Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Anna Öberg spelar med två band och gör ny skiva

2020-04-06 av Magnus Sjöbleke
Anna Öberg har hittat nya jaktmarker i Jörlanda. Blir perfekt för popvideor och syntsamtal. Foto: Karl Gasleben

Anna Öberg gjorde en musikalisk comeback med skivan Härsknar 2017. Därefter har det snurrat och rullat på och hänt en hel del. Göteborg Nonstop fick en intervju med fokus på hennes musikaliska uttryckssätt.

Elektronisk nyskapande konstpop

Anna gör elektronisk nyskapande konstnärlig pop med starkt beat och analoga syntar. Låtarna skrivs av Anna och själva soundet skapas i studion med ljudteknikern Charlie Storm.

Producenten och ljudteknikern Charlie Storm är en nära vän sedan tiden med synt och stråkbaserade bandet Ladomir. Charlie arbetar med analoga syntar från 80-talet med ett sound som känns 2020. Det starka basiga syntkompet känns som en ryggrad i de nya låtarna.

”Vad fan har jag gjort”

Efter Härsknar hände mycket. Det blev spelningar och ny kreativitet, nya musikaliska konstellationer, popvideos och samarbeten. Två singlar kom snart ut och en LP. Singlarna “Skorna står kvar” och “Du fick aldrig mina ögon” recenserades i Göteborg Nonstop. Andra albumet “Vad fan har jag gjort” kom 2019.

Anna Öberg kompas av gitarristen Adam Olsson och Linnea Mossberg i bandet Härsk på spelningar. Den sista tiden har bandet gjort ett 20-tal scenframträdanden, bland annat på Truckstop Alaska. Maken Karl Gasleben har kommit med i bandet sedan en tid tillbaks. Texterna är på svenska och Anna sjunger på skånska.

Anna Öberg – Just nu håller vi på att producera en ny skiva. Jag har tagit med mig tio texter och tio melodier till Cloudchamber studio.

– Jag och Charlie använder texterna/melodierna för att arbeta fram materialet till LP:n. Det blir tio ljudspår på nya LP:n, säger Anna Öberg.

Ladomir

Anna Öberg flyttade till Göteborg och var med om att bilda bandet Ladomir då punken övergick i postpunken och då Göteborg levererade många namnkunniga band, på åttiotalet.

– 80-talet var en dynamisk tid, Kire Nilsson sjöng i bandet. -Vi gjorde musiken tillsammans. Anna beskriver deras väg framåt.

Efter att Ladomir uppmärksammades i radioprogrammet Bommen på 80-talet gjorde bandet ett publikt genombrott och det blev en Sverigeturné. Men då decenniet tog slut, tog det vuxna livet över och Ladomir lades på is en tid framöver. – Det händer något när man går in i det vuxna livet. -Barnen tar över, man fastnar i ett mindre fritt liv. Ladomir gjorde en skiva och några spelningar i början av 2000-talet men det dröjde till 2017 innan så mycket hände musikaliskt.

Och vad hände sedan

Anna tänkte mycket när hon började med musiken igen. .-Kajsa Grytt hade varit på TV och hon fick massor av hatbrev, säger Anna. – Det skulle ha varit för jobbigt att tackla alla hatbrev som existerar nuförtiden.

När väl plattan var ute på Spotify och konserterna på Truckstop hade genomförts så var det inte någon fara med det. Anna Öberg: – Jättemånga har hört av sig. -Både lyssnare som var med på 80-talet och nya lyssnare.

”Nu går jag upp på scenen och spelar en roll, då slipper jag att vara rädd”

Anna Öberg

Magnus: – Du är gift med en annan musiker. – Gör ni musiken ihop? – Jag har mitt band och min egen producent, Gasleben har sitt band, Twice a man. Anna Öberg spelar ihop med meriterade musiker men står stadigt på sina egna ben. Jag uppfattar en stolthet i det hantverk som Anna Öberg har. Anna Öberg lyfter fram sitt musikaliska hantverk med en självklarhet när hon står på scen eller i studion.

Videoproduktionerna gör de tillsammans. De regisserar, klipper och filmar. Turas om att hålla kameran. Att bo i Jörlanda innebär att ha skogen inpå och kusten ganska nära.

Jag stod och tittade på en kniv, jag lade mig och den var kall”

från singeln Jag såg dig på en lördag

Jag frågar om texten till Jag såg dig på en lördag:

Vi pratar om texten och båda konstaterar att den nog relaterar sig till det som hände för tre år sedan. Hur Anna Öberg hittade in i ett förhållande.

Kan prata syntar

Det är skulle nog kunna bli ett sidospår att tala om förhållandet till syntpionjären Karl Gasleben namnkunnig i band som Cosmic Overdose och Twice A Man. Det skulle vara fokus på Anna Öberg i artikeln så jag frågar inte för mycket om hennes förhållande. Det står klart att synt och musik i allmänhet kan vara allmänna ämnen i hemmets domäner.

The Ändå

Och, ”Det finns ett tredje band som heter The Ändå”, säger Anna med entusiastiskt tonfall på rösten. Det är ett band i vilket både Gasleben, Anna Öberg och Zac O´Yeah spelar tillsammans.

-The Ändå ger ut en singel varje månad, alltså den 3:e varje månad, säger Anna.

Magnus: -Du tog aldrig mina ögon: – hur uppkom texten?

Anna: -Psykosocialt beteende tror jag det kan handla om.

– Det är när man spelar med i någon annans problematik och fastnar i samma mönster. När Anna Öberg beskriver sina texterna tänker jag själv att de är mycket fina och att sättet att använda orden förankrar dem utan att de måste ha en exakt betydelse. Jag upplever att Anna själv menar så. Frågan är nog inte så central i sammanhanget då helhetsintrycket är såpass starkt.

Rollerblades

– Du har spelat på Truckstop Alaska 4 gånger?

– Stämmer och Det allra mest minnesvärda var när min dotter med vänner åkte in på golvet under konserten på rollerblades. Det är fint när anledningen till det långa uppehållet från musiken anas i en sådan kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...