Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Chawki tackar sin mor för frihet, musik & illusioner

2020-05-31 av Chawki
Teckning: superfreakbaba

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.  

  Min bror och jag lekte med träleksaker, byggde och hittade på dagarna långa, eller va uppe på berget och lekte. Mamma städade undan efter oss och gav oss mat. Jag minns min bror mkt tydligare från de åren än min mamma, hon var den där stora rumpan som bara fanns där och ramade in vårat liv med franska chansons, indiansk flöjtmusik och klassisk musik. Tog med oss på föreställningar på Stadsteatern, Blå Stället, konserter på Sprängkullen och Himlabacken. Jag såg Nationalteaterns ROCKORMEN och älskade den. Jag såg ENSAMMA HJÄRTAN i nån park och BLUES-ANNIKA som sjöng mitt på dan i Haga när det va loppis. Jag såg ANDREAS BRANDT och CHRISTER ÖHMANN spela när ja va i 5-årsåldern. Andreas sjöng som en kvinna, det va fantastiskt. Hon gav oss giftfri mat och använde rårörsocker. Kalle Anka, Barbie & Coca-cola  va förbjudet hemma hos oss. Mina kompisar tyckte att vi va hippies och bohemer.

  Mamma tog med oss till Grekland & Paris och, vi bodde på stränder  och åkte MC hopträngda  på bönpallen mellan mamma och hennes  unga älskare.  Vi fick sand, snäckor, grottor och hav. Vi fick mkt frihet, min bror och jag. Det är jag tacksam över även om det också hade sitt pris. Hon lyckades skapa illusionen att det är enkelt att va ensamstående mor. Man reser runt, har massa älskare och lever livets glada dagar. Jag tänkte tidigt att jag ville ha tio barn och ha lika kul. Den föreställningen har krossats många gånger om, jag vet nu att det är kanske det svåraste av allting. Ingen kärlek är så stor och gör så ont.

  Min mamma sa att man ska ta hand om sina fem sinnen. Hålla dem intakta. Det är nåt av det bästa hon har präntat in i mig.  Tack mamma.

Kommentarer på Chawki tackar sin mor för frihet, musik & illusioner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...