sista spelningen vi hade innan vi la av va på PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN. Jag låg på en Freud-soffa & stönsjöng AIMEZ AIMEZ TOUT LE RESTE EST NE RIEN ( älska älska, inget annat spelar nån roll). Publiken bestod av 5-6 psykologer. Stämningen va kvav och spänd. Från början till slut. Jag trodde att det skulle bli komiskt, det blev bara ett platt fall. Men det va ett väldigt tjusigt hus!

   Jag kom att tänka på Anders och hur vi initierar varann. Initieringar som sitter kvar hela livet. Ibland får man för sig att man kom på allt själv. Men så är det ju inte. De är som att vi alla är som olika typer av homeopatdroppar, åsså injicerar vi en droppe här och där, å sakta sakta har droppen sin verkan, på ett  så omärkligt och långsamt sätt att vi hinner glömma var insikten  kom ifrån.

Kommentarer på Chawki minns ett frö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...